StoryEditor

Financial Times: Európa si chystá katastrofu

24.10.2011, 13:00
Autor:
ČTKČTK
Eurozóna zrejme vo svojej súčasnej podobe nevydrží, tvrdí komentátor Financial Times.

Treba sa pripraviť na najhoršie: je tu vysoká pravdepodobnosť, že eurozóna vo svojej súčasnej podobe nevydrží. Vo svojom komentári to píše redaktor denníka Financial Times (FT) Wolfgang Münchau.

"Nie je to preto, že by som predpovedal neschopnosť európskych lídrov na niečom sa dohodnúť. Ja naopak verím, že sa dohodnú. Moje obavy neplynú z toho, že sa nič nedohodne, ale práve z toho, čo tá dohoda prinesie, " upozornil autor.

Münchau sa zameral na rokovania, ktoré lídri eurozóny a celej Európskej únie cez víkend viedli v Bruseli. Respektíve na tú časť, ktorá sa týkala Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). Politici zvažujú, že by tento záchranný fond eurozóny disponoval takzvaným pákovým efektom a že by ho prípadne doplnili nové nástroje Medzinárodného menového fondu.

"EFSF s pákovým efektom je pre politikov atraktívny z toho istého dôvodu, ako sa kedysi zdali dlžníkom atraktívne rizikové hypotéky. Takáto páka môže mať rôzne ekonomické funkcie, v týchto prípadoch ale len kryje fakt, že chýbajú peniaze," píše Münchau a naráža na myšlienku, že fond EFSF by sa mal premeniť na podnik, ktorý poskytuje úverové zabezpečenie pre štátne dlhopisy. Odborne takzvaný 'monoline' poisťovateľ. "Je dobré si spomenúť, že úlohou takých 'monoline' poisťovateľov počas bubliny, teda obdobia nadhodnotenia aktív, bolo poistiť toxické úverovej produkty. Nakoniec však zafungoval ako zosilňovače krízy, "upozorňuje autor na nedávne obdobie na začiatku globálnej finančnej krízy.

Technicky by EFSF v úlohe takého 'monoline' poisťovateľa poskytoval zabezpečenie proti strate plynúce z nesplácania štátnych dlhopisov, a to do určité, vopred stanovené percento vyššie. To síce môže vyzerať ako dobrá myšlienka, ale len do tej doby, než si príjemcovia poistenia uvedomia, že sa z jej štátnych dlhopisov medzitým stali dosť ťažko oceniteľné štruktúrované produkty.

Jedným z faktorov, kvôli ktorým bude ťažké štátne dlhopisy oceniť, je len ťažko merateľná pravdepodobnosť, že Francúzsko by u niektorej z ratingových agentúr mohlo stratiť najvyšší úverový rating. "V takom prípade by o svoj najvyšší rating automaticky prišiel aj fond EFSF. Rating EFSF sa totiž odvíja od ratingu ručiteľov," poznamenáva autor. Ak by skutočne došlo na scenár, ktorý Münchau načrtol vo svojom komentármi, klesla by hodnota EFSF a s ňou by naopak vzrástli úroky, ktoré musí záchranný fond platiť. "Hodnota poistenia by sa tým výrazne znížila a celá konštrukcia by sa tak mohla úplne zrútiť, "napísal Münchau. Riziko, že Francúzsko o svoj cenený "trojáčkový" rating príde, je pritom celkom vysoké. Až pred týždňom na takúto možnosť upozornila agentúra Moody´s.

01 - Modified: 2005-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo zvážiť pri debetnej karte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:02