StoryEditor

Taliansko s eurom sa už nedá zachrániť, tlaky na jeho odchod rastú

21.10.2014, 18:30
V Taliansku začala petícia za odchod z menovej únie. Zúfalo potrebuje oživiť ekonomiku.

Kocky sú hodené. Teda v Taliansku, kde Beppe Grillo a jeho Hnutie piatich hviezd spustili petíciu, ktorá by mala iniciovať odchod Talianska z menovej únie a návrat k jej ekonomickej suverenite a teda aj k líre. Grillo k tomu hovorí: "Musíme opustiť euro čo najrýchlejšie. Naša požiadavka sa dostane až do parlamentu, kde s nami o nej budú musieť hovoriť." Európske elity si doteraz nahovárali, že toto hnutie v skutočnosti nie je euroskeptické a nechce opätovné zavedenie líry. Teraz sú ilúzie v koši. V Taliansku bola naštartovaná národná diskusia o monetárnej únii a jej výsledok je neistý.

Na záchranu je neskoro
Gianroberto Casaleggio je ekonomickým guru Hnutia piatich hviezd, čiže Cinque Stelle. To požaduje vytvorenie eurodlhopisov a opustenie fiškálneho kompaktu. Casaleggio tvrdí, že pakt je "šialenosť", ktorá núti Taliansko, aby dosahovala masívne fiškálne prebytky po celé desaťročia. To by viedlo k prehĺbeniu recesie a zvýšeniu dlhu, celkový efekt by potom bol negatívny.

"Podľa môjho názoru Taliansko nebude schopné oživiť svoju ekonomiku ani v prípade, keby Nemecko súhlasilo s dvoma spomenutými podmienkami. Pre túto krajinu už je príliš neskoro, pretože od polovice deväťdesiatych rokov stratilo Taliansko vo vzťahu k Nemecku príliš veľkú časť konkurencieschopnosti. Keby sa pokúšalo o vnútornú devalváciu v írskom štýle v čase, keď sa už nachádzalo v deflácii, išlo by o ekonomickú samovraždu. Výsledkom by bol kolaps bankového systému a prudký rast dlhov," vysvetlil Casaleggio. Hovorí k tomu nasledovné: "Štvrtina talianskeho priemyslu je preč. Naša mena je príliš silná. A ak používame euro, nič s tým neurobíme."

Prehnaný optimizmus
Taliansky premiér Matteo Renzi sa prepočítal, keď veril, že po šiestich rokoch v depresii sa Taliansko už odráža od dna. Veril mantre, ktorá je v eurozóne veľmi rozšírená a ktorá hovorí, že únia sa nachádza na prahu udržateľného cyklického oživenia. Renzi veril, že teraz len stačí nechať sa niesť stúpajúcim prílivom vo forme silnejúcej globálnej ekonomiky. Namiesto toho sa ale ekonomika Talianska opäť prepadá.

Antonio Guglielmi z banky Mediobanca tvrdí, že ďalšie uťahovanie rozpočtu a ekonomický útlm znamenajú "katastrofu pre financie celej krajiny". Ak nebude Mario Draghi aktívnejší, "Taliansko je mŕtve". A nie je to tým, že by sa nesnažilo. Problém spočíva v tom, že klesajúci HDP vedie k rastu pomeru dlhu a produktu. Súčasná kríza v Taliansku je zo 100% zavinená monetárnou politikou a tým, že ECB nedosahuje svoje inflačné ciele a nepodporuje rast, ako sa sama zaviazala v Lisabonskej dohode.

01 - Modified: 2021-09-30 10:00:57 - Feat.: - Title: Hra alebo skutočnosť? Ride 4 je motocyklový simulátor nerozoznateľný od reality 02 - Modified: 2021-08-26 14:40:39 - Feat.: - Title: Explózia pred letiskom v Kábule. Neznámi páchatelia strieľali aj na evakuačné talianske lietado 03 - Modified: 2021-08-07 12:58:25 - Feat.: - Title: Zatkli 70-ročnú šéfku neapolského mafiánskeho klanu. Malé dievča, ako ju prezývali, netúžilo po sláve, ale po moci 04 - Modified: 2021-02-09 13:11:19 - Feat.: - Title: GALÉRIA: Tieto známe páry prekonali neveru a sú spolu dodnes 05 - Modified: 2021-02-01 15:54:19 - Feat.: - Title: Úprimná spoveď čitateľky Janky: Bojím sa, že po karanténe príde rozvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:31