StoryEditor

Zdražovanie je najvyššie za päť rokov

15.12.2011, 09:07
Autor:
ČTKČTK
Medziročná miera inflácie meraná podľa pravidiel EÚ v novembri zrýchlila na 4,8 percenta.

Harmonizovaná inflácia tak vystúpila na najvyššiu hodnotu od augusta 2006. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad. Analytici naopak očakávali, že tempo rastu spotrebiteľských cien v predposlednom mesiaci roka mierne spomalí.

Infláciu v novembri podporilo najmä desaťpercentné zdraženie cestovného na železnici. To sa prejavilo vo zvýšení cien v kategórii doprava o 11,5 percenta. Naopak, tempo medziročného rastu cien potravín a nealkoholických nápojov uvoľnilo na päť percent z 5,8 percenta v októbri. Medzimesačne ceny v novembra vzrástli o pol percenta po októbrovom náraste o 0,2 percenta.

Rýchlejšie zvyšovanie cien tovarov a služieb na Slovensku potvrdili už skoršie čísla, podľa ktorých inflácia počítaná na základe národnej metodiky vystúpila v novembri na 4,6 percenta. To je najvyššia hodnota za posledné tri roky.

Inflácia vykazovaná podľa pravidiel EÚ slúži pre lepšie porovnanie vývoja cien v jednotlivých krajinách únie. Rozdiely v hodnotách inflácie zostavenej na základe národnej a harmonizovanej metodiky sú spôsobené odlišným zložením spotrebiteľských košov. Inflácia podľa metodiky EÚ nezahŕňa takzvané imputované nájomné, ktoré obsahuje aj platby majiteľov nehnuteľností do fondov opráv.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:12