StoryEditor

Bankovky v Británii majú na sebe kokaín

03.12.2011, 23:00
Autor:
hašhaš
Prieskum vo Veľkej Británii odhalil stopky kokaínového prášku na jedenástich percentách bankoviek.

Prieskum vykonaný vo Veľkej Británii doviedol expertov k prekvapivému zisteniu. Stopy kokaínu objavili na 11 percentách všetkých bankoviek v obehu. Britský poradný výbor pre zneužívanie drog vyhlásil, že experti našli stopové množstvo kokaínového prášku na asi každej desiatej bankovke.

V roku 2005 boli stopy kokaínu nájdené len na štyroch percentách bankoviek. Tohtoročné testovanie polície poukazuje na fakt, že predĺženie otváracích hodín roku 2006 výrazne zvýšilo užívanie kokaínu. Väčšina užívateľov sú muži okolo dvadsiatky, ktorí chcú pokračovať v pití, no nechcú byť unavení. V porovnaní so zvyškom Európy, USA a Austráliou je najviac užívateľov kokaínu práve v Británii.

Šéfinšpektor Trevor Williamson, drogový koordinátor pre Združenie policajných riaditeľov, povedal, že podľa existuje priama súvislosť medzi užívaním kokaínu, alkoholu a nárastom násilia. Z vedeckého pohľadu však ide iba o hypotézy.

Ďalej hovoril o neoficiálnej správe o skupine mladých mužov, ktorí užívali kokaín len preto, aby potlačili niektoré účinky alkoholu. Vďaka tomu mohli pokračovať v pití bez obavy, že by boli unavení.

Zatiaľ čo niektoré bankovky sú priamo spojené s užívateľmi a predajcami drog, na väčšinu sa stopy prášku dostali len vďaka kontaktu s inými bankovkami. Podľa britskej forenznej spoločnsti Mass Spec Analytical, ktorá sa zaoberá práve analýzou drog na bankovkách, ich databázy dokazujú, že "sa očakáva, že britské a eurobankovky budú mať na sebe kokaín. To je spôsobené častočne tým, že kokaín je stabilný a stopy po ňom sa zachovávajú dlho na bankových počítadlách peňazí."

Zdroj: guardian.co.uk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:15