StoryEditor

Najväčšia vojna v dejinách Wall Street sa skončila

01.05.2014, 00:00
Bili sa o Herbalife, J.C. Penney a nadávali si všetkými spôsobmi. Carl Icahn a Bill Ackman sa po rokoch pomerili.

Roky urážok, bojov a nafukovania ega sa skončili slovami „odpúšťam ti“. Dvaja najväčší rivali na Wall Street, miliardári Carl Icahn a Bill Ackman po jedenástich rokoch nenávisti zakopali vojnovú sekeru.

Happyend nadvakrát

Ešte vo štvrtok zazvonil v kancelárii Carla Icahna telefón. „Volám, aby som odpustil Carlovi,“ ozval sa Bill Ackman na druhom konci. „Odpúšťať je božské,“ zavolal mu Icahn späť. „A ja ti odpúšťam. Prišiel som na to, že nie sme súperi, sme na jednej lodi,“ dodal Ackman. Najväčšia bitka na Wall Street mala koniec ako vystrihnutý z telenovely, kde proti sebe bojujú dve znepriatelené rodiny, teda firmy Pershing Square (Ackmanovci) a Icahn Enterprises (Icahnovci). A jej priebeh nebol o nič menej bláznivý. Aj happyend sa odohral až na druhý pokus. Carl Icahn volal so vztýčenou bielou vlajkou do Pershing Square už dávnejšie, no Ackman mu tresol telefónom, no predtým nezabudol doňho zrevať „Zomri““.

Prvá bitka

Všetko sa to začalo nevinným kšeftom, na ktorom sa Icahn s Ackmanom dohodli ešte v roku 2003. Ackman Icahnovi ponúkol spoločné odkúpenie akcií istej firmy za 80 dolárov s tým, že v budúcnosti sa predajú za 140. Keď sa akcie neskôr predávali za 137 dolárov za kus, Icahn odmietol zaplatiť Ackmanovi jeho podiel. Začala sa prvá bitka vo vojne, ktorá trvala jedenásť rokov. Jej súčasťou bol prvý súd, ktorý Ackman vyhral a Icahn mu musel zaplatiť odškodné deväť miliónov dolárov. Odvtedy sa dvaja investori nenávideli na život a na smrť tak veľmi, že všetci čašníci v okolí finančného centra vedeli, že ich nemajú usádzať v jednej reštaurácii blízko seba. Urážky, nadávky a vulgarizmy boli ich bežnou komunikáciou, najmä zo strany Ackmana. A najmä na firmu, ktorá bola výkladnou skriňou ich vojny – Herbalife.

Pyramída úrazu

Herbalife je firma, ktorá vyrába a distribuuje potravinové doplnky a kozmetiku prostredníctvom multilevel marketingu. Podľa Billa Ackmana je to však bohapustá pyramída a tvrdí, že Herbalife by mala padnúť. Stalo sa ale niečo, s čím Ackman tak úplne nepočítall. Akcie Herbalife totiž rástli. Za jediný rok dokázali svoju hodnotu takmer zdvojnásobiť. To hrá do karát Carlovi Icahnovi, ktorý si na týchto akciách drží dlhé pozície, čo znamená, že akcie kúpil lacno, aby ich neskôr draho predal. Jeho súper z Pershing Square zase stavil na to, že akcie sa prepadnú. „Ackman má krátke pozície. To znamená, že si od niekoho požičal akcie, ktoré vzápätí predal. A teraz čaká, kým ich cena klesne, aby ich mohol lacno kúpiť a vrátiť,“ vysvetľuje Radoslav Kasík z Across Wealth Management. V praxi to znamená, že keď investor akcie odkúpi späť, vráti ich tomu, od koho si ich požičal. Keďže však cena akcií klesla, za ich spätný nákup dá menej peňazí, ako utŕžil pri ich predaji. Rozdiel v cene je potom zisk investora. 

Dvaja kohúti
Wall Street a titul Herbalife samozrejme nebol jediným ihriskom, kde si to egá Carla Icahna a Billa Ackmana rozdávali. Jedným z ringov bol americký obchodný reťazec J.C. Penney. V tomto prípade sú však pozície obrátené. Zatiaľ čo Bill Ackman predajne potravín podporuje, Carl Icahn sa snaží položiť ich na lopatky. Nedávne hospodárske výsledky boli také zlé, že akcie sa prepadli o 17 percent a blížili sa k svojmu ročnému minimu. „Právna kancelária Brown Rudnick požaduje okamžité zaplatenie všetkých dlhopisov J.C. Penney, na čo, samozrejme, nemá prostriedky a znamenalo by to pre ňu bankrot. Trh špekuluje, že za touto právnou firmou stojí práve Carl Icahn,“ hovorí analytik J&T Banky Aleš Vávra.

Hoci Sú Icahnovci a Ackmanovci stále tak trochu na nože kvôli Herbalife, ostatné konflikty sú nateraz zažehnané.

Nateraz.

01 - Modified: 2006-04-27 04:22:25 - Feat.: 0 - Title: Barcelona porazila AC Milán a je ve finále LM
01 - Modified: 2018-05-28 20:58:05 - Feat.: - Title: Krúpa bojuje v zámorí o svoj podiel a peniaze 02 - Modified: 2017-08-20 12:32:12 - Feat.: - Title: Prievan v tíme Trumpových poradcov pokračuje. Funkcie sa vzdal aj známy miliardár 03 - Modified: 2016-10-04 19:32:02 - Feat.: - Title: Kontroverzní miliardári: Bude nájadzník Icahn ovládať americké financie? 04 - Modified: 2015-06-25 10:50:43 - Feat.: - Title: Investičný mág ukázal recept na úspech. Zarobil miliardy za 14 mesiacov 05 - Modified: 2014-11-18 15:26:55 - Feat.: - Title: Kríza môže prísť o tri roky. Alebo o tri dni, predpovedá investičná legenda
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 20:54