StoryEditor

S&P: Rok 2013 bude zlomom pre celú úniu

25.01.2013, 19:03
Podľa ratingovej agentúry má únia všetky predpoklady na to, aby vystúpila z krízy.

Eurozóna sa otriasa už štvrtý rok, ale menová únia sa nenachádza v stave veľmi veľkej ekonomickej, finančnej a rozpočtovej kríze. Ku koncu minulého roka začala ekonomika členských krajín eurozóny mierne ožívať. Napísala to v svojej správe ratingová agentúra Standard & Poor's.

Agentúra si kladie otázku: Je to príznak začínajúceho rastu, alebo ticho pred ďalším závitom na skrutke krízy? Profesionálni prognostici z agentúry Standard & Poor's sú presvedčení, že Európska únia má všetky predpoklady na to, aby vystúpila z krízy. Agentúra tvrdí, že rok 2013 sa môže stať prelomovým rokom pre európsku ekonomiku a zlomovým bodom pre celú úniu. Výstup z krízy bude možný len vtedy, ak sa uskutočnia štrukturálne reformy, ktoré sú zamerané na zmenšenie dlhového bremena a jednotlivé štátny zmenšia svoj dlh. Podľa Standard & Poor's to znamená dusenie rozpočtových deficitov s pomocou znižovania výdavkov a to bez ohľadu na sociálne napätia, alebo predvolebné nálady.

Standard & Poor's si kladie ďalšiu otázku: Budú mať lídri Európskej únie dostatok politickej vôle, aby využili reformné šance a protikrízové nástroje vytvorené v roku 2012? Agentúra tvrdí, že v minulom roku sa v eurozóne udiali dve najdôležitejšie udalosti. Summit 29. júna minulého roka schválil podstatné rozšírenie možnosti použitia prostriedkov proti krízového fondu ESM. Išlo hlavne o to, že ESM môže použiť peniaze na kúpu dlhopisov na primárnom trhu a priame posilnenie kapitálu bánk bez sprostredkovania národnými vládami.

Vladimír Bačišin

Paneurópska vysoká škola

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:01