StoryEditor

Na ruské sankcie môžu doplatiť americké a európske firmy. Vláda ich chce vyvlastniť

05.03.2014, 10:35

Horná komora ruského parlamentu pripravuje zákon, ktorý by v prípade protiruských sankcií Západu umožnil skonfiškovať majetok, aktíva a bankové účty európskych a amerických firiem aj súkromných osôb v Rusku. Agentúre RIA Novosti to dnes oznámil Andrej Klišas, šéf ústavnoprávneho výboru Rady federácie. Odveta sa takto môže dotknúť nielen automobilky General motors, ale najmä európskych bánk pôsobiacich v Rusku.

Sankcie musia byť obojstranné

„Zákon dáva takú možnosť prezidentovi a vláde v záujme ochrany našej zvrchovanosti pred útokmi," povedal senátor ruskej agentúre. Poslanci teraz podľa neho starostlivo študujú, nakoľko rozhodnutie o konfiškácii majetku zahraničných firiem a cudzincov zodpovedá ruskej ústave." O tom, že je v súlade s európskymi normami, nepochybujeme," povedal Klišas. Možnosť konfiškácie by podľa senátora mal legalizovať samostatný federálny zákon. „Akékoľvek sankcie musia byť obojstranné," povedal.

Západ zvažuje sankcie proti Rusku po vpáde ruských jednotiek na ukrajinský Krym. Podľa amerických novinárov sa uvažuje o nevydávaní víz zodpovedným ruským činiteľom, o ekonomických obmedzeniach či o zmrazení majetku ruských inštitúcií. Európska únia navrhuje pozastaviť rokovania s Ruskom o liberalizácii vízového režimu, pokiaľ Moskva neprispeje k uvoľneniu vyhrotenej situácie. Rozhodovať sa má na štvrtkovom mimoriadnom summite EÚ.

O tvrdej reakcii na akékoľvek západné sankcie hovorila Moskva už v utorok. Prezident Vladimir Putin na tlačovej konferencii označil hrozby sankciami za „škodlivé a kontraproduktívne". Hovorca ruského ministerstva zahraničia vyhlásil, že Moskva na prípadné sankcie odpovie, „a to nie nevyhnutne zrkadlovo".

Zbohom pre dolár

Putinov ekonomický poradca Sergej Glazjev sa nechal počuť, že ak Spojené štáty vyhlásia kvôli invázii na Krym voči Rusku sankcie, Moskva sa možno vzdá dolára ako rezervnej meny a prestane splácať dlhy americkým bankám. Od jeho slov sa neskôr Kremeľ dištancoval. Ruská Rada federácie v pondelok odporučila prezidentovi Putinovi, aby odvetou za americkú kritiku ruského postupu na Kryme odvolal ruského veľvyslanca v USA. Šéf Kremľa ale návrh odmietol s tým, že podobné opatrenie by bolo „tou poslednou možnosťou".

Európska únia bude zvažovať sankcie proti Rusku v závislosti na stanovisku Moskvy k návrhom na vytvorenie sprostredkovateľskej kontaktnej skupiny a realizáciu plánu na urovnanie ukrajinskej krízy. V Paríži to dnes vyhlásil francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. „Kontaktný skupinu sa teraz snaží dať dohromady Francúzsko a Nemecko," povedal minister.

Vo francúzskej metropole sa dnes zídu ministri zahraničia piatich stálych členov Bezpečnostnej rady. Ich dopredu dlho plánovaná schôdzka, pôvodne venovaná situácii v Libanone, sa bude podľa agentúry Reuters zaoberať situáciou na Ukrajine. Ministri zahraničia USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov budú v Paríži priamo konať prvýkrát od ruskej okupácie Krymu. Na konferencii sa má zúčastniť aj zástupca ukrajinskej diplomacie.

Zbrojenie pokračuje

Fabius potvrdil, že vo štvrtok bude o otázke možných protiruských sankcií rozhodovať summit Európskej únie. „Sankcie môžu byť prijaté, ak sa napätie neuvoľní. Očakávame, že Rusko pristúpi na dialóg o situácii na Ukrajine sa zapojením kontaktnej skupiny," povedal francúzsky minister.

Paradoxne len niekoľko sto kilometrov od Paríža dnes vyplávala na prvú testovaciu plavbu vrtuľníková loď Vladivostok vyrobená vo francúzskych lodeniciach pre Rusko. Lukratívny kontrakt, ktorý je zatiaľ najväčšou ruskou zbrojnou zákazkou v krajinách NATO, bol uzavretý v roku 2011. Napriek vpádu ruských vojakov na Krym Paríž začiatkom týždňa oznámila, že o pozastavení alebo zrušení kontraktu neuvažuje. Fabius dnes potvrdil toto stanovisko.

01 - Modified: 2006-02-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kosteličová má problémy so srdcom
01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 03 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 04 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 05 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:06