StoryEditor

Na krízu zabudnite. Na svete nikdy nebolo lepšie

27.12.2011, 10:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
Štatistiky ukazujú, že napriek kríze sú ľudia v priemere bohatší, zdravší a vzdelanejší.

Navyše žijú dlhšie. V súčasnosti nás najviac trápia zdražujíce potraviny, korupcia a organizovaný zločin.

Súčasný svet je omnoho lepším miestom pre život, než sa zdá a život, ktorý v ňom ľudia vedú je oveľa kvalitnejší, než sú si ochotní pripustiť.

Akokoľvek to v čase, keď svetovými ekonomikami otriasa kríza, môže znieť kacírsky, dáta Svetovej banky hovoria jasne - celosvetový hrubý domáci príjem na obyvateľa sa v posledných dvadsiatich rokoch viac než zdvojnásobil: na 9216 dolárov v roku 2010.

Životné podmienky najchudobnejších obyvateľov tejto planéty sa vďaka tomu rýchlo zlepšujú. V posledných desaťročiach napríklad razantne ubúda ľudí žijúcich pod hranicou chudoby - teda za menej než 1,25 dolára na deň. Kým v roku 1981 sa snažila s týmto denným príjmom vystačiť polovica obyvateľstva rozvíjajúcich sa krajín, dnes je to už menej ako jedna šestina.

Sme zdravší

Dáta Svetovej banky ukazujú, že keby sme dnes mali rovnakú detskú úmrtnosť ako pred desiatimi rokmi, svojich piatych narodenín by sa nedožilo zhruba dva milióny tento rok narodených detí. Vďaka zlepšenej lekárskej starostlivosti ale tieto deti prežijú, a navyše budú žiť dlhšie.

Kým v roku 2000 sa ľudia dožívali v priemere 80 a viac rokov iba v dvoch štátoch OECD, v roku 2009 už bolo takých štátov dvadsaťdva.

Z veľkej časti za to môžeme opäť poďakovať kvalitnejšie lekárskej starostlivosti. Jeden príklad za všetky - zo sto ľudí starších ako 45 rokov, ktorí utrpeli infarkt myokardu, zomrelo v roku 2000 do 30 dní 10,5 percenta z nich.


Žijeme si stále lepšie

Svet samozrejme nie je bezchybný. Podľa think-tanku The Millennium Project nás v súčasnosti trápia predovšetkým zdražujíce sa potraviny, narastajúca miera korupcie a nárast organizovaného zločinu.

Hoci je ale obraz súčasného sveta mnohokrát depresívny, stále platí, že sme sa narodili do tej najlepšej doby.

Ako píšu autori štúdie "Stav sveta 2011": "Pred päťdesiatimi rokmi ľudia tvrdili, že snaha odstrániť chudobu je idealistickou fantáziou a plytvaním peňazí. Dnes ľudia diskutujú o najlepšom spôsobe, ako tento cieľ dosiahnuť počas najbližších päťdesiatich rokov ".

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 21:31