StoryEditor

Soros padol. Hedgeové fondy majú nového kráľa

05.03.2012, 09:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
Ray Dalio (na snímke) zosadil z hedgeového trónu doterajšieho kráľa Georgea Sorosa.

Najväčšou svetovou spoločnosťou spravujúcou hedgeové fondy je Bridgewater Associates Raya Dalia. V správe má viac ako 120 miliárd dolárov a vlani zosadila z hedgeového trónu doterajšieho kráľa Georgea Sorosa a jeho spoločnosť Quantum Endowment Fund.

Prvýkrát investoval Ray Dali vo svojich dvanástich rokoch. Za tristo dolárov, ktoré si zarobil ako golfový caddy, nakúpil akcie Northeast Airlines, ktoré vtedy stáli päť dolárov. Čoskoro nato sa Northeast Airlines zlúčila s inou firmou a cena jej akcií razom vyletela na trojnásobok.

Zo svojho investorského talentu Dali od tej doby nič nestratil. Jeho firma Bridgewater Associates je dnes najväčšou svetovou spoločnosťou spravujúcou hedgeové fondy - v správe má viac ako 120 miliárd dolárov. A Ray Dali sám je považovaný za najväčšiu hviezdu hedgeového neba.

Potvrdili to napokon aj výsledky minulého roka - podľa rebríčka časopisu Forbes bol Dali vlani najvýnosnejším hedgeovým manažérom, keď si prilepšil o tri miliardy dolárov. Jeho fondy investorom v priemere vyniesli okolo 20 percent, a to v roku, ktorý je považovaný za jeden z najhorších v histórii hedgeového biznisu - v priemere vlani fondy stratili 5,2 percenta svojej hodnoty.

Neortodoxné metódy

Čo viac - podľa prepočtov spoločnosti LCH Investments zarobila Bridgewater Associates investorom od založenia v roku 1975 už 35,8 miliardy dolárov. Dali tak zosadil z hedgeového trónu doterajšieho kráľa Georgea Sorosa, ktorého fond Quantum Endowment Fund vo svojej histórii zarobil 31,2 miliardy dolárov. A ďalšie nepridá, pretože Soros vlani prestal spravovať peniaze cudzích investorov.

Daliov úspech sa dá zrejme z veľkej časti pripísať na vrub jeho neortodoxným metódam. Niektorí bývalí zamestnanci sa netaja tým, že pracovné podmienky pre nich predstavovali doslova kultúrny šok - všetky porady sú nahrávané a zamestnanci sú vedení k úplnej úprimnosti.

Podľa reportéra časopisu New Yorker je verejnej kritike vystavený nielen zamestnanec, ktorý urobil zlé investičné rozhodnutia, ale aj ten, ktorý si po návšteve toalety neumyl ruky.

Hodnoty a princípy, ktorými sa jeho spoločnosť riadi, zhrnul Dali do viac ako stostránkového manuálu pre zamestnancov s názvom "Princípy". "Empatia a dobrota nie sú práve hodnoty, ktoré by boli vnímané ako priorita," okomentoval pre New Yorker túto príručku jeden z bývalých zamestnancov.

Rodina, ktoré je ťažké opustiť

O tom, že jeho metódy môžu mnohých ľudí odradiť, svedčí aj skutočnosť, že asi tretina novo prijatých zamestnancov jeho firmy je počas dvoch rokov buď vyhodená, alebo sama podá výpoveď.

Tí, ktorí zostanú, sú ale bohato odmenení a nejde pritom len o financie. Mnohí prirovnávajú Bridgewater k rodine, ktorú je ťažké opustiť, niektorí Bridgewater dokonca prirovnávajú ku kultu.

Neustála vzájomná kritika, ku ktorej sú zamestnanci nabádaní, navyše zrejme skutočne vedie k lepším výsledkom. "Chýba mi to. Príde mi, že som dokázal premýšľať oveľa efektívnejšie, "povedal New Yorkeru jeden z bývalých zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 19:27