StoryEditor

Nemci varujú pred náhlym bankrotom Grécka

10.05.2015, 13:12
Autor:
TASRTASRSITASITA
Nemecký minister financií má pre Atény jasný odkaz: Na nás to zlyhať nemôže.


Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble neočakáva konečnú dohodu medzi Gréckom a veriteľmi na pondelkovom zasadnutí ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup). "Nepredpokladám, že sa všetko dovtedy vyrieši,“ povedal Schäuble pre Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung v rozhovore, ktorý vyšiel v sobotu. Zároveň varoval pred insolventnosťou krajiny.

Podľa jeho slov sa finančná situácia Grécka nezdá byť veľmi dobrá a zároveň nevie, či má grécka vláda presný celkový obraz o svojich financiách. "Takéto procesy majú aj iracionálne zložky. Skúsenosti zo zvyšku sveta ukazujú, že krajina môže náhle upadnúť do insolventnosti,“ povedal Schäuble.

Schäuble zdôvodnil svoje varovanie pred bankrotom napríklad nejasnosťami súvisiacimi so stavom gréckych štátnych financií. Potvrdil, že Grécko musí pokračovať v realizácii reforiem, aby dostalo ďalšiu finančnú pomoc.

Grécka vláda znížila svoju prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku z 1,4 % na 0,8 %.

Na otázku o tom, či sa nemecká vláda pripravuje na odchod Grécka z eurozóny, reagoval Schäuble zdržanlivo. "Existujú otázky, na ktoré zodpovedný politik nesmie odpovedať,“ povedal. Zároveň však zopakoval, že Nemecko urobí všetko pre udržanie Grécka v eurozóne "za rozumných podmienok“. "Na nás to nemôže stroskotať,“ doplnil.

Reformy v gréckej ekonomike podľa komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierra Moscoviciho nie sú dostatočne rýchle a ani dostatočne hĺbkové. "Pokrok by bol, ak by sa grécka vláda rozhodla prijať sériu reforiem, ktorá by posilnila grécku ekonomiku,“ povedal v piatok. "Zatiaľ veci nejdú dosť rýchlo a dostatočne do hĺbky. Každý si začína uvedomovať, že neexistuje alternatíva, že musíme konať rýchlo,“ doplnil vo vyhlásení pre rozhlasovú stanicu Europe 1.

Ministri financií eurozóny v pondelok (11. 5.) zhodnotia pokrok v rokovaniach o gréckom reformnom balíku. Konečná dohoda o reformnom pláne Atén sa však nečaká, uviedli počas víkendu bruselskí diplomati. Dohoda o reformách je podmienkou uvoľnenia 7,2 miliardy eur finančnej pomoci pre krajinu. Informovala o tom agentúra DPA.

V médiách kolujú rôzne zoznamy možných reformných návrhov vlády gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorých cieľom je nájdenie kompromisu v dlhotrvajúcich rokovaniach Atén s medzinárodnými veriteľmi. Návrhy reforiem sa týkajú napríklad dôchodkov a daní.

Sporná daň z nehnuteľností, ktorá mala byť zrušená, môže tento rok do štátnej kasy priniesť 2,5 miliardy eur. Podľa správ z Atén špeciálnu daň majú platiť aj turisti. Na najdôležitejších 22 egejských ostrovoch budú turisti za prenocovanie platiť 1 až 5 eur.

01 - Modified: 2007-05-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: UDALOSTI
01 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 02 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu 03 - Modified: 2021-08-07 10:46:35 - Feat.: - Title: Slovenskí hasiči pomôžu Grékom v boji s ničivými požiarmi 04 - Modified: 2021-07-26 12:24:33 - Feat.: - Title: Krajina sa pripravuje na extrémne horúčavy. Teploty sa vyšplhajú až na 40 stupňov 05 - Modified: 2021-07-17 13:23:07 - Feat.: - Title: Pre koronavírus im zakázali hudbu. Tento ostrov zavádza prísne nariadenia z dôvodu nárastu prípadov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:27