StoryEditor

Škótom radí odtrhnutie od Británie aj Stiglitz

12.02.2013, 11:20
Zo Škótska by sa po odtrhnutí od Británie mohlo podľa Stiglitza stať druhé Nórsko.

Škótsku radia odtrhnúť sa od Británie už dvaja držitelia Nobelovej ceny za ekonómiu - Joseph Stiglitz a Jim Mirrlees. Ak by sa Škótsko odtrhlo, mohlo by sa vďaka zásobám ropy a plynu stať "druhým Nórskom".

Ak sa Škótsko odtrhne od Veľkej Británie, malo by si ponechať libru. To radí expertný tím, ktorý má po ruke škótska vláda. Sú medzi nimi dvaja držitelia Nobelovej ceny za ekonómiu - Joseph Stiglitz a Jim Mirrlees.

V Škótsku prebehne referendum o odtrhnutí budúci rok. A škótska vláda sa musí chtiac-nechtiac pripraviť aj na variant, že Škóti povedia "áno".

Ak sa tak stane, bude mať nová nezávislá krajina na výber z troch možností - vytvoriť vlastnú menu, prijať euro alebo si ponechať britskú libru.

Práve tretí variant sa zdá byť najpravdepodobnejší, odporúčajú ju aj poradcovia vlády vrátane Josepha Stiglitza. Škótsko je podľa neho "natoľko zviazané so zvyškom Veľkej Británie a nijako výrazne sa od nej ekonomicky neodlišuje, že nie je potrebné mať oddelenú menu".

"Navyše s vyhlásením nezávislosti sa zo Škótska stane jeden z najväčších obchodných partnerov britskej ekonomiky," uvádza materiál, ktorý vypracovala skupina ekonómov na čele so Stiglitzom.

Štúdia tiež poukazuje na jeden fakt, na ktorý upozorňoval už takmer dva roky starý materiál Citibank. Ak sa Škótsko odtrhne, bude vo veľmi dobrej fiškálnej pozícii. A to vďaka náleziskám ropy a zemného plynu.

Ak by Škótsko malo vlastnú menu, potom by v dnešnej neistej situácii v Európe pravdepodobne citeľne posilnilo. Preto by mohlo byť pre Škótov výhodnejšie, keď si ponechajú libru.

Niektorí ekonómovia tvrdia, že zo Škótska by sa mohla stať vďaka dostatku peňazí z ropy obdoba Nórska. A krajina by okrem iného mala aj dostatok prostriedkov na fiškálne stimuly, ktorých sú Stiglitz a Mirrlees ako pokračovatelia JM Keynesa priaznivci.

Proti odtrhnutiu Škótska broji britská vláda. V pondelok pohrozila, že by mohla blokovať vstup Škótska do medzinárodných organizácií vrátane EÚ.

Škótsko by mohlo získať nezávislosť v marci roku 2016, ale podľa posledných prieskumov je za nezávislosť len 32 percent Škótov, zatiaľ čo proti sa vyslovilo 47 percent.

Škótsko, ktoré má asi 5,3 milióna obyvateľov, sa spojilo s Anglickom v roku 1707. Po referende v roku 1997 má od roku 1999 opäť vlastný parlament a regionálnu vládu - podobne ako Wales a Severné Írsko. Regionálny parlament rozhoduje o veľkej časti zákonov týkajúcich sa Škótska. Väčšina Škótov ale chce, aby jeho právomoci boli ešte väčšie.

01 - Modified: 2005-05-19 14:41:00 - Feat.: 0 - Title: Bublan požádal o vystoupení před sněmovním výborem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:22