StoryEditor

Japonské a čínske akcie zažili ťažký rok

30.12.2011, 10:17
Autor:
ČTKČTK
Čínske akcie tento rok klesli najviac od krízy v roku 2008, japonské oslabili o 17 percent.

Japonské akcie dnes posilnili vďaka priaznivým ekonomickým údajom zo Spojených štátov. Za celý tento rok sa však ich hlavný index Nikkei prepadol o 17 percent.

Dopyt po japonských akciách bol negatívne ovplyvnený marcovým zemetrasením v Japonsku aj dlhovú krízou v eurozóne. "Bolo tu zemetrasenie, záplavy v Thajsku a európska dlhová kríza. Ťažko povedať, či sa investori v budúcom roku vrhnú späť na akcie," uviedol analytik Tošijuki Kanajama zo spoločnosti Monex.

Počas dnešného obchodovania si index Nikkei pripísal 0,7 percenta a uzavrel na 8455,35 bodu. Podľa jedného z obchodníkov sa pozornosť sústredila na makroekonomické faktory.

Čínske a hongkongské akcie tento rok utrpeli najprudší celoročný pokles od globálnej finančnej krízy v roku 2008. Nadol ich tlačili rastúce obavy ohľadom vývoja čínskej aj svetovej ekonomiky a chaos na svetových finančných trhoch. Čínsky jüan dnes naopak uzavrel na novom rekordnom maxime voči americkému doláru. Za celý rok tak spevnil takmer o päť percent.

Hlavný index čínskych akcií Shanghai Composite dnes síce posilnil o 1,2 percenta na 2199,4 bodu, za celý rok sa však prepadol o 21,7 percenta.

Celoročná strata hongkonského indexu Hang Seng predstavovala 20 percent, napísala agentúra Reuters.

Európske akcie začali dnešné obchodovanie miernym nárastom vďaka priaznivým ekonomickým údajom zo Spojených štátov. Smerujú však k celoročnému prepadu o viac než desať percent. "Ekonomické údaje z USA boli prijaté priaznivo," uviedla analytička Veronika Pechlanerová z investičného fondu Ashburton European. "Favorizujem energetické tituly, ktorých vysoký dividendový výnos považujeme za atraktívne, "dodala.

Paneurópsky index FTSEurofirst 300 krátko po začiatku dnešného obchodovania posilnil o 0,3 percenta na 996,08 bodu. Je tak na ceste k celoročnému poklesu o zhruba 11,2 percenta, napísala agentúra Reuters. "Pre tento rok bola príznačná európska dlhová kríza. Vývoj trhov v budúcom roku bude záležať na politikoch a na tom, ako zrealizujú lepšiu rozpočtovú integráciu eurozóny, "uviedla Pechlanerová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:07