StoryEditor

Sedem katastrofických scenárov, ktoré môže spustiť Amerika

11.10.2013, 13:36
Autor:
adpadp
Rast nezamestnanosti či pád dolára. Svetoví ekonómovia varujú pred dopadmi amerického shutdownu.

Významní svetoví ekonómovia vypracovali sedem scenárov, ako by mohol dopadnúť americký shutdown. Odborníci varujú pred dôsledkami, ktoré by uškodili nielen americkému hospodárstvu, ale aj celosvetovej ekonomike.

Najhoršie možné scenáre, ktoré vykreslili ekonómovia, zahŕňajú okamžitý nástup rozsiahlej krízy, obrovskú nezamestnanosť, a tiež prudký pokles svetových trhov.  

Aj keď mnohí analytici aj sám americký prezident tvrdia, že krach Amerika určite nedopustí, čím ďalej trvá krízový režim, tým viac sa šíria obavy ohľadne možného poškodenia globálnej ekonomiky.

 1. Kríza a nárast nezamestnanosti
Finančné šoky spôsobené politikou Fedu v kombinácii s americkým dlhovým sporom povedú v vzniku veľkej neistoty na trhoch, ktorá povedie ku kríze, ktorá môže byť rozsahom podobná ako tá posledná. V období neistoty budú tiež firmy opatrné a nebudú prijímať nových zamestnancov, naopak, v strachu z krízy budú šetriť, čo sa môže prejaviť na prepúšťaní.

2. Pád dolára, rast cien
Neistota ohľadne rozsahu ekonomických problémov by mohla viesť k masovému predaju amerického dolára. Dolár je svetovou rezervnou menou, takže by to malo na globálne hospodárstvo značný vplyv. Následkom by bolo zdražovanie potravín, oblečenia, pohonných hmôt. Otriaslo by to tiež hypotekárnym trhom, hypotekárne úvery by výrazne zdraželi.

3. Investície by tiež klesli
Akcie by na nestabilitu hospodárstva okamžite reagovali a prudko by klesali. Otriaslo by to nielen americkými, ale aj svetovými akciovými trhmi. O svoj finančný majetok by sa nebáli len investori, ale aj bežní ľudia, ktorí by začali svoje úspory vo veľkom vyberať z finančných inštitúcií.

4. Platby sociálneho zabezpečenia by sa stopli
Ak by sa dohoda okolo dlhového stropu naďalej odďaľovala, americká vláda by bola čoskoro bez peňazí. To by znamenalo zastavenie platieb sociálneho zabezpečenia.

5. Všetky bankové operácie by sa zmrazili
Okrem stopnutia platieb sociálneho zabezpečenia by situácia, v ktorej by Amerike došli peniaze, tiež znamenala zastavenie poskytovania úverov pre súkromný sektor. Tento efekt dlhového sporu by bol pre Američanov aj celé hospodárstvo devastujúci. Dlžníci by tiež boli tlačení k tomu, aby čo najrýchlejšie splatili svoje existujúce úvery.

6. Fondy peňažného trhu by boli ohrozené
Počas globálnej finančnej krízy vznikli napriek predpovediam analytikov na peňažných trhoch obrovské poklesy. Podobná situácia by mohla nastať aj v tomto prípade a tisíce investorov by prišli o svoje vklady a tiež by utrpela trhová dôvera, čo by spustilo ďalšiu lavínu negatívnych vplyvov v oblasti medzinárodných financií a investovania.

7. Triasli by sa aj globálne trhy
Globálne trhy už teraz, aj keď minimálne, reagujú na dlhový spor Ameriky. Medzinárodný menový fond tento týždeň varoval, že čím dlhšie bude Amerika naťahovať konsenzus ohľadne dlhového stropu, tým viac riskuje, že hospodárstvo spadne do recesie. To by malo okamžitý devastačný vplyv na svetové trhy.

Spracované podľa portálu CNBC.

01 - Modified: 2005-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Poľsko chce ťažiť ropu v Iraku
01 - Modified: 2024-03-07 06:43:47 - Feat.: - Title: Snemovňa Spojených štátov schválila prvý balík na zaistenie federálneho rozpočtu 02 - Modified: 2024-03-02 08:17:00 - Feat.: - Title: Americký prezident Biden podpísal zákon na odvrátenie tzv. shutdownu 03 - Modified: 2024-03-01 06:29:48 - Feat.: - Title: Americký Kongres schválil dočasné opatrenie na odvrátenie shutdownu 04 - Modified: 2024-01-05 10:16:34 - Feat.: - Title: Dosiahli Spojené štáty bod zlomu? Rekordné dlhy ohrozujú stabilitu Ameriky 05 - Modified: 2023-11-17 08:09:36 - Feat.: - Title: Biden podpísal dočasný plán na odvrátenie tzv. shutdownu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:01