StoryEditor

Drahá ropa zdražuje jedlo. Hrozia nepokoje

18.04.2012, 19:30
Autor:
Petr KainPetr Kain
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo sa obáva sociálnych búrok.

Ceny potravín budú podľa jej ekonóma Abdolrezy Abbassiana stúpať aj v ďalších mesiacoch, čo ohrozí predovšetkým chudobné krajiny, ktoré sú odkázané na dovoz potravín. 

Svetové ceny potravín tento rok zastavili svoj prepad z druhej polovice minulého roka a opäť rastú. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vzrástol v marci cenový index potravín už tretí mesiac po sebe.

Index, ktorý sleduje mesačné zmeny cien obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru vyskočil na 215,9 bodu. Je tak síce pod rekordnou hodnotou 237,9 bodu z minulého februára, stále ale nad hodnotami zo začiatku roku 2008, keď svet zasiahla potravinová kríza. Tá vtedy vyvolala nepokoje a hladové búrky v niektorých chudobných krajín.

Pred podobným vývojom varovala FAO aj tento rok. Ceny potravín budú podľa jej ekonóma Abdolrezy Abbassiana stúpať aj v ďalších mesiacoch, čo ohrozí predovšetkým chudobné krajiny, ktoré sú odkázané na dovoz potravín.
FAO napríklad očakáva, že objem čistého dovozu obilnín do krajín s nedostatkom potravín, známych pod skratkou LIFDC (v súčasnosti je tu zahrnutých 66 štátov), ​​tento rok vzrastie na rekordnú sumu 32,62 miliardy dolárov. Keď sa týmto krajinám nepodarí získať potrebné financie na nákup obilnín, hrozia v nich podľa FAO nepokoje.

Jednou z hlavných príčin zdražovania potravín je podľa expertov rastúca cena ropy, ktorá tento rok stúpla asi o 10,7 percenta. Drahá ropa totiž vyháňa hore ceny hnojív a pohonných hmôt, čo poľnohospodárom zvyšuje náklady. Jej zdražovanie navyše často vedie k vyšším investíciám do biopalív. Na ich subvencovanie prispievajú vyspelé krajiny asi 13 miliardami dolárov ročne. Podľa FAO sa kvôli tejto politike každoročne spáli v automobiloch asi 120 miliónov ton obilnín, ktoré by inak boli využité na výrobu potravín.

Tlačenie centrálnych bánk

Za rastom cien sú ale aj ďalšie dôvody. "Som presvedčený, že za ne z veľkej miery môžu centrálne banky po celom svete, ktoré vykonávajú extrémne uvoľnenú menovú politiku. To so sebou prináša znižovanie hodnoty peňazí, a tým pádom zvyšovanie cien," hovorí hlavný ekonóm J & T Banky Petr Sklenář.

Problémom sú nielen vysoké ceny potravín, ale aj ich veľká kolísavosť, ktorá znemožňuje producentom lepšie plánovanie investícií. Za prudké pohyby cien môžu okrem iného aj nízke svetové zásoby potravín - pri akomkoľvek výpadku produkcie tak hrozí rýchle zdraženie.

V tomto ohľade sa tohtoročná situácia ešte zhorší - podľa FAO by sa mali svetové zásoby hrubozrnných obilnín, medzi ktoré patrí napríklad kukurica, znížiť o tri milióny ton na 171,3 milióna ton, najnižšiu úroveň od roku 2008.

Podľa českých analytikov oslovených HN ale potravinová kríza zatiaľ nehrozí. "Poľnohospodárske komodity nemajú tento rok príliš veľkú tendenciu rásť. Preto si tiež myslím, že ich zdraženie nemusí mať dlhé trvanie," hovorí analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček. Trend zdražovania potravín môže podľa neho rýchlo vyprchať a čoskoro sa podľa neho môžeme dočkať aj medzimesačného poklesu cien.

"Keď sa pozrieme na základné potravinárske komodity, ako je kukurica a pšenica, tak ich ceny v tomto roku skôr stagnujú," potvrdzuje aj analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:12