StoryEditor

Europoslanci odobrili rozpočet únie na budúci rok

26.10.2011, 16:30
Autor:
TASRTASR

Európsky parlament (EP) sa pri dnešnom schvaľovaní svojej pozície k rozpočtu Európskej únie (EÚ) na rok 2012 zameral na rast, zamestnanosť a inovácie, ako aj na podporu rozvoja a demokracie v susedných krajinách. Poslanci odmietli škrty navrhnuté ministrami financií členských štátov v júli a uprednostnili pôvodný návrh Európskej komisie (EK). Parlamentná pozícia predpokladá zvýšenie platieb o 5,2 % v porovnaní s rokom 2011, výsledkom čoho je rozpočet vo výške 133,1 miliardy eur.

Uznesenie o rozpočte bolo schválené pomerom hlasov 431 (za) ku 120 (proti), 124 sa zdržalo hlasovania.

Zmierovacie obdobie medzi Európskym parlamentom a Radou EÚ, ktorého dĺžka je 21 dní, začne plynúť v novembri. Stretnutie parlamentných vyjednávačov so zástupcami Rady je naplánované na 8. a 18. novembra. Okrem toho sa v dňoch 3., 10. a 18. novembra uskutočnia rozpočtové trialógy (zástupcovia EP, Rady a Komisie). Ak sa podarí dosiahnuť dohodu parlamentu a Rady, konečná verzia rozpočtu by mala byť schválená na decembrovej plenárnej schôdzi EP v Bruseli.

Medzi rozpočtové kapitoly, v ktorých EP žiada najvyšší nárast, patrí kapitola výskumu a rozvoja (+8,8 %) a kapitola pokrývajúca Kohézny a štrukturálne fondy (+10,35 %). Súčasťou týchto politík sú dlhodobé investičné projekty, ktoré sú práve dnes, počas piateho roka viacročného finančného rámca plne rozbehnuté a v rámci ktorých bude teraz potrebné uhrádzať faktúry, k vyplateniu ktorých sa EÚ zaviazala v minulosti.

Ďalšou kategóriu, ktorá získa viac finančných prostriedkov, je sloboda, bezpečnosť a spravodlivosť (+6,84 %), a to z dôvodu narastajúcej potreby zvládať a usmerňovať prílev utečencov a imigrantov a posilniť námornú kontrolu v oblasti Stredozemného mora.

V súvislosti s politikou zameranou na zvýšenie súdržnosti medzi regiónmi EÚ poslanci obnovili pôvodný rozsah financovania tak, ako bol predložený Európskou komisiou, čím odmietli škrty navrhnuté členskými štátmi.

Europoslanci odsúhlasili aj poskytnutie dodatočných 250 miliónov eur na krízový fond pre producentov ovocia a zeleniny. Tieto prostriedky budú vynaložené na predchádzanie krízam, akou bolo napríklad minuloročné rozšírenie enterohemoragickej baktérie E.coli (EHEC), ako aj na odškodnenie producentov v prípade ďalších kríz.

Poslanci sa tiež postavili za európsky program potravinovej pomoci pre osoby trpiace nedostatkom, v rámci ktorého sú potraviny distribuované prostredníctvom takzvaných potravinových bánk a charitatívnych organizácií. Zmena jeho právneho základu, ktorá je nevyhnutná na pokračovanie programu v budúcnosti, je momentálne zablokovaná v Rade EÚ.

Parlament odmietol škrty ministrov financií EÚ, ktoré by znížili objem prostriedkov určených pre európsky fond pre utečencov, fond pre návrat a fond pre vonkajšie hranice. Rozpočet Európskej agentúry pre správu hraníc (FRONTEX) by sa mal zvýšiť o rezervu v hodnote 25 miliónov eur, uviedli poslanci, nakoľko tieto prostriedky budú nevyhnutné na posilnenie kontrol v oblasti Stredozemného mora a na grécko-tureckej hranici.

V rámci zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ poslanci EP schválili zvýšenie pomoci o 100 miliónov eur pre Palestínsku samosprávu, blízkovýchodný mierový proces a Úrad OSN pre pomoc palestínskym utečencom na Blízkom východe (UNRWA). Odsúhlasili tiež 27 miliónov eur pre nástroj rozvojovej spolupráce s Áziou a Latinskou Amerikou a ďalšie tri milióny eur pre spoločenstvo cyperských Turkov. Aby sa našli peniaze na tieto nové výdavky, poslanci ubrali iným rozpočtovým položkám. Menej financií, ako sa plánovalo, tak dostane policajná misia EÚ v Afganistane, menej prostriedkov sa vynaloží aj na núdzové opatrenia v rámci spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky.

Spravodajca rozpočtu Európskeho parlamentu a ďalších inštitúcií, poslanec José Manuel Fernandes navrhol ďalšie škrty v rozpočte EP. Poslanci odobrili zvýšenie o 1,44 %, ktoré je pod úrovňou inflácie, parlament však musí s týmito prostriedkami hospodáriť efektívnejšie. Návrh zohľadňuje rozšírenie pléna o 18 nových poslancov, ktoré predpokladá Lisabonská zmluva. S cieľom obmedziť výdavky bude EP šetriť na prekladoch a tlmočení i prostredníctvom organizačných zmien. Poslanci tiež odsúhlasili zníženie cestovných výdavkov o 5 %, napríklad obmedzením počtu letov v biznis triede. Všetky náhrady budú zmrazené na úrovni roku 2011.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:20