StoryEditor

Kažimír pre ruské médiá: Prijatie eura výrazne pomohlo našej ekonomike

02.10.2014, 14:11
Autor:
tasr, stltasr, stl

Členstvo v eurozóne prinieslo Slovensku viac pozitív ako negatív. Občanom sa uľahčilo cestovanie do krajín eurozóny, odstránili sa transakčné výdavky pri finančných a obchodných transakciách s krajinami a dôležitým výsledkom prijatia eura je nárast priamych zahraničných investícií. Uviedol to v rozhovore pre ruský vedecko-spoločenský časopis Mir peremen slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Som presvedčený, a svedčia o tom predbežné výpočty, že prijatie eura pridáva jedno percento k rastu hrubého domáceho produktu," skonštatoval Kažimír.

Podľa šéfa rezortu financií prednosťou únie je zjednotenie síl rôznych štátov. "Zápornou stránkou tejto idey je nevyhnutnosť stále hľadať kompromis aj v samotnom procese rokovaní. Kompromisy znamenajú možné zdržania, proces rokovaní predstavuje veľmi často veľké ťažkosti," zhodnotil. Taktiež je presvedčený, že existencia Slovenska v únii znamená spoločný osud štátov v dobrých aj v zlých časoch.

V únii sa vytvára banková únia, ktorej súčasťou bude aj Slovensko. "Znamená to, že v EÚ bude spoločný dozorný orgán, ktorý bude preverovať činnosť veľkých bánk. Nateraz sa určuje, kam bude smerovať v budúcnosti. Integráciu nie je možné uskutočniť proti vôli členských krajín EÚ," tvrdí Kažimír.

Témou štátnikov v Bruseli je aj vytvorenie systému rovnakej dani vo všetkých krajinách, osobitne pre firmy. "Do vzniku skutočnej rozpočtovej únie je ešte ďaleko, ale je to určitý cieľ. Potrebný je z niekoľkých dôvodov. Sedem rokov sa v Európe diskutovalo o téme konsolidovaného daňového základu pre spoločnosti. Téma existuje, ale členovia EÚ nie sú schopní dosiahnuť konsenzus," uviedol v rozhovore Kažimír.

Podľa jeho slov je to veľmi komplikovaná téma, lebo musí napomôcť k uľahčeniu podnikateľskej činnosti v Európe. "Ten istý spoločný daňový základ musí viesť k zníženiu nákladov spoločností. Potom bude teda potrebné vyrovnať daňový základ v 28 krajinách únie," priblížil Kažimír s tým, že to ovplyvní činnosť daňových poradcov, audítorov, ale aj lobistických skupín. "Okrem toho ide o technicky veľmi zložitý problém. Každý chce pomáhať biznisu, ale nie na úkor národných daňových poplatníkov," dodal šéf rezortu financií.

01 - Modified: 2006-11-03 15:30:58 - Feat.: 0 - Title: Desať tipov ako obchodovať so ziskom
01 - Modified: 2024-05-10 16:53:42 - Feat.: - Title: Euro v piatok oslabilo, dôvodom je posilnenie dolára 02 - Modified: 2024-04-30 11:43:41 - Feat.: - Title: Poľsko 20 rokov po vstupe do EÚ nepovažuje prijatie eura za opodstatnené 03 - Modified: 2024-04-25 16:41:10 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, ťaží z priaznivých údajov o nemeckej ekonomike 04 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Miliardové injekcie a bohatá Európa ako na dlani. Brusel postavil náš biznis na nohy, no vypýtal si krutú daň 05 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 21:47