StoryEditor

Číne hrozí exodus milionárov. Fastfoodový škandál bola posledná kvapka

25.07.2014, 10:58
Autor:
redred

Pokazené mäso, ryža s jedovatými prvkami a znečistená minerálna voda - škandály s potravinami nemajú v Číne konca. Veľa bohatých Číňanov chce vraj kvôli tomu už opustiť krajinu. Je týmto zavadnym jedlom ohrozená aj Európa a ďalšie časti sveta? Túto otázku kladie agentúra DPA po tom, čo v novej kauze čelí čínska potravinárska spoločnosť Shanghai Husi Food obvineniam, že dodávala mäso s uplynutou lehotou trvanlivosti tamojším reťazcom rýchleho občerstvenia, vrátane firiem McDonalds a KFC.

Nespokojní milionári

Veľké kusy mäsa „zdobia“ hnilobné zelené škvrny. Napriek tomu je zamestnancovi použijú ako mleté ​​mäso do ďalších výrobkov. Videozábery, ktoré vydal tím reportérov z Šanghaja, znovu otriasli dôverou čínskych spotrebiteľov v bezpečnosť ich potravín. Čínska vláda už roky sľubuje v tomto smere zlepšenie, na verejnosť sa pritom dostávajú nové a nové škandály.

Téma sa zatiaľ nenápadne stáva zásadným politickým problémom. Lebo aj čínski dolároví milionári už majú dosť neistoty ohľadom tunajších potravín. Viac ako polovica (56 percent) vlani oslovených Číňanov s majetkom minimálne desať miliónov jüanov (približne milión dolárov) v prieskume uviedla, že už čoskoro zo zeme odídu, alebo že to plánujú.

Dôvody cestovať uvádzajú skoro stále rovnaké: závadné potraviny, znečistená voda a vzduch.

Európa v ohrození?

Čínska vláda si bezpečnosť potravín vytýčila ako jednu zo svojich hlavných priorít. „Zlepšíme systém kontroly potravín," oznámil na aprílovom zasadnutí čínsky premiér Li Kche-čchiang. K žiadnym veľkým reformám však zatiaľ nedošlo. Problémom sú aj kontroly bezpečnosti potravín. Je ich málo a keď už prídu, sú doslova odfláknuté.

Čínske kontaminované potraviny sa ale dostávajú aj do Európy. V minulom roku viedli tieto exportované potraviny štatistiku Európskeho systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá RASFF. Na problematické hodnoty niektorých z týchto potravín bolo upozornené 435 krát - medzi inými išlo o "podozrivú" brokolicu, citrusy alebo čaj, ako vyplýva z výročnej správy RASFF.

"Kvalita potravín, ktoré sa vyvážajú na zahraničné trhy, je oveľa lepšia ako u výrobkov, ktoré sa predávajú v tuzemsku," uviedol Lin Žung-čchüan. Pre export totiž neplatia bežné čínskej štandardy, ale prísne medzinárodné pravidlá. "Len desať percent potravín v Číne zodpovedá medzinárodným štandardom," uzavrel tento expert.

01 - Modified: 2006-08-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Immoeast získal štvrtinu firmy TriGránit
01 - Modified: 2024-01-24 14:50:02 - Feat.: - Title: FOTO Zabudni na luxusné jachty. Prvá superponorka pre miliardárov má bazén, vínnu pivnicu a kino 02 - Modified: 2023-04-22 11:22:54 - Feat.: - Title: Hodnota majetku ruských miliardárov za posledný rok výrazne stúpla, je ich viac ako pred rokom 03 - Modified: 2023-04-05 12:02:05 - Feat.: - Title: Najbohatší magnát v profesionálnom športe? Bývalého šéfa Microsoftu predbehol neznámy Ind 04 - Modified: 2023-03-14 11:32:22 - Feat.: - Title: Vínna pivnica, heliport či sála pre 50-členný orchester. Takto vyzerajú najluxusnejšie jachty na svete 05 - Modified: 2023-03-10 11:53:15 - Feat.: - Title: Protesty, zmena názvu a teraz najväčší obchod v histórii športu? Tím z Washingtonu chce i Bezos
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:21