StoryEditor

Česi uvažujú o daňovej amnestii

08.01.2010, 12:45
Autor:
TASRTASR
Experti českého ministerstva financií a Českej daňovej správy pripravujú analýzu, či by sa Česku oplatilo vyhlásiť daňovú amnestiu pre domáce firmy a ľudí, ktorí ukryli svoj majetok v daňových rajoch (na snímke český minister financií Eduard Janota).

Vo svete je to momentálne jeden z obľúbených spôsobov, ako trochu pomôcť zdecimovaným štátnym pokladniciam.

Amnestiu už vyhlásili Spojené štáty, Británia a Taliansko. Tí, ktorí skrývali majetok v daňových rajoch, môžu podľa amnestie previesť majetok beztrestne domov, ale musia ho riadne zdaniť.

Pokiaľ to napriek amnestii neurobia a štát to zistí, hrozia im exemplárne tresty.

Jednoduché to nebude

"Prebieha čisto teoretická analýza, či a s akými výsledkami by sme mohli zaviesť milosť pre daňové úniky. Nežijeme vo vzduchoprázdne a skúmajú to prakticky všetky štáty. Upozorňujem, že by to však bolo čisto politické rozhodnutie a my mu predbežne nie sme naklonení," povedal pre český denník Mladá fronta Dnes hovorca ministerstva financií Ondřej Jakob.

"Chceme, aby mala vláda podklady pre prípadné rozhodnutie. Myslím, že pokiaľ by sa však amnestia skutočne zaviedla, musela by sa mierne meniť aj legislatíva a k slovu by sa teda dostal parlament," uviedol vo štvrtok šéf Českej daňovej správy Jan Knížek.

Unikli miliardy

Podľa neho českí strážcovia daňových únikov odhadujú, že z ČR sú do daňových rajov prevedené desiatky miliárd českých korún. Tie by sa mohli vrátiť, zdaniť a pomôcť štátnej pokladnici. "Je to ale morálny hazard s ľuďmi, ktorí poctivo platia," dodal Knížek.

Daňové úniky môžu byť v Česku stíhané do troch rokov, čo je napríklad polovičné obdobie v porovnaní s Talianskom. Dlhšia "premlčacia" lehota je aj na Slovensku alebo v Nemecku.

Ak teda nejaký Čech ukryl peniaze pred viac než 3 rokmi, určite daňovú amnestiu nevyužije. ČR sa teraz snaží rokovať s daňovými rajmi o poskytovaní rozsiahlejších informácií. To je bič, ktorý by mohol nahnať strach novším daňovým hriešnikom.
Informoval o tom český denník Mladá fronta Dnes.




01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:47