StoryEditor

Slováci sa tešia. Lacnejší benzín nám môžu priniesť ropní giganti

07.12.2015, 23:00
Tankovať lacnejšie by mali i slovenskí vodiči, hoci pokles ceny benzínu bude pomalší než inde v Európe.

Cena ropy sa prepadla na takmer sedemročné minimá. Priamy impulz k tomu dali členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Na konci minulého týždňa sa zhodli v tom, že pumpovanie ropy na svetové trhy sa neutlmí, a to aj napriek prebytku čierneho zlata. Ropné giganty na čele so Saudskou Arábiou dokonca odmietli zverejniť produkčné limity. V praxi to bude znamenať, že aj slovenskí vodiči sa môžu tešiť na lacnejší benzín a naftu. Ich ceny totiž zrejme budú ešte klesať, i keď len mierne.

Ceny ropy reagovali na rozhodnutie veľkých ropných hráčov okamžite. Spadli na najnižšie úrovne od marca 2009. Americká ropa WTI klesla v piatok pod 40 dolárov a európsky Brent pod 43 dolárov za barel. Na začiatku tohto týždňa ceny padali ďalej. WTI klesla o skoro štyri percentá na 38,49 dolára a Brent o viac ako tri percentá na 41,68 dolára. „Predpokladáme pokračovanie tohto trendu pri rope WTI až do pásma okolo 38 až 40 dolárov za barel,“ predpovedá Peter Štadler, riaditeľ Wealth Effect Managment.

Kartel je mŕtvy

Ceny ropy sa od júna minulého roka prepadli už o viac ako 60 percent. Na druhej strane, svetové zásoby tejto žiadanej priemyselnej komodity sa v tomto období zvýšili o tri miliardy barelov.

Iránsky ropný minister Bídžan Námdar Zangáneh odhaduje aktuálny svetový prebytok na úrovni dvoch miliónov barelov denne. „Kartel zo svojho vyhlásenia vypustil produkčné kvóty údajne preto, že už len zmienka o ich zvýšení na 31,5 milióna barelov denne poslala v priebehu rokovania cenu ropy okamžite dole,“ píše v svojom komentári Petr Báča, analytik ČSOB.

Predošlá kvóta bola na úrovni 30 miliónov barelov denne. Iracký ropný minister Adíl Abdul Mahdí na stretnutí organizácie OPEC vo Viedni povedal, že Američania ani Rusi nemajú žiadne výrobné stropy, takže ich nemusí mať ani OPEC. „V posledných rokoch sa produkčná kvóta nemenila. Reálna produkcia ropy štátov združených v OPEC bola tak či onak vyššia, než boli kvóty,“ vysvetľuje Tomáš Miklík, analytik Trim Broker.

Vzhľadom na neochotu pristúpiť k obmedzeniu ťažby hlavný ekonóm Sberbank Slovensko Vladimír Vaňo pripomína, že experti považujú kartel OPEC za nefunkčný či dokonca mŕtvy.

Kto z koho

Podľa analytikov je práve toto problém. Žiadny z producentov ropy nie je ochotný skresať jej ťažbu, pretože sa bojí o svoje trhy. Každý čaká na to, dokedy konkurenti vydržia znášať ultranízke ceny a začnú ťažiť menej.

Zatiaľ sa obmedzenie ťažby deje iba v USA, kde sa ropa čerpá z bridlíc, preto je jej ťažba nákladnejšia. Naopak, štáty Perzského zálivu majú náklady na ťažbu najnižšie na svete. „OPEC posiela svojim konkurentom ultimátum, že pokles výroby očakáva od nich,“ povedali pre Reuters analytici čínskej OCBC Bank.

Situácia s prebytkom ropy na trhu sa môže v budúcom roku ešte zhoršiť. „Asi od druhého štvrťroku 2016 prispeje k vyššej produkcii Irán, ktorý sa vráti na svetové trhy po zrušení sankcií,“ vysvetľuje Báča.

Teherán už avizoval, že chce na trh naliať približne milión barelov ropy denne. Irak aj Saudská Arábia tiež plánujú pumpovať ropu na trhy vo veľkom. Podobne sa vyjadrilo aj Rusko, ktorého ekonomika od vývozu čierneho zlata veľmi závisí.

Budúcnosť s lacnou ropou

Odborníci teda predpokladajú, že v blízkom horizonte ropa pôjde nadol. „Jej zásoby sú vysoké a produkcia neklesá. Dokonca aj v USA prestala klesať, čo tlačí na ďalší pokles ceny,“ vysvetľuje Mikulík.

Dokonca aj benzín budeme aj v najbližšom čase tankovať za menej peňazí, i keď na Slovensku sa nízke ceny ropy prejavujú v podobe poklesu cien

benzínu a nafty s istým oneskorením. Čerpacie stanice u nás dokonca reagujú na zmeny cien ropy na burze najpomalšie v regióne strednej Európy.

„Aktuálne ceny palív na Slovensku sú pár centov nad tohtoročnými minimami. Je pravdepodobné, že nové minimá budeme vidieť,“ odhaduje Mikulík.

Benzín je aktuálne o 17 centov na liter lacnejší ako minulý rok o takomto čase a nafta dokonca o 20 centov na liter. Na celý budúci rok analytici predpovedajú stagnáciu cien čierneho zlata, ale aj ich občasnú rozkolísanosť.

01 - Modified: 2007-12-01 13:42:58 - Feat.: 0 - Title: Duleba: Ruská opozícia nemá šancu osloviť voličov
01 - Modified: 2024-04-15 18:16:49 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli, Brent skĺzol pod 90 dolárov za barel 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-14 09:32:10 - Feat.: - Title: Ceny ropy v piatok vzrástli pre zvýšenie napätia na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-12 15:34:47 - Feat.: - Title: Ropa zdražuje, napätie na Blízkom východe prevažuje nad obavami z vývoja sadzieb 05 - Modified: 2024-04-12 06:45:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, cena Brentu sa pohybuje nad 90 dolárov za barel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:59