StoryEditor

Strach z Ruska narastá. Pobaltie sa bojí obchodnej vojny

12.04.2014, 00:00
Autor:
red, turred, tur
V čase ukrajinskej krízy sa vyostruje aj vzťah Ruska a pobaltských štátov.

Rusko začína naháňať strach krajinám, s ktorými susedí. Po tom, čo ruská armáda zabrala Krym sa o svoje územie začínajú obávať aj pobaltské štáty. Informoval o tom portál e15.cz.

NATO v snahe upokojiť napätú situáciu medzi Ruskom a pobaltskými štátmi posilní vojenskú prítomnosť v regióne. Litve, Lotyšsku a Estónsku však od Ruska aktuálne hrozí skôr obchodný tlak alebo pokusy o destabilizáciu za pomoci početnej ruskej menšiny ako vojenská intervencia. 

NATO vysiela stíhačky
 Pobaltie bude strážiť dvanásť stíhačiek NATO, trojnásobok oproti normálu. Ide o súčasť širšieho plánu na posilnenie bezpečnosti štátov. Uvažuje sa aj o novej leteckej základni v Estónsku, v lotyšskom prístave Liepaja by mohli kotviť lode paktu. Litva a Lotyšsko navyše chcú do roku 2020 zdvojnásobiť výdavky na obranu.

Väčšie nebezpečenstvo pritom krajinám hrozí zvnútra. V Litve žije šesť percent etnických Rusov, v Estónsku 25 percent a v Lotyšsku 27. Menšina sa sťažuje na diskrimináciu, "hostiteľské" krajiny ju zase označujú za piatu kolónu Kremľa. Veľvyslanec Moskvy v Rige v marci uviedol, že čoskoro bude pre minoritu ľahšie získať ruské občianstvo. Najvyšší lotyšskí predstavitelia potom vydali vyhlásenie, v ktorom odsudzujú aktivity vedúce k rozdeľovaniu spoločnosti. Moskvu zase rozhorčilo rozhodnutie prerušiť vysielanie ruskej televízie RTR. Rovnaké opatrenia tento týždeň urobila aj Litva. 

Experti: Pobaltskí Rusi dávajú prednosť EÚ
V Talline sa cez víkend uskutoční protest ruskej menšiny. Chce vyjadriť solidaritu s Krymom a východoukrajinskými regiónmi. A nadhodiť tému separatistického referenda v severovýchodnej časti Estónska. Politici ale veria, že pôjde o okrajovú akciu. "Je jasné, že ruské špeciálne služby pripravili informačné operácie týkajúce sa susedných štátov. Teraz sa uskutočňujú a pre nás to nie je prekvapenie, "povedal šéf zahraničného výboru estónskeho parlamentu Marko Mihkelson. 

Experti ale pochybujú o chuti najmä mladej generácie pobaltských Rusov pripojiť sa k materskej krajine, aj keby mali možnosť. Výhody plynúce z členstva štátov v EÚ by podľa nich prevládli nad nacionalizmom.

Napätie je cítiť aj v obchode. Vilnius označuje za politicky motivované najrôznejšie zákazy dovozu tovaru do Ruska. Moskva na začiatku roka zastavila import bravčového z EÚ po tom, čo boli v Litve nájdené diviaky, ktoré uhynuli na prasací mor. Tento týždeň navyše uzavrela svoj ​​trh pre všetky spracované mäsové produkty z Litvy a Poľska. Neexistuje podľa nej záruka, že bravčové nie je v poľskom a litovskom tovar, ktorý by podľa etikety obsahovať nemá. Už v polovici marca prerušila dovoz potravín cez prístav Klajpeda.

01 - Modified: 2006-04-04 09:14:00 - Feat.: 0 - Title: Automobilka GM predáva svoju finančnú dcéru GMAC za 14 mld. USD
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá 05 - Modified: 2024-03-27 05:18:38 - Feat.: - Title: Expert na kybernetickú bezpečnosť pre HN: Vojna na Ukrajine? Kritickým faktorom je bezpečná komunikácia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:06