StoryEditor

Kórea pátra po miliardárovi bez tváre. Patril mu potopený trajekt

30.05.2014, 16:24
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Majiteľ potopeného trajektu, miliardár Ju Pjon - un sa akoby prepadol pod zem. Prezidentka vypísala na jeho hlavu odmenu.

Juhokórejské úrady už niekoľko týždňov márne pátrajú po majiteľovi trajektu Sewol. Po záhadnom miliardárovi Ju Pjon - unovi, ktorého chce polícia vypočúvať v súvislosti s lodnou tragédiou z polovice apríla, sa však akoby zľahla zem.

Tučná odmena

Nepomohla dokonca ani tučná odmena, ktorú za informácie vedúce k nájdeniu sedemdesiattriročného magnáta ponúkajú úrady. A nielen za neho. Hľadajú sa aj ostatní členovia podnikateľovej známej rodiny. Ako majitelia lodnej spoločnosti, ktorej patril Sewol, nesú podľa žaloby zodpovednosť za zlý stav plavidla.

"Ju Pjon - unovci, ktorí sú hlavnou príčinou nešťastia, sa vysmievajú zákonom a vyvolávajú v ľuďoch zlosť, namiesto toho, aby pred nich predstúpili a povedali pravdu," rozčuľovala sa na stretnutí kabinetu juhokórejská prezidentka Pak Kun - hje. "Je to absolútne neprominutelný kriminálny čin," nahnevala sa žena v čele padesátimilionového štátu a odmenu vypísanú na Juovu hlavu desaťkrát navýšila.

Juhokórejčania teraz v televíznom vysielaní sledujú spoty s Juovou inak úzkostlivo stráženou tvárou doplnenú radom cifier - odmenou čítajúce v prepočte tristotisíc eur. Okrem profesionálnej nedbalosti a nedostatočného zaistenia bezpečnosti, možnej príčiny potopenia trajektu, je stíhaný aj za daňové úniky a spreneveru. Polícia ponúka dva milióny aj za jeho najstaršieho syna.

Záhadný vodca sekty

Ju, označovaný ako "miliardár bez tváre" kvôli svojej nechuti ukazovať sa na verejnosti, zapadá do škatuľky excentrického boháča. Zakladateľ náboženskej sekty a fotograf tvoriaci pod pseudonymom Ahae má za sebou tiež niekoľkoročný pobyt vo väznici.  V deväťdesiatych rokoch si odsedel štyri roky kvôli podvodom. Už predtým bol ale vyšetrovaný v súvislosti so smrťou tridsiatich stúpencov jeho sekty. Úrady vtedy prípad uzavreli ako hromadnú samovraždu a Ju bol zbavený všetkých obvinení, že by sa na nej akokoľvek podieľal.

Prípad tragicky stroskotaného trajektu však políciu k podivnej sekte znova priviedol a praktiky náboženského hnutia teraz znovu prešetruje. Tentoraz sa zaujíma predovšetkým o jeho majetky.

Kancelária štátneho zástupcu vo štvrtok americkej televízii CNN potvrdila, že Ju už dávno nemusí byť na území Južnej Kórey. Tamojšie úrady však spolupracujú s medzinárodnými vyšetrovateľmi a vo štvrtok po prvýkrát oslávili v honbe za klanom boháčov úspech. Interpol totiž v Paríži zadržal Juovu dcéru. Aj tá totiž pravdepodobne riadi lodnú spoločnosť, ktorej patril aj Sewol.

Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap ju francúzskymi úradmi bez problémov vydajú do Južnej Kórey. Vo vlasti by mala byť podrobená výsluchom, ktoré by mali objasniť príčiny jedného z najväčších lodných nešťastí.

01 - Modified: 2006-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prieskum: Rusi neznášajú Lotyšov
01 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 02 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 03 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind 04 - Modified: 2023-03-14 11:32:22 - Feat.: - Title: Vínna pivnica, heliport či sála pre 50-členný orchester. Takto vyzerajú najluxusnejšie jachty na svete 05 - Modified: 2023-03-10 11:53:15 - Feat.: - Title: Protesty, zmena názvu a teraz najväčší obchod v histórii športu? Tím z Washingtonu chce i Bezos
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:40