StoryEditor

Krutá realita Ukrajiny: Kolaps hrivny rozbehol miliardový biznis s dolármi

10.09.2014, 13:38
Autor:
dujduj
Ukrajinská mena upadla kvôli silnejúcemu napätiu s Ruskom do najhoršej kondície v dejinách krajiny. Rozmáha sa čierny obchod.

Konflikt na východe zráža ekonomiku Ukrajiny a s ňou padá aj jej mena. Kurz ukrajinskej hrivny klesá už od začiatku konfliktu aj napriek tomu, že národná banka sa všetkými prostriedkami snaží jej prepad brzdiť.

Eskalácia napätie na východe Ukrajiny dáva hrivne poriadne zabrať a agentúra Bloomberg pripomína, že za posledné dva mesiace klesla už o tretinu a experti varujú, že bude nasledovať prepad o ďalšie desiatky percent.

Slabá hrivna tak nahráva čiernemu obchodu s cudzími menami, ktorý dosahuje obrat niekoľko miliárd dolárov, píše ruský server Gazeta.ru. Ukrajinci momentálne nakupujú dolár približne za 13 až 15 hrivien, pritom ešte začiatkom marca bola americká mena k dispozícii aj za menej ako deväť hrivien.

Extrémne opatrenia

Ukrajinská centrálna banka sa snaží prepadu hrivny zabrániť všetkými možnými spôsobmi a koncom augusta ju to prinútilo prijať extrémne opatrenia. Jedným z nich je aj červená pre zahraničné meny v krajine. Firmy po novom musia všetky svoje zahraničné príjmy previesť do hrivny.

Prudko slabnúca mena zdražuje splátky zahraničných pôžičiek aj dovoz tovaru. Možnosti Ukrajiny zvrátiť tento trend sú obmedzené. Problémy znásobuje aj fakt, že mnoho Ukrajincov si kvôli lepším úrokovým sadzbám v minulosti bralo hypotéku v zahraničnej mene. Teraz sa však splátky rapídne zvýšili. Niekedy aj o štyridsať percent.

Na druhú stranu je cudzia mena, najmä dolár a euro, bezpečným prístavom a ľudia sa snažia sporiť vo valutách. Tie sa ale v Kyjeve stali podľa Gazety nedostatkovým tovarom a obchodujú sa predovšetkým na čiernom trhu. V zmenárňach sa eurá ani doláre nedajú takmer kúpiť.

Niektorí zamestnanci zmenární a bánk vraj nakúpenú cudziu menu skrývajú a potom ju predávajú na vlastnú päsť.

Miliardový čierny obchod

Čierny obchod sprostredkovávajú priekupníci, zvyčajne ženy stredného veku, ktoré hlavne na staniciach a v obchodných centrách vymieňajú peniaze turistom. Obchod sa ale otočil, častejšie ako predaj hrivien cudzincom sa teraz predávajú cudzie peniaze Ukrajincom.

Podľa predsedu ukrajinského analytického centra Alexandra Okhimenka je podľa údajov Ukrajinskej národnej banky v obehu asi 93 miliárd dolárov v hotovosti. Ide pritom o údaj z prvého štvrťroku. "S letnou eskaláciu konfliktu môžeme odhadnúť celkové množstvo dolárov v krajine na sto miliárd dolárov," dodáva Okhrimenko. Denný obrat Okhrimenko odhaduje na dvadsať až tridsať miliárd dolárov. Podľa neho je minimálna marža pri menových špekuláciách asi jeden dolár.

Podľa exportov zarábajú špekulanti na výmene dolára za hrivny denne dve až štyri miliardy dolárov.

Ukrajinci si doláre šetria na horšie časy. Priekupníci pritom predávajú nedostatkové doláre v horšom kurze (zhruba o hrivnu) než bežné zmenárne. Ľudia sú pritom radi, že nejaké cudzie peniaze vôbec zohnali. Navyše bez dokladov a v často ľubovoľných obnosoch.

 

01 - Modified: 2006-10-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Praha tlačí na Pentu
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:18