StoryEditor

Apple si požičal miliardy. Aj keď má toľko peňazí, ktoré by zachránili Grécko

03.02.2015, 08:55
Autor:
slsl
Apple nechce siahnuť na takmer 200 miliárd, ktoré má v daňových rajoch. Musel by odviesť tučnú daň.

Americká firma Apple predala v pondelok dlhopisy za 6,5 miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Načo si však potrebuje firma, ktorá má v hotovosti 178 miliárd dolárov, pôžičku? Odpoveď je pomerne jednoduchá: Dane. Väčšina hotovosti Applu sa totiž nachádza v daňových rajoch.

Dôvod? Dane

Apple sa takýmto spôsobom môže vyhýbať plateniu daní z týchto peňazí dovtedy, kým sa nerozhodne vziať ich späť do USA. To však v dohľadnej dobe neurobí, keďže v takom prípade by musela firma zaplatiť daň asi 35 percent. Keďže Apple je spoľahlivá firma s dobrým ratingom,. môže si požičiavať peniaze takpovediac zadarmo, teda s veľmi nízkym úrokom, keďže riziko nesplácania je veľmi nízke.

Apple s prenesením peňazí domov čaká na schválenie návrhu zákona o daňových prázdninách, ktorý by hotovosť Applu zdanil oveľa menej, asi 6,5 percentami.

Vysoké zisky, veľké zásoby

Čistý zisk americkej technologickej spoločnosti Apple v prvom finančnom štvrťroku medziročne stúpol o 38 percent na rekordných 18 miliárd dolárov. Firma to oznámila v utorok. Podľa agentúry DPA pritom nejde iba o rekord Applu, ale rekord celej korporátnej histórie.

Spoločnosť Apple patrí k firmám s najväčšou zásobou hotovosti. Celkovo má na účte až 178 miliárd dolárov. Pre lepšiu predstavu, je to asi toľko peňazí, čo EÚ vynaložila na záchranu Grécka. Tieto peniaze však ležia nedotknuté v daňových rajoch.

Peniaze na zahraničných účtoch nie sú sice len v daňových rajoch, ale primárnou motiváciou je práve daňová optimalizácia,“ vysvetlil v minulosti pre HN analytik Branislav Soták z Patria Direct. „Vzhľadom k nízko-úrokovému prostrediu je v súčasnosti dlhové financovanie pre spoločnosti s vysokým dlhovým ratingom, ako je aj Apple, veľmi výhodné,“ podotýka Soták. Apple si tak môže požičať s úrokom asi dve percentá ročne. Ide o približný odhad, pretože presné podmienky financovania spoločnosť ani banky neurčili.

Strýko Držgroš

Apple našetrila toľko peňazí, že doslova nevie, čo s nimi. „Momentálne im tie peniaze nie sú na nič. Nemajú dostatok akvizičných príležitostí,“ hovorí analytik Tomáš Menčík z Cyrrusu. Apple je podľa neho dlhodobo známy tým, že má vysokú rezervu hotovosti. „Lenže odkedy sa ukázalo, že ju nemajú na čo použiť, už to investori nepovažujú za „zdravé“,“ dodáva analytik s tým, že nahromadená hotovosť pramení z enormného cashflow.

„Navyše, ho generuje rýchlejšie, než sa objavujú vhodné investičné príležitosti,“ doplnil analytik Soták. Podľa neho má správanie Apple korene niekde v 90. tych rokoch. „Hotovosť, ktorou v tej dobe disponovala, vcelku rýchlo aj spaľovala,“ hovorí Soták. Apple sa vtedy potýkala s dosť vážnymi finančnými problémami. Nestačila jej ani našetrená hotovosť, musela vydať dlhopisy.

You´re a PC, I´m a Mac

O zosnulom riaditeľovi a vizionárovi z Apple, Stevovi Jobsovi koluje historka, že doslova nenávidel banky, hoci jeho manželka je bývalá zamestnankyňa Goldman Sachs. Pomoc z banky Jobs využil iba dvakrát. Prvý raz, keď Apple vstupovala na burzu v roku 1980. Druhý raz, v roku 1996, zase Apple potrebovala pôžičku a vydala dlhopisy, podobne ako dnes.

Tá situácia bola úplne odlišná od dnešného stavu. Po očistení od dlhu bol Apple s hotovosťou len jemne v pluse,“ priblížil Branislav Soták. Apple v tom čase prežívala ťažké časy, keď prehrávala boj s Microsoftom a osobnými počítačmi. Cashflow firmy sa podľa analytkia dostával do záporných čísel. „Naspať povolaný musel byť pán Jobs, naviac bola dohodnutá záchranná linka s hlavným konkurentom, Microsoftom,“ dodáva analytik.

01 - Modified: 2007-03-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Práca pre psychológov
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-17 20:14:52 - Feat.: - Title: Do sporu kontrolórov a vodární vstúpil Ústavný súd. Andrassy kauzu vyostril, hovoril o sektárskych praktikách 03 - Modified: 2024-04-15 10:30:22 - Feat.: - Title: Slovensko si v aprílovej aukcii dlhopisov požičalo vyše 680 miliónov eur 04 - Modified: 2024-04-15 18:01:41 - Feat.: - Title: Slovensko si požičalo stámilióny. Investori vyslali prvý vážny signál, že náš dlh je rizikový 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:13