StoryEditor

Madrid môže prehĺbiť problémy eurozóny

11.06.2012, 00:00

Španielsko cez víkend oznámilo, že prijme od krajín eurozóny pomoc na rekapitalizáciu svojich bánk. Podľa posledných informácií by malo ísť o sumu do 100 miliárd eur. Napriek tomu, že krajina o pomoc ešte oficiálne nepožiadala, podľa španielskeho ministra hospodárstva Luisa de Guindosa tak urobí. Malo by sa tak stať po zverejnení výsledkov auditu bánk Medzinárodným menovým fondom a dvoch nezávislých audítorov. Zatiaľ čo Medzinárodný menový fond by mal výsledky svojho auditu zverejniť už dnes, nezávislí audítori tak urobia najneskôr 21. júna.

Štvrtý v poradí
Krajina na Pyrenejskom polostrove je štvrtou v poradí, ktorá bude pomoc, zrejme z dočasného eurovalu, čerpať. Zatiaľ čo v samotnej krajine to bude mať podľa očakávaní premiéra Rajoya vplyv na zvýšenie už dnes rekordnej nezamestnanosti, ktorá dosahuje 25 percent, celá eurozóna sa pod vplyvom týchto správ môže dostať do recesie.
A to aj napriek tomu, že nemecký minister financií Wolfgang Schäuble po sobotňajšej telekonferencii, na ktorej sa dohodla podpora problémových španielskych bánk, oznámil, že je presvedčený, že pomoc pre Španielsko bude jednorazovou záležitosťou, pokoj na trhoch tento krok neprinesie.

„Predpokladám, že po dni alebo dvoch, keď sa trhy upokoja, opäť dôjde k zvyšovaniu výnosov španielskych dlhopisov smerom k rekordným hodnotám,“ je presvedčený hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora.

Zvyšovanie úrokov
Nepomôže pritom ani správne nastavenie proreformných španielskych politikov. „Španielsko pristúpilo na rozsiahle štrukturálne reformy a podľa väčšiny medzinárodných inštitúcií ide správnym smerom, takže, keď jeho banky budú mať dostatok kapitálu, neistota na trhoch bude zažehnaná,“ oznámil cez víkend Schäuble.
„Kedykoľvek robili niečo politici, malo to pre eurozónu skôr negatívne účinky,“ dopĺňa Pikora.

Nalejú peniaze na trhy
Ďalším očakávaným krokom preto môže byť naliatie likvidity na trhy. S najväčšou pravdepodobnosťou k nemu nepristúpi len Európska centrálna banka, ale aj ďalšie centrálne banky krajín eurozóny. Zvýši sa zároveň tlak na zvyšovanie úrokových sadzieb pri pôžičkách a hypotékach. A aj keď pod vplyvom tohto diania môže Európska centrálna banka v najbližších týždňoch pristúpiť k zníženiu základných úrokových sadzieb, úroky na pôžičkách a hypotékach môžu paradoxne narásť.

V konečnom dôsledku tak na budúce dianie doplatia aj firmy v eurozóne, aj jej obyvatelia. Navyše tlak sa môže zvyšovať na krajiny ako Taliansko či Belgicko, kde investori uprú svoj pohľad a ktorých požičiavanie na trhoch môže byť drahšie. „Teraz je len otázka, či bude pokračovať trend a medzi problémové krajiny sa zaradí aj Taliansko, Belgicko či Francúzsko. Európa je na zlej trajektórii,“ hovorí Pikora. Tlaky sa zvýšia aj na švajčiarsky frank, v ktorom si bude chcieť ako v bezpečnom prístave uložiť peniaze čoraz viac firiem. Neistota na trhoch sa prenesie aj do ekonomík štátov eurozóny, ktoré budú smerovať k recesii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 01:00