StoryEditor

Inšpektori Trojky začnú v Grécku nové rokovania

11.12.2011, 17:33
Autor:
TASRTASR
Začne ďalšie kolo rokovaní s gréckou vládou o záchrannom balíku za 130 miliárd eur.

Inšpektori takzvanej Trojky medzinárodných veriteľov (Európska únia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond) začínajú v pondelok (12.12.) nové kolo rokovaní s gréckou vládou o druhom záchrannom balíku za 130 miliárd eur. Okrem toho sa grécka vláda stretne aj so zástupcami súkromného sektora, aby rokovali o dobrovoľnej reštrukturalizácii dlhu.

Grécko sa tento mesiac len tesne vyhlo bankrotu, keď veritelia nakoniec schválili tranžu úveru za 8 miliárd eur. Peniaze, ktoré pochádzajú ešte z prvého záchranného programu pre Grécko v celkovej výške 110 miliárd eur, by mali Atény dostať v najbližších dňoch. Naďalej však hrozí, že tento rok skončia s omnoho väčšou dierou v rozpočte, než pôvodne počítali, keďže recesia neumožnila získať krajine na daniach pôvodne predpokladaný objem financií.

"Trojka sa zíde najskôr s ministrom financií, s ktorým odštartuje rozhovory o novom programe. Neskôr budú rokovať aj s ďalšími ministrami," uviedol zástupca z ministerstva financií s tým, že skupina zostane v Grécku týždeň. Po rokovaniach odcestujú zástupcovia veriteľov na vianočné sviatky a v rozhovoroch budú pokračovať v januári.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:02