StoryEditor

Ovládnutie Krymu Rusmi vyháňa európske top firmy

04.04.2014, 16:25
Shell a Deutsche Post na čiernomorskom polostrove narážajú na ekonomické dôsledky krízy. Niektoré z nich preto z krajiny radšej odchádzajú.

Zahraničné firmy zvažujú odchod z Krymu. Potom, čo sieť rýchlo občerstvenia McDonald's avizovala zatvorenie svojich reštaurácii na Kryme, podobný scenár zvažujú aj ďalšie spoločnosti. Najnovšie zatvára časť svojich čerpacích staníc na Kryme aj medzinárodná sieť ropnej spoločnosti Shell. Z viac ako dvadsiatky púmp v krajine čoskoro zostane otvorených len 16.

Podľa oficiálneho tlačového stanoviska sa však o zavretí rozhodlo už minulý rok v októbri a ide o optimalizáciu firemnej činnosti.  „V tejto chvíli nemôžeme poskytnúť žiadny komentár k budúcnosti našich 16- tich zostávajúcich čerpacích staníc na Kryme.

Pozorne však sledujeme vývoj tamojšej situácie, “napísala spoločnosť Shell vo vyhlásení. Aj to je dôkaz, že na čiernomorskom polostrove sa firmám podniká oveľa ťažšie a nová situácia im spôsobuje problémy.

Bez poštovej komunikácie so svetom
Pripojenie Krymu do Ruskej federácie negatívne ovplyvnilo aj ukrajinskú firmu Soft Serve. Tá vytvára softvérové riešenia pre partnerské spoločnosti ako napríklad HP či Oracle a väčšinu svojich závodov má na Ukrajine. Kvôli narastajúcemu napätiu na čiernomorskom polostrove však firma musela stiahnuť svoju kanceláriu zo Sevastopoľu. Musela ju presunúť do hlavného mesta Bulharska.

Generálny riaditeľ spoločnosti Alan Harlan povedal, že v posledných mesiacoch sa kvôli nepokojom firme nedarilo zohnať nových zahraničných investorov.  „Zahraniční investori sa na Ukrajinu pozerajú ako na región, kde vládne politický nepokoj a nestabilita a práve preto nechceli ísť do podnikania s našou spoločnosťou,“ hovorí Harlan a dúfa, že nová ukrajinská vláda môže situáciu zmeniť. Za zaujímavosť stojí aj to, že nemecká pošta Deutche Post zvažuje obmedzenie v dodávaní listových zásielok a nezaručuje svoje doručovacie služby pre Krym.

Slabý rubeľ aj sankcie
Podnikanie zahraničných firiem na Kryme môže naraziť na niekoľko problémov. Jedným z nich je aj ruská mena, ku ktorej polostrov pristúpil. Okrem toho, že rubeľ už dlhšiu dobu padá, finančné transakcie s týmto regiónom už pre zahraničné spoločnosti nemusí byť taký výhodný.  Ďalším dôvodom, prečo môžu zahraničné firmy na Kryme naraziť sú hrozby zo sankcií, ku ktorým pristúpil Západ.

01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-04 16:30:00 - Feat.: - Title: Rusi usilovne budujú novú železnicu na Krym. Obíde zraniteľný most 05 - Modified: 2024-04-01 16:52:00 - Feat.: - Title: Po anexii Krymu a ruskej invázii stúpol počet štatutárov z Ukrajiny, tvrdí analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:51