StoryEditor

Američania chcú byť obézni, bezdetní a zabezpečení

31.07.2013, 00:04
Amerika je plná paradoxov. Mať deti sa už neoplatí a vzdelanie prestáva byť zaujímavé.

V Spojených štátoch je veľmi nákladné mať deti. Nejde o priame rozhodnutia a dôsledky vládnej politiky, je to výsledok série rozhodnutí verejného a súkromného sektora. Jedná sa však o presný opak toho, o čo by sa Američania mali snažiť. Teda o zvýšenie počtu detí, ktoré by v produktívnom veku pomohli riešiť problémy s financovaním zdravotnej a sociálnej starostlivosti. Nie je to ale jediný paradox, ktorý môžeme v Spojených štátoch pozorovať. Tu je zoznam toho, čo Američania chcú a nechcú súdiac podľa toho, ako je nastavený celkový systém:

1. Američania nechcú mať deti. Ich výchova je veľmi nákladná, pomoc je naopak nízka. V porovnaní s ostatnými krajinami OECD je menšia len v Mexiku a Južnej Kórei (merané výškou celkovej podpory k HDP). Podobné je to s materskou dovolenkou.

2. Američania nechcú študovať na vysokých školách. V porovnaní s ostatnými krajinami OECD je vyššie vzdelanie v USA najdrahšie. V Spojených štátoch síce nájdeme mimoriadne kvalitné univerzity, badateľný je ale trend prudko rastúceho školného na verejných i súkromných školách. Miera vzdelania tu kedysi bola najvyššia na svete, teraz sa ale nachádza niekde na priemere krajín OECD.

3. Američania chcú veľa šoférovať. Len Mexiko má nižšie zdanenie palív ako USA, je tam ale celkovo nižšie zdanenie. K tomu je pravdepodobné, že v Spojených štátoch nájdeme najnižšiu podporu verejnej dopravy.

4. Američania sa podporujú v charitatívnej činnosti a náboženstve. V USA totiž existujú pomerne veľké daňové úľavy spojené s darmi pre neziskové a náboženské organizácie. Návštevnosť kostolov a charitatívne dary dosahujú najvyššiu mieru medzi krajinami OECD.

5. Američania chcú, aby ich firmy držali peniaze mimo USA, čo je zrejmé zo súčasnej intenzívnej diskusie na túto tému, takže sa tomuto bodu nebudeme venovať detailnejšie.

6. Američania chcú dostávať zdravotnú starostlivosť prostredníctvom svojho zamestnávateľa. Svedčí o tom dlhý zoznam perverzných stimulov, ktoré sa k zdravotnej starostlivosti viažu. Príkladom je to, že ak vám zdravotnú starostlivosť hradí zamestnávateľ, je to pre neho daňovo uznateľná položka. Ak si zdravotné poistenie platíte sami, sú výhody oveľa menšie. Výsledkom je to, že zo systému ťažia ľudia na dobre platených pozíciách, zvyšujú sa výdavky na zdravotnú starostlivosť a firmy sa dostávajú do problémov (príkladom je GM).

7. Američania si chcú veľa sporiť na dôchodok. Svedčí o tom aj systém daňových úľav a odpočítateľných položiek. Tie zároveň dokazujú, že Američania chcú vlastniť domy, v ktorých bývajú.

8. Američania chcú byť obézny. Kukurica je totiž v USA jednou z najviac dotovaných plodín, jej nutričná hodnota je ale obmedzená. Používa sa najmä ako krmivo pre hovädzí dobytok, u ktorého zvyšuje podiel tukov. K tomu sa využíva ako sladidlo do nápojov, ktoré k obezite Američanov tiež výrazne prispeli.

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:27