StoryEditor

Euro môže padnúť. Zlé správy prídu spoza Atlantiku

19.05.2014, 00:00
Udalosti tohto týždňa môžu spôsobiť ďalší prepad eura.

Po nedávnom prejave Draghiho a jeho slovách o možnom uvoľnení monetárnej politiky, ktoré by mohlo prísť už v júni, začala európska mena postupne strácať svoju hodnotu. Približne pred dvoma týždňami sa euro nachádzalo na dva a pol ročných maximách voči americkému doláru a viacerí ekonómovia a riaditelia významných európskych exportných podnikov upozorňovali na príliš silnú menu. Investorom na devízovom trhu stačili len Draghiho slová ohľadom uvoľnení politiky a euro v priebehu pár dní stratilo takmer 1,7% svojej hodnoty. Pád z úrovne 1,3935 EURUSD zastavil až silný support na úrovni 1,3695 EURUSD, kde sa obchodovanie uzavrelo v piatok 16. mája.

Či sa menový kurz dostane pod túto hranicu, bude veľmi záležať aj od vyjadrenia guvernéra nemeckej Bundesbanky J. Weidmanna na tlačovej konferencii, ktorá sa bude konať v pondelok o 9:00 vo Frankfurte. Podľa posledných informácii od agentúry Reuters by mala nemecká centrálna banka podporiť uvoľňovanie ECB, ak miera inflácie aj naďalej ostane na súčasných nízkych úrovniach. V priebehu pondelka bude Bundesbanka zverejňovať aj mesačný report, no potenciál ovplyvniť obchodovanie na začiatku týždňa má predovšetkým prejav J. Weidmanna. Z európskeho prostredia sa dočkáme vo štvrtok výsledkov Manufacturing a Services PMI zo všetkých významných krajín a celkového indexu pre eurozónu. Ten už je desiaty mesiac za sebou v pásme expanzie, za mesiac apríl sa ale odhaduje mierny pokles indexu Manufacturing PMI z 53,4 b. na 53,2 b.

Prepad eura na páre s americkým dolárom by mohli zvýrazniť aj optimistickejšie zápisky (Minutes) z posledného zasadania americkej centrálnej banky, ktoré budú publikované v stredu o 20:00. Tieto zápisky budú zo zasadnutia Fedu, na ktorom sa členovia rozhodli o ponechaní súčasných úrokových sadzieb a na pokračovaní uťahovania monetárnej politiky – zníženie nákupu hypotekárnych záložných listov na 20 miliárd USD mesačne a zníženie nákupu dlhodobých štátnych dlhopisov na úroveň 25 miliárd USD mesačne. Zaujímavé informácie o súčasnom stave americkej ekonomiky a plánoch Fedu by sme sa mohli dozvedieť aj z prejavov členov FOMC Plossera, Dudleyho, Kocherlakotu a guvernérky Yellenovej, počas pondelka a utorka. Okrem toho prinesú americké štatistické úrady údaje z trhu nehnuteľností (Existing Home Sales - štvrtok 16:00, New Home Sales - piatok 16:00) a spoločnosť Markit odhalí vo štvrtok súčasný stav indexu Flash Manufacturing PMI, ktorý by mal podľa očakávaní rásť na úroveň 55,6 b.

Počas týždňa sa z britskej ekonomiky dozvieme nové informácie ohľadom miery inflácie, očakáva sa mierne zvýšenie na „zdravú“ úroveň 1,7%, blízko inflačného cieľu Bank of England (BoE). Spomenutá inštitúcia stredu zverejní aj výsledky hlasovania členov o ponechaní, resp. zmene úrokových sadzieb a objemu nakupovaných aktív britskou BoE. Súdržnosť členov je naozaj veľmi pozoruhodná, aj pri tomto zverejnení sa predpokladá, že všetci deviati členovia hlasovali za ponechanie súčasného stavu (výška úrokovej sadzby 0,5%; objem nakupovania prostriedkov - 375 miliárd GBP). Vo štvrtok by pri výraznom odchýlení mohli ovplyvniť obchodovanie na pároch s librou aj výsledky HDP za prvý kvartál.

Veľký vplyv na vývoj japonských a austrálskych aktív a priemyselných komodít by mohli mať výsledky HSBC Flash Manufacturing PMI, ktoré budú publikované vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Čínska ekonomika vykazuje známky spomaľovania už dlhšiu dobu, index PMI nebol v pásme expanzie od decembra 2013 a mierny pokles sa očakáva aj vo štvrtok. Počas týždňa zasadnú bankári aj v Japosnku, H. Kuroda v stredu zverejní vyhlásenie ohľadom monetárnej politiky a v ten istý deň bude mať zároveň aj prejav na tlačovej besede.

Fundamentov bude teda počas tohto týždňa zverejnených mnoho, no netreba zabúdať, že vývoj na finančných trhoch ovplyvňuje aj technická analýza, ktorá má momentálne veľký vplyv najmä na pároch EURUSD, USDJPY, či GBPUSD.

01 - Modified: 2006-05-22 11:08:00 - Feat.: 0 - Title: Projekty podpory zamestnávania vytvorili spolu 9,3 tis.miest
01 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 02 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 03 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 05 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:47