StoryEditor

Penta nedokáže kúpiť nemocnice v Česku. Posledný pokus stroskotal pred pár týždňami

17.11.2015, 11:20
Autor:
TASRTASR

Ani jedinú nemocnicu nezískala v Česku skupina Penta, hoci sa o to dlho usiluje. Posledný pokus v Sušiciach stroskotal pred pár týždňami. Informuje o tom portál iDNES.cz.

Ale Penta má významný nemocničný reťazec v Poľsku. Pred dvoma rokmi tam ovládla najväčšiu súkromnú nemocničnú firmu EMC Instytut Medyczny. Tvorí ju osem nemocníc a 16 špecializovaných ambulancií. Na Slovensku, kde jej patrí aj zdravotná poisťovňa Dôvera, drží prostredníctvom dcérskej firmy Svet zdravia 27 nemocníc a polikliník.

Václav Jirků, ktorý v Pente riadi zdravotnícke investície, si posťažoval: "Príležitostí na nákupy je v Česku málo". Napriek tomu Penta však naberá dych na rozbeh. Rokuje o prevzatí troch nemocníc. Jirků tvrdí, že "na 90 percent bude jedna alebo dve z rozpracovaných akvizícií uzavretá ešte tento rok".

Rokujú o investíciách v Česku

Skupina chce využiť výhodu centrálneho zásobovania veľkého reťazca materiálom, prístrojmi a liekmi. A okrem toho už získala skúsenosti  s reštrukturalizáciou a riadením nemocníc. Prišlo by jej vhod, keby ďalej využívala vlastný know-how.

"Rokujeme o ďalších investičných cieľoch v Česku. Do konca budúceho roka tu chceme riadiť do šesť nemocníc. A mám ambíciu sa tu do desiatich rokov dostať v tržbách z nemocníc na miliardu eur ročne," uviedol Jirků.

Skupina sa tak usiluje ísť po stopách Tomáša Chrenka, ktorého česko-slovenské zoskupenie Angel zdvihlo obrat nad 12 miliárd eur. Penta by bola v nemocničnom podnikaní stále menšia, rovnako ako Angel však môže kombinovať prevádzkovanie nemocníc s vlastným zdravotníckym obchodom a na Slovensku navyše s vlastnou zdravotnou poisťovňou.

Aj preto je pre Pentu podnikanie v zdravotníctve jednou z jej kľúčových oblastí - popri realitách, priemysle a maloobchode.

Po nových nemocniciach túžia šéfovia skupiny tak silno, že dokonca uvažujú o ich výstavbe na zelenej lúke.

Tieto úvahy sú najďalej na Slovensku, kde podľa Jirků prichádza do úvahy vybudovanie novej nemocnice pravdepodobne v Bratislave. Znamenalo by to dohodu so štátom, ktorému by súkromný investor ponúkol modernú, pre pokrokové technológie vhodnú budovu so špičkovým vybavením. Štát či mesto by do takého objektu presunuli zmluvy s poisťovňami a zamestnancov.

Súkromník by dostal právo prevádzkovať nemocnicu určité obdobie. Podobný postup by sa podľa Jirků mohol časom uplatniť v Prahe, pokiaľ by sa podarilo nájsť zhodu s politikmi.

Penta royširuje sieť Dr. Max

Penta ráta s rastom nielen v nemocničnom biznise, ale vytrvalo buduje aj svoju nadnárodnú lekárenskú sieť Dr. Max. V Poľsku, Česku a na Slovensku zastrešuje už 860 lekární. A vo všetkých troch štátoch má v sektore pozíciu jednotky alebo dvojky.

V Česku by sa mal počet lekární Dr. Max ešte v tomto roku zvýšiť o 15, v Poľsku sa pripravuje do roka nákup ďalších 50. Šéfovia Penty premýšľajú o vstupe na celkom nový trh. "Uvažujeme o strednej Európe, ale aj o Pobaltí, Rumunsku, Bulharsku a Balkáne. Tam všade skúmame situáciu a hľadáme ciele na nákup," povedal Jirků.

Majitelia Penty sa na expanziu v zdravotníctve pripravili aj finančne. Na sieť Dr. Max si zobrali rekordne veľký úver - 8 miliárd českých korún (295,96 milióna eur). Časť peňazí sa použije na akvizície v Poľsku, Česku a na Slovensku, ale aj na útoky na nové trhy.

 

01 - Modified: 2007-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slota píše eurosocialistovi
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 03 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 04 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 05 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:27