StoryEditor

Nórsko poskytne MMF na podporu eurozóny 7 miliárd eur

21.12.2011, 11:04
Autor:
TASRTASR

Nórsko oznámilo, že poskytne Medzinárodnému menovému fondu (MMF) 55 miliárd nórskych korún (7,14 miliardy eur) na pomoc pri riešení dlhovej krízy eurozóny.

Nórsko nie je členom eurozóny, ani Európskej únie a jeho ekonomiku pomáhajú pred externými tlakmi chrániť vysoké príjmy z vývozu ropy a zemného plynu. Napriek tomu nórsky predseda vlády Jens Stoltenberg uviedol, že "je v záujme Nórska pomôcť európskym obchodným partnerom, ktorí sú momentálne v ťažkej ekonomickej situácii".

Krajiny eurozóny sa v týchto dňoch dohodli, že formou bilaterálnych úverov navýšia zdroje MMF o 150 miliárd eur, aby fond mohol podporiť krajiny eurozóny vo finančných ťažkostiach. Podporu prisľúbili aj niektoré krajiny Európskej únie mimo eurozóny, mimo zatiaľ ostáva Británia, tá však nesúhlasí s úverom len v tom prípade, že by sa peniaze mali použiť výhradne na pomoc eurozóne. Informovala o tom agentúra AP.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:32