StoryEditor

Briti bojkotujú pravidlá Európskej únie

19.10.2012, 00:00
Vláda premiéra Camerona odmietla právne predpisy Bruselu, chce tak posilniť izoláciu Británie.

Vláda britského premiéra Davida Camerona (na snímke) odkázala Európskej únii razantné nie. Briti totiž odmietajú kontrolu Bruselu, ktorou si cez právne predpisy zaväzuje členské krajiny. Londýn tak od budúceho roka končí spoluprácu s EÚ v oblasti práva a polície. „Je najvyšší čas, aby si Británia vytýčila svoje právomoci. A pokiaľ ich nedostaneme, pohrozíme naším odchodom z únie,“ povedal Cameronov najbližší spojenec minister školstva Michael Gove.

Izolácia Británie
Postoj konzervatívnej britskej vlády je už tradične skôr protieurópsky a okrem dištancovania sa od eurozóny či schengenského priestoru si naďalej vydobýja aj ďalšie výnimky vrátane Lisabonskej zmluvy. Najnovšie Briti odmietli 130 právnych predpisov EÚ. Tie sa týkajú napríklad vyšetrovacej agentúry Europol či Schengenského informačného systému, ktoré pomáhajú pri pátraní či vyšetrovaní trestných činov v európskych krajinách. Analytici tento krok Londýna označujú za postupné odpútavanie sa od Bruselu a mnohých európskych inštitúcií. „Briti majú voči únii dlhodobo kritický postoj a snažia sa využiť všetky právne nástroje, aby zo záväzkov vycúvali. Po rozpútaní finančných a systémových problémov EÚ Londýn začína uvažovať, či ešte vôbec existujú dôvody, prečo v takomto spoločenstve ostať,“ povedal pre HN analytik na európsku politiku Vít Dočkal.

Oživovanie skepticizmu
Rozhodnutie Cameronovej vlády bolo v Británii prijaté s nadšením. Šírenie euroskepticizmu totiž potvrdzujú aj posledné prieskumy. Hoci parlament pred rokom zamietol referendum o vystúpení z EÚ, londýnsky denník The Times dokázal stály záujem o túto tému. V prieskume sa až 48 percent Britov vyjadrilo za odchod z únie, zatiaľ čo by chcelo zostať len 31 percent.

Cameron na tému oživovania vystúpenia Británie z EÚ povedal, že nechce stratiť svojho najväčšieho obchodného partnera v čase recesie a bolestivých škrtov. Podľa odborníkov si však dobre uvedomuje, že voľby v roku 2015 sa blížia a podobné odmietanie záväzkov EÚ môže konzervatívcom pri rozhodovaní voličov len pomôcť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:56