StoryEditor

Po voľbách môže dôjsť v Taliansku k chaosu

23.02.2013, 23:02
Líra bola najhoršia mena, tvrdí Talian Andrea Alessandrini žijúci v Ríme.

Aké zloženie vlády by bolo pre Taliansko to najlepšie?
Tieto voľby budú celkom zvláštne. Po 14 mesiacoch technokratickej vlády je ťažké odhadnúť, ako to dopadne. Hlavnými stranami sú ľavicová na čele s Pierluigim Bersanim, pravicová so Silviom Berlusconim, centristická na čele s Mariom Montim a ešte jedna, svojím spôsobom revolučná, na čele s Beppem Grillom.

Stalo sa tesne pred voľbami niečo, čo by mohlo zahýbať ich výsledkom?
Šéf Päťhviezdičkového hnutia Grillo nechce, aby Taliansko malo euro a v piatok zorganizoval veľký manifest, ktorého sa zúčastnil takmer milión ľudí. Skončí podľa mňa na druhom mieste za ľavicou. Jeho myšlienka '"Mandiamoli tutti a casa" (Poslať ich všetkých domov) zožala veľký úspech, pretože Taliani sú už zo súčasných politických strán unavení. Táto myšlienka revolúcie pritiahne zrejme mnoho Talianov k voľbám.

Aké šance má Berlusconi a Monti?
Berlusconi, vďakabohu, stratil väčšinu svojej moci, hoci sľuboval znižovanie daní. Monti nebude mať zase hlasy kvôli tomu, že schválil úsporný balík a znepriatelil si Talianov daňami a najmä daňou z nehnuteľností. Hoci sa mnoho občanov zaujíma o politický život a pôjde voliť, ľavica zrejme nebude mať dostatok hlasov, aby vytvorila dobrú vládu. Tým sa opäť vytvorí chaos.

Aký výsledok volieb teda očakávate?
Ľavica vyhrá, ale Grillo spôsobí podľa mňa chaos. Je to celkom škoda, keďže Bersani je správna osoba a v roku 2006 značne presadzoval vo vláde Romana Prodiho liberalizáciu ekonomiky. Z druhej strany chápem ľudí, ktorí budú voliť Grilla, pretože Bersaniho strana vyzerá už pristará.

Už sa niekoľkokrát hovorilo o hrozbe odchodu Talianska z eurozóny a návrate k líre. Viete si to predstaviť?
V žiadnom prípade. Verím, že návrat k líre nebude možný. Bola to najhoršia mena v eurozóne do roku 2002, takže neviem, prečo by sme sa mali k nej vrátiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 03:57