StoryEditor

Kríza v Grécku vyvolala zlatú horúčku

22.12.2011, 23:02
Autor:
ČTKČTK
Gréci teraz zháňajú povesti a mapy o miestach, kde sú údajne ukryté predmety zo zlata.

Kríza v Grécku vyvolala v krajine podľa agentúry AP vlnu zlatokopectva. Úspornými opatreniami už dva roky sužovaní obyvatelia zháňajú povesti a mapy o miestach, kde sú údajne ukryté zlaté a či iné cenné predmety predovšetkým z dvoch minulých storočí. Neodrádza ich ani to, že táto činnosť je v krajine bez úradného povolenia trestná.

"Bolo zvykom, že sa tým zaoberalo pár skupín, ktorých členovia sa poznali navzájom. Teraz sa do toho dal snáď každý," cituje AP štyridsaťročného muža, ktorý sa zapojil do kopania v oblasti ťažkých bojov počas druhej svetovej vojny pri meste Grevena, kde po utekajúcich Nemcoch vraj zostalo aj zlato. Ľudia prichádzajú s mapami a tipmi miest, ale nikto nič spravidla nenachádza. "Kríza podnietila mnoho ľudí k hľadaniu možnosti získať ľahko peniaze," vysvetlil muž, ktorý si neželal byť menovaný, pretože jeho počínanie je nelegálne.

Okolo 40 rokov mali tiež piati muži, ktorých pred niekoľkými dňami polícia zatkla. Skupinka v nádeji rýchleho zbohatnutia neváhala pomocou ťažkej techniky vykopať v kopci pri Grevene pätnásťmetrový tunel, ktorého vchod ukrývala stará deka. "Povedali, že im miesto ukázal istý starý muž, podľa ktorého je tu poklad. Nespresnila však, čo vlastne hľadali," uviedol šéf miestnej polície.

Až päťročné väzenie hrozí tiež siedmim mužom, ktorí boli zatknutí potom, čo po nociach v túžbe po zlate tajne vykopali jedenásťmetrovú šachtu v opustenom lome asi 25 kilometrov severne od Solúna. "Je veľa ľudí, ktorí hľadajú v našej oblasti, pretože Nemci v lome pracovali a mnohí obyvatelia si myslia, že tu zanechali zlato," uviedol predstaviteľ miestnej radnice. Poznamenal, že sa medzi ľuďmi šíria správy o nájdení zlatých mincí. Dodal však, že skupina, ktorá pred rokmi dostala povolenie na kopanie, tu nič nenašla.

Hrozba trestu neodrádza ľudí, ktorí sa nechcú deliť so štátom o prípadné nájdené cennosti, ako to vyžaduje zákon. "Ľudia, ktorí hľadajú zlato, sú maniaci. Nikdy to nenechajú, kým niečo nenájdu. Je to ako neskrotná hráčska vášeň," tvrdí údajný tridsaťštyriročný bývalý zlatokop Panagiotis. Dokonca v centre Solúna, ktorá je druhým najväčším gréckym mestom, začali ľudia tajne kopať na základe legendy, že v základoch jedného tamojšieho starého tureckého domu boli počas bojov s Turkami v rokoch 1860 až 1870 ukryté zlaté mince. Nikto však ani tu nič zatiaľ nenašiel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:40