StoryEditor

Ako zbohatli miliardári alebo 10 naj obchodov v dejinách

14.04.2012, 10:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
Prinášame vám desať príkladov najúspešnejších transakcií v burzovej histórii.

Finančná kríza a obrovská kolísavosť finančných trhov nahlodali v posledných rokoch povesť aj kontá mnohých známych investorov. Rovnako ako na všetkých krízach aj na tej poslednej sa však dalo rozprávkovo zbohatnúť, a burzové trhy tak prilákali množstvo nových záujemcov. Inšpiráciou im môže byť desať príkladov najúspešnejších obchodov v burzovej histórii.

10. Louis Bacon (* 1956), zbohatol vďaka vojne

Louis Bacon zažil svoju šťastnú chvíľu v roku 1990, kedy správne predpovedal vpád irackých vojsk Saddáma Husajna do Kuvajtu. Bacon s predstihom špekuloval na vzostup cien ropy a prepad akcií, čo jeho hedgeovému fondu na konci roka pomohlo dosiahnuť výkonnosť 86 percent. Hneď nasledujúci rok potom správne stavill aj na to, že americká armáda Irak rýchlo porazí a ropný trh ožije.

9. Jim Rogers (* 1942), investičný guru

Investičný guru, ktorý býčou silou vletel na komoditný trh. Písali sa 90. roky minulého storočia. V roku 1996 založil Rogers International Commodity Index. Od roku 1998 do roku 2010 vyniesol index 290 percent. V porovnaní s 10 percentným ziskom indexu S&P 500 za rovnaké obdobie úctyhodný výsledok. Rogers navyše neustále odporúča komodity k nákupu. Z dlhodobého hľadiska ide podľa neho o najperspektívnejší typ aktív.

8. Jim Chanos (* 1958), špekulant na pokles

O Jimovi Chanosovi sa často hovorí ako o najlepšom špekulantovi na pokles na svete. Svoju povesť získal predovšetkým vďaka tomu, že predpovedal pád spoločnosti Enron. Správne predpovedal a ťažil z prepadu Enronu. Ďalšími príkladmi sú Baldwin-United, Tyco alebo Worldcom. Enron začal sledovať v roku 2000. Po dôkladnom skúmaní našiel vo firme veľa chýb. Informoval o tom médiá a pripravil si obchodné pozície. Špekulácia na pokles mu vyšla. Škandál okolo Enronu praskol v roku 2001 a firma zbankrotovala. V súčasnosti študuje Chanos čínsky trh. Podľa neho je totiž celá čínska ekonomika obrovskou bublinou.

7. David Tepper (* 1957), špecialista na krachujúce firmy

Šéf Appaloosa Management Fund je špecialistom na krachujúcej firmy. Obchod svojho života urobil v roku 2009, keď nakúpil veľmi lacno akcie niektorých amerických finančných ústavov postihnutých krízou. Boli medzi nimi napríklad Bank of America a Citigroup. Investícia to bola vysoko riziková - pri mnohých bankách prevládala obava, že budú znárodnené. Risk sa však vyplatil - napríklad hodnota Citigroup sa do konca roka 2009 strojnásobila. Tepper tak zarobil 4 miliardy dolárov.

6. Andrew Hall, zarobil na rekordoch ropy

V roku 2003 sa svetová ekonomika spamätávala z recesie, ropa sa obchodovala za 30 dolárov za barel a len málokto čakal, že by jej cena mohla razantne posilniť. Výnimkou bol Hall. Nakúpil dlhodobé termínované kontrakty, v ktorých stavil na to, že cena ropy pokorí do piatich rokov hranicu 100 dolárov za barel. Keby sa tak nestalo, prišiel by o celú svoju investíciu. Risk sa mu však vyplatil - barel ropy sa v roku 2008 predával za viac ako sto dolárov a Hall tak zarobil 100 miliónov dolárov.

5. Paul Tudor Jones (* 1954), víťaz čierneho pondelka

Jones získal slávu v roku 1987, kedy profitoval z druhého najväčšieho jednodňového poklesu na americkej burze. Počas "Čierneho pondelka" 19. októbra sa vtedy index Dow Jones prepadol o 22,6 percenta. Hlavný ekonóm jeho spoločnosti Tudor Investment Corporation Peter Borish Tudora pred prepadom upozornil, že situácia na trhu sa nápadne podobá podmienkam pred krachom v roku 1929. Vďaka masívnej stávke na prepad akcií Jones zarobil viac ako 100 miliónov dolárov.

4. John Templeton (* 1912 - +2008), prvý investor v Japonsku

John Templeton plával vždy proti prúdu. Keď v roku 1939 investori hromadne predávali akcie, požičal si desaťtisíc dolárov a do každej zo stovky amerických spoločností, ktorej akcie sa obchodovali za menej než jeden dolár, vložil sto dolárov. Na konci vojny sa mu vložené peniaze štvornásobne vrátili. Ako jeden z prvých zahraničných investorov stavil v 60. rokoch na japonské akcie. Táto investícia prispela k tomu, že priemerná návratnosť jeho Templeton World Fund bola v rokoch 1954-2004 13,8%.

3. John Paulson (* 1955), stávka na prepad nehnuteľností

Zakladateľ fondu Paulson & Co. je známy predpoveďou prepadu amerického trhu s nehnuteľnosťami. Už v roku 2005, keď boli ceny nehnuteľností v USA na vrchole, začal investovať do nástrojov, ktoré mu mohli priniesť zisk v prípade, že by problémoví dlžníci zaťažení hypotékou neboli schopní splácať. Veril, že problémy sa prelejú do celej ekonomiky a stavil tak aj na pokles akcií bánk. Jeho investície mu v roku 2007 vyniesli 15 miliárd dolárov a o rok neskôr ďalších 5 miliárd.

2. Jesse Lauriston Livermore (* 1877 - +1940) s manželkou, Veľký medveď z Wall street

Legendárny investor známy pre špekulácie na pokles trhu tiež ako "veľký medveď z Wall Street" (investorom stávkujúcim na pokles sa hovorí medvede) dokázal v priebehu jedného dňa zarobiť milióny dolárov, aby o ne v nasledujúcich mesiacoch rýchlo prišiel. V snahe vyhnúť sa farmárskemu životu utiekol Livermore z domu v štrnástich rokoch s piatimi dolármi vo vrecku. Na živobytie si zarábal stávkami na pohyb cien akcií v takzvaných bucket shopoch. Tu ľudia stavili na pohyb akcií, bez toho aby pritom cenné papiere v skutočnosti nakupovali alebo predávali.

Livermore bol natoľko úspešný, že mu väčšina "bucket shopov" zakázala vstup. V dvadsiatich rokoch už našetril desaťtisíc dolárov a pustil sa do obchodov na skutočnej burze v New Yorku. Životný obchod sa mu tam podaril hneď dvakrát - v rokoch 1907 a 1929 dokázal správne predpovedať burzový krach. Počas jediného dňa v roku 1907 mu špekulácia na pokles cien akcií zarobila 3 milióny dolárov (dnes by išlo o 74 miliónov dolárov). V roku 1929 potom stávkou na prepad trhu zarobil dokonca 100 miliónov dolárov (dnes asi o 1,3 miliardy dolárov). Vďaka riskantnému štýlu obchodovania však v oboch prípadoch o zarobené peniaze do posledného dolára prišiel. Vo svojom živote skrachoval celkom štyrikrát - naposledy v roku 1934. O šesť rokov neskôr sa zastrelil.

1. George Soros (* 1930), zvíťazil nad Bank of England

V roku 1992 bola väčšina západoeurópskych krajín členmi Európskeho mechanizmu výmenných kurzov, čo znamenalo, že kurzy ich mien nesmeli vybočiť z určitých mantinelov. Libra však oslabovala a vo vymedzenom pásme ju držala len politická vôľa tamojšej vlády. Soros preto špekuloval na pokles britskej meny a začal ju vo veľkom predávať. Bank of England sa snažila devalvácii zabrániť nakupovaním libier, nakoniec prehrala a Soros zarobil asi jednu miliardu dolárov.

ihned.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:07