StoryEditor

New York Times nie sú na predaj, odkazujú majitelia Čiňanovi

08.01.2014, 12:57
Autor:
iDnesiDnes
Jeden z najprestížnejších amerických denníkov chcel kúpiť výstredný čínsky milionár.

Čudácky čínsky milionár Čchen Kuang - piao stroskotal s pokusmi o kúpu prestížneho amerického denníka The New York Times. Ponúkal zaň miliardu dolárov, no jeho majitelia sa s ním odmietli stretnúť. List nie je na predaj a podľa expertov majú noviny viac ako dvojnásobnú cenu.

Veľké prekážky
Miliardár sa zrejme svojho plánu na ovládnutie listu vzdal, pretože prekážky sú „príliš veľké". Noviny, považované mnohými za najlepšie na svete, chcel Číňan odkúpiť za miliardu dolárov. Rodina Ochs Sulzbergerovcov, ktorá slávny denník vyše sto rokov vlastní, neberie „pytačky" čínskeho boháča vážne a schôdzku s ním podľa agentúry AP odmietla.
Čchen, ktorý podniká v spracovaní odpadu o získanie novín usiluje vraj už dva roky. Svoje plány na odkúpenie ale zverejnil až začiatkom roka. Spoločnosť The New York Times & Co, ktorá rovnomenný list vlastní, má však podľa expertov trhovú hodnotu 2,3 miliardy dolárov. Táto cifra je ale podľa Čchena nadnesená.
Čchen Kuang - piao nevlastní ani jednu akciu The New York Times a neplánuje ani ich nákup. Opakovane ale zdôrazňuje, že jeho záujem o slávne noviny nie je provokácia ani žart. Podľa AP Čchen nemá žiadne viditeľné väzby na čínsky komunistický režim. Teraz vraj hľadá amerického podnikateľa, ktorý by sa s ním v boji o ovládnutie novín spojil.
Predseda správnej rady The New York Times Arthur Sulzberger nedávno vyhlásil, že noviny nie sú na predaj. Hovorca novín  odmietla Číňanov záujem komentovať.

Čínsky milionár je doma celebritou. Upozorňuje na seba nevšednými kúskami. Snímka: Reuters


Spievajúci mecenáš
Čchen sa ku svojmu majetku dostal ako vlastník demolačnej firmy a podnikateľ v odpadovom hospodárstve. Angažuje sa v charitatívnych projektoch, sám sa označuje za čínskeho mecenáša číslo jedna. Jeho majetok sa odhaduje na niekoľko stoviek miliónov dolárov, no ako sám vraví, ak by nedával takmer všetko na filantropiu, bol by oveľa bohatší. Doma v Číne je celebritou, v cudzine sa o ňom veľa nevie, O Čchenovi ešte pred dvomi týždňami nikto ani netušil, no okamžite po oznámení svojho zámeru na kúpu slávnych novín začal pútať pozornosť amerických novinárov. A ani nie tak svojimi zámermi, ako čudáckym správaním. V utorok na tlačovej konferencii v New Yorku udiveným žurnalistom prespieval svoju vlastnú pieseň s refrénom „Celý svet bude svedkom zrodenia môjho čínskeho sna". Potom oznámil svoj ​​plán na prevzatie The New York Times.
S denníkom má podnikateľ svoje zámery. Jeho články o Číne nie sú vraj dostatočne autentické a objektívne. Američania podľa Čchena príliš dôverujú Japonsku, s ktorým Čína vedie územný spor o ostrovy v Juhočínskom mori.
V roku 2011 Čchen prekvapil taiwanské úrady, keď pri návšteve bohatého ostrova venoval tamojším chudobným takmer 350 tisíc dolárov. V tom istom roku Japonsku daroval 13 miliónov jenov na obnovu pobrežia zničeného prívalovou vlnou cunami. Po japonských mestách vtedy prechádzal s kolónou automobilov pomaľovaných čínskymi vlajkami.

01 - Modified: 2005-11-24 21:47:20 - Feat.: 0 - Title: Monako porazilo Hamburk a zdramatizovalo skupinu A
01 - Modified: 2024-04-25 10:15:35 - Feat.: - Title: Miliardári by podľa ministrov G20 mali platiť dvojpercentnú majetkovú daň 02 - Modified: 2024-04-07 05:39:21 - Feat.: - Title: Svetové médiá o našich voľbách: Víťazstvo proruského populistu nad prozápadným kandidátom 03 - Modified: 2024-02-16 09:00:15 - Feat.: - Title: Banská Štiavnica v New York Times. Známe americké noviny ospevujú obľúbenú atrakciu: Absolútna šupa, reaguje zakladateľ 04 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 05 - Modified: 2023-12-30 10:19:24 - Feat.: - Title: Izraelská armáda nemala žiadny plán obrany proti útoku Hamasu zo 7. októbra, píše The New York Times
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 15:01