StoryEditor

Strašiak eurozóny dorazil do USA. Lacná ropa vyvolala defláciu

23.02.2015, 13:03
Autor:
TASRTASR

Viaceré americké cenové indexy majú klesajúcu tendenciu. Americký The Wall Street Journal (WSJ) uviedol, že prvýkrát je tento trend zreteľný po vyše piatich rokoch. Ale pokles cien spôsobený lacnou ropou a produktmi z nej má ďaleko od toho, aby prerástol do deflácie, ktorá už znepokojuje niektorých amerických ekonómov.

Hrozí poškodenie ekonomiky

Ministerstvo práce minulý týždeň informovalo, že v januári klesli výrobné ceny voči decembru o 0,8 %. V ročnom porovnaní stagnovali. Ročný index inflácie spotrebiteľských cien by mal v nasledujúcich mesiacoch klesať. Bude to jeden z dôsledkov prepadu ceny ropy na globálnom trhu.

WSJ pripomína, že ekonomiku môže poškodiť rovnako silná inflácia, ako aj deflácia, trvalý pokles spotrebiteľských cien, ktorá takisto signalizuje podlomenú kondíciu ekonomiky.

Široký a trvalý pokles spotrebiteľských cien, aký sa zaznamenal v minulom storočí na prelome 20. a 30. rokov počas veľkej hospodárskej krízy, môže priviesť ekonomiku k nebezpečnej dlhodobo zostupnej špirále. Charakterizuje ju pokles spotrebiteľských výdavkov, znižovanie zamestnanosti a potom znovu dochádza k repríze znižovania spotrebiteľských cien atď.

Niektorí ekonómovia už teraz vyslovujú obavy z nebezpečenstva deflácie, lebo jej prekonanie je oveľa ťažšou úlohou pri použití tradičných peňažno-politických nástrojov.

Je to krátkodobé

Vedenie Federálneho rezervného systému (FED), ktorý plní v Spojených štátoch úlohu centrálnej banky, na zasadaní svojho politicko-peňažného výboru 27. a 28. januára sa zhodlo na tom, že "pokles cien energetických produktov dlhodobo neovplyvní celkovú mieru inflácie" v krajine.

Reagovalo tak na obavy skupiny ekonómov, ktorí sa obávajú, že dlhodobá deflácia prispeje k poklesu miezd a cien. "K tomu vôbec nedôjde," uviedol Ian Shepherdson, hlavný ekonóm spoločnosti Pantheon Macroeconomics. Aby došlo k deflácii "na to treba, aby ceny klesali v širokom zábere. A v tejto chvíli k tomu vôbec nedochádza, nech by bola predstavivosť akokoľvek bujná".

Niekoľko širších cenových indexov vývoja spotrebiteľských cien zachytilo v roku 2009 na konci hospodárskej krízy medziročný pokles cien v maloobchode, ale potom došlo k vzostupu inflácie. Vtedy však obavy z deflácie boli medzi faktormi, ktoré viedli amerických centrálnych bankárov, aby FED nakúpil za bilióny dolárov dlhopisy washingtonskej vlády.

Japonsko zápasí s defláciou už desaťročia. A obavy z poklesu inflácie v eurozóne prinútili Európsku centrálnu banku, aby sa minulý mesiac rozhodla pre program rozsiahleho nákupu štátnych dlhopisov.

V Spojených štátoch sa medziročný zámer 2-% rastu inflácie nedarí dosiahnuť už takmer tri roky. Jej najnovší pokles v posledných mesiacoch odráža pokles cien ropy na svetovom trhu od júna minulého roku. V januári klesli medzimesačne o 10,3 % a ceny pohonných látok sa prepadli dokonca o 24 %. Ceny potravín klesli len o 1,1 %. A cenový index tovarov po vyradení sortimentu potravín a energie klesol medzimesačne len o 0,1 %.

V decembri bola ročná miera inflácie 0,8 %. Jej údaj za január bude známy až začiatkom marca.

Môže za to ropa

V minulosti sa k riziku deflácie v Spojených štátoch vyjadril aj šéf FED-u Ben Bernanke. V roku 2002 o ňom povedal, že k deflácii môže dôjsť len v prípade, ak ceny klesajú v širokom spektre indexov. Pokiaľ však dochádza k ich poklesu len v niektorom špecifickom sektore, pre ekonomiku ako celok nepredstavujú nijaký problém.

Janet Yellenová, nástupkyňa Bernankeho vo vedení FED-u, ešte v decembri konštatovala, že pokles cien produktov z ropy sa prejaví vo viacerých cenových indexoch "a môže sa prejaviť aj na miere jadrovej inflácie". Dodala, že "tieto vývojové trendy pokladáme len za prechodné".

01 - Modified: 2007-03-22 15:18:00 - Feat.: 0 - Title: Fed ponechal úrokové sadzby na nezmenenej úrovni
01 - Modified: 2024-04-28 09:31:08 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli v reakcii na napätie na Blízkom východe 02 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 03 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 04 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 05 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 16:46