StoryEditor

Pozrite sa, na čom sa Taliani dohodli

11.11.2011, 11:00
Autor:
TASRTASR
Aktualizované | Taliansky reformný balík má znížiť dlh a podporiť rast ekonomiky.

Taliansky senát schválil dnes veľkou väčšinou hlasov návrh zákona o reformných a úsporných opatreniach požadovaných Európskou úniou. Reforma v senáte prešla v pomere hlasov 156:12.

Premiér Silvio Berlusconi by mal odstúpiť, keď legislatívu odsúhlasí na sobotňajšom zasadnutí aj dolná komora parlamentu.

Základné body novej legislatívy majú Taliansku pomôcť znížiť jeho obrovský verejný dlh a podporiť rast ekonomiky:

  1. Zákon počíta s predajom štátom vlastnených nehnuteľností. Príjmy z predaja sa majú použiť na zníženie verejného dlhu. Prvý zoznam, ktorý bude obsahovať nehnuteľnosti vhodné na predaj, by mal byť predložený na konci apríla 2012.
  2. Ďalším krokom je privatizácia spoločností prevádzkujúcich verejné služby. Legislatíva chce motivovať regionálne a lokálne vlády k privatizácii takýchto firiem.
  3. Podpora výstavby nových diaľnic prostredníctvom daňových úľav. Tieto úľavy sa budú týkať spoločností budujúcich diaľnice.
  4. Daňové úľavy na podporu zamestnávania mladých ľudí. Firmy dostanú daňové kompenzácie pri zamestnávaní mladých ľudí na základe učňovských kontraktov od januára 2012 do decembra 2016.
  5. Do roku 2026 sa zvýši vek odchodu do starobného dôchodku zo 65 na 67 rokov.
  6. Zvýšenie flexibility vo verejnej správe. Zamestnanci pracujúci v kanceláriách s nadbytočnou pracovnou silou budú môcť byť presunutí na iné miesta. Súčasťou legislatívy však nie sú nové predpisy, ktoré mali uľahčiť firmám prepúšťanie. Tieto síce podporovali ekonómovia a analytici, ale radikálne sa proti nim postavili odbory.
  7.  Od roku 2012 sa mierne zvýši spotrebná daň na pohonné látky.

Berlusconi po utorkovej strate parlamentnej väčšiny prisľúbil, že z premiérskeho postu odíde ihneď po schválení ekonomických reforiem. Prijatie reforiem a úsporných opatrení požadujú lídri eurozóny na zníženie obrovského talianskeho dlhu, podporu stagnujúcej ekonomiky a obnovu dôvery finančných trhov vo verejné financie Talianska.

 Očakávaná Berlusconiho demisia by mala otvoriť cestu pre vytvorenie nového krízového kabinetu. Favorizovaným kandidátom na nového premiéra je bývalý eurokomisár Mario Monti.Podľa prezidenta Giorgia Napolitana sa nová talianska vláda sformuje čoskoro, alebo budú vypísané nové voľby.

Dnes už Berlusconi povedal, je pripravený podporiť dočasnú vládu, kladie si však určité podmienky. Keďže jeho stredopravá strana Ľud slobody (PdL) zostáva najsilnejšou samostatnou stranou v parlamente, chcel by Berlusconi rozhodovať o podpredsedovi vlády a spolurozhodovať o vládnom programe, uviedla dnes agentúra APA.

Ako rezonuje v rímskych vládnych kruhoch, v súvislosti s postom vicepreméra Berlusconi spomína meno svojho štátneho tajomníka Gianniho Lettu.

Faktom zostáva, že Berlusconiho strana sa stále nevie dohodnúť na účasti na dočasnej vláde s najsilnejšou opozičnou stranou - stredoľavou Demokratickou stranou (PD). Viacero vedúcich predstaviteľov PdL nechce podporiť vládu s účasťou ľavice. Berlusconiho partneri z pravicovopopulistickej Ligy severu oznámili, že pokiaľ by sa premérom mal stať Monti, pôjdu do opozície. Strana Umberta Bossiho preto požaduje predčasné parlamentné voľby.

01 - Modified: 2005-04-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britskí politici vyrazili do volieb
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:58