StoryEditor

Trhy sú v pozore. Prichádza čas prepadov

05.05.2014, 11:01

Uplynulý týždeň bol v skutku zaujímavý. Dôvodom boli zaujímavé trhové pohyby, dôležité fundamentálne správy zo sveta, stále prebiehajúca výsledková sezóna, pozornosť pútal už tradične rusko-ukrajinský konflikt a ešte omnoho viac. Poďme však pekne po poriadku. V úvode týždňa to bola hlavne spoločná európska mena, ktorá potvrdzovala svoju dominanciu. Nespôsobili to žiadne fundamenty z kalendára, ale skôr Risk on trhový sentiment spolu so špekuláciami, že európske bankové domy plánujú splatiť až dvojnásobne viac z LTRO pôžičiek.

To dopomohlo EURUSD atakovať rezistencie na úrovniach 1.3880/90. Ak by sa tak naozaj stalo, z trhu bude stiahnutej viac likvidity denominovanej v eurách, čo len zvýrazní deflačné tlaky a bude to v silnej opozícií k vyjadreniam ECB z posledného obdobia, že naopak plánuje na trh dodávať novú likviditu a bojovať s defláciou. Zatiaľ však zostáva len pri rečiach, euro sa tak stále drží veľmi vysoko nad 1.38, čo hovorí o tom, že ECB zatiaľ nemyslí svoje vyhrážky ohľadom QE vážne a spôsobuje tak vrásky na čele európskych exportérov.

Okrem toho sa veľa toho neudialo, akcie pozvoľne rástli a potvrdzovali býčie momentum. Kým v Európe rast ťahali najmä defenzívne akcie potravinárskeho a farmaceutického priemyslu (najmä kvôli početným akvizíciám farma-firiem), Amerike dopomohli nerealizované predaje domov na maximách za posledné 3 roky. Utorok bol už zaujímavejší, čo sa týka dát z kalendára. Sklamala opäť rastúca španielska nezamestnanosť, HDP vo Veľkej Británii, no a nepotešilo takisto v apríli klesajúci CPI v Nemecku, ktorí poslal eurodolár do pásma v okolí 1.382.

Akciové trhy však aj napriek tomu pokračovali v raste a opierali sa predovšetkým o dobré hospodárske výsledky firiem. Zisk Deutsche Bank klesol menej, ako sa čakalo a akcie reagovali 2 percentným rastom. Nokia dotiahla do úspešného konca predaj mobilnej divízie, bude vyplácať mimoriadnu dividendu a odkúpi späť časť akcií. Aj preto sa paneurópsky index Euro Stoxx 600 dostal o 1.19 percenta vyššie a dosiahol trojtýždňové maximá 338 bodov. Dobré výsledky hlásia aj veľké spoločnosti v USA.

Takmer 3 štvrtiny všetkých firiem, ktoré doteraz reportovali svoje hospodárenie za 1Q 2014, prekonali odhady analytikov, a tak US benchmarky uzatvárali pre rozhodnutím stredajším FOMC v zelených číslach. Posledný aprílový deň len a len potvrdil deflačné tlaky v eurozóne, keď aprílový odhad CPI hovorí o inflácii len 0.7 percenta. Boli to však iné čísla, ktorá hýbali trhmi. Lepšie, než boli očakávania, skončil ADP prírastok zamestnanosti v USA, ale tragicky dopadol odhad kvartálneho rastu HDP len o 0.1 percenta, za čo zaiste môže zlé počasie v Štátoch počas zimy. Hlavným pútačom bol však výsledok zasadnutia FOMC. Dočkali sme sa ďalšieho 10 mld.

Taperu. Nižší objem dlhopisov skupovaných Fedom už tradične pomohol akciám, dostal pod tlak zlato a spôsobil rast ceny dlhopisov. Dow Jones dokonca uzavrel historicky najvyššie na 16 580.84 bodoch. 1. mája ostali európske trhy kvôli sviatku práce zatvorené. Zmiešané štvrtkové dáta (v podobe zlých výsledkov claimsov a naopak ISM indexu, ktorý prekonal odhady), chýbajúca likvidita z Európy, minimálne pohyby na EURUSD aj USDJPY a neochota vstupovať pred NFP do akýchkoľvek pozícií spôsobili, že ani na amerických akciových parketoch veľa vzruchu nebolo.

Tradične patril prvý piatok v mesiaci americkej nezamestnanosti a Non-Farm Payrolls, a teda aj výraznej volatilite. Presne podľa očakávaní sme sa dočkali super dát z trhu práce. NFP pridali 288 tisíc nových prac. miest (konsenzus 218 tisíc) a nezamestnanosť spadla na 6.3 percenta z predošlých 6.7 percent (5 a pol ročné minimá). Lepšie dáta podporili dolár, akcie išli nahor cez rast USDJPY na 100 MA (103 USDJPY), zlato dosiahlo denné LOW pod 1280 dolármi a prudko klesala cena dlhopisov.

Tieto pohyby však mali len krátkodobý efekt. Krviprelievanie a takmer vojnový stav na Ukrajine, ako aj dohady o tom, že vďaka dobrým číslam môže Fed uvažovať o skoršom zvyšovaní sadzieb, úplne stopli počiatočný risk on a investori sa vrhli na safe haven aktíva. Výsledkom toho bol nárast zlata k 1300 dolárovej hranici, rast jenu k 102.20 USDJPY, atakovanie eurodolára level 1.388, jemný prepad akcií, no a hlavne dramatický prepad výnosov na US treasuries. Piatok teda nijako nezmenil dlhodobé trendy a spôsobil len krátkodobé zakolísanie a intradennú volatilitu. Vstúpili sme do obdobia charakteristické poučkou „Sell In May & Go Away“.

Máj je štatisticky, čo sa výkonnosti akciových trhov týka, 3. najhorší mesiac. Rastú už len akcie veľkých firiem z INDU, alebo SPX, zatiaľ čo malé firmy sú už skôr predávané, alebo sa hýbu smerom doprava (stačí sa pozrieť na Russell 2000). Rastú necyklické defenzívne akcie, čo značí, že trh je už unavený a US dlhopisy sú stále bidované, aj napriek poklesu dopytu zo strany americkej centrálnej banky. Toto všetko drží nad akciovým trhom veľký varovný prst.

Pre tých, ktorí automaticky s príchodom mája vstúpili do short pozícií si trh ešte s radosťou príde, ale dlho očakávaná korekcia je už za dverami, na ktoré už aj jej signály dosť výrazne klopú.... Z podnikových akcií na Starom kontinente nás v uplynulom týždni opäť zaujali dve z Francúzska. Svojím 10 percentným rastom si zaslúži pozornosť Alstom. Akcie z problémov dostáva ponuka od GE, ktorá chce uskutočniť akvizíciu energetických aktív Alstomu za zhruba 17 miliárd dolárov, čo predstavuje takmer 3 štvrtiny ich príjmov. Druhou spoločnosťou, ktorej akcie v posledných 5 obchodných zaujímavo rástli, je stavebná a komunikačná firma Bouygues. Zisk 11 percent je tiež výsledkom vyššie uvádzanej ponuky GE, nakoľko Bouygues je takmer 30 percentným akcionárom Alstomu. Rastu akcií pomohla aj zmena odporúčania od JPM z „neutral“ na „overweight“.

Tento týždeň očakávame hlavne nasledujúce makrodáta: v pondelok to bude HSBC index nákupných manažérov z Číny, stavebné povolenia z Austrálie, ISM index nákupných manažérov v nevýrobnej sfére v USA. Utorok prinesie obchodnú bilanciu Austrálie a USA, zverejnenie sadzieb Austrálskej RBA, maloobchodné tržby v eurozóne za mesiac marec, či mieru nezamestnanosti na Novom Zélande. V stredu sa môžeme tešiť napríklad na nemecké továrenské objednávky, francúzsku priemyselnú produkciu, alebo nezamestnanosť zo Švajčiarska. Vo štvrtok budú zverejnené dáta z austrálskeho trhu práce, priemyselná produkcia v Nemecku, žiadosti o dávky z USA, no a hlavne úrokové sadzby ECB a BoE a k tomu prislúchajúce komentáre. Koniec týždňa zakončíme PPI a CPI z Číny, priemyselnou produkciou Talianska a UK, alebo nezamestnanosťou v Kanade.

01 - Modified: 2006-05-03 09:30:00 - Feat.: 0 - Title: DSS Sympatia-Pohoda skončila so stratou 127,2 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:14