StoryEditor

Maďarská vláda schválila ďalší bankový unikát

25.11.2014, 16:46
Autor:
TASRTASR

Poslanci maďarského parlamentu schválili dnes novelu zákona, ktorá nariaďuje bankám v zmluvách prepočítanie devízových hypoték pre spotrebiteľov na forintové, informovala agentúra MTI.

Zákon o férových bankách

Za návrh novely, ktorej súčasťou je aj tzv. zákon o férových bankách, hlasovalo 116 poslancov, proti bolo 38 a jeden poslanec sa zdržal hlasovania. Prevodový kurz určila novela zákona na priemer oficiálneho devízového kurzu Maďarskej národnej banky (MNB) v období medzi 16. júnom a 7. novembrom.

Prepočítanie sa uskutoční automaticky začiatkom budúceho roka, pričom dotknutí klienti môžu požiadať za určitých podmienok o zachovanie devízového základu hypotéky.

Klienti, ktorí už úvery splatili, dostanú rozdiel na účet, v prípade ešte splácaných úverov budú mesačné splátky znížené 25 až 30 %.

Podľa ministra spravodlivosti Lászlóa Trócsányiho, ktorý návrh novely predkladal, tak vláda splnila svoj sľub. Na margo stanoveného kurzu prepočtu hypoték povedal, že ruky vlády boli zviazané rozhodnutiami ústavného i najvyššieho súdu. V prípade výhodnejšieho kurzu by hrozilo, že Maďarsko by prehralo na medzinárodných fórach spor s bankami.

Minister národného hospodárstva Mihály Varga povedal, že ráta s tým, že vyše 400.000 dlžníkov sa rozhodne v prospech prepočtu svojho devízového úveru na forintový a zbaví sa tak rizika zmeny kurzu maďarskej meny.

Podľa júnových údajov MNB 35 % hodnoty všetkých devízových hypoték bude splatené do piatich rokov.

Mnohí Maďari si pred začiatkom finančnej krízy húfne brali hypotéky v cudzej mene, predovšetkým vo švajčiarskych frankoch, ale aj v eurách. Z dôvodu posilnenia franku voči forintu sa pri hypotékach denominovaných v zahraničnej mene prudko zvýšili splátky, ako aj celková dlžná suma vo forintoch.

Nová éra v Maďarsku

Uzatvorenie devízových hypoték je začiatkom lepšieho a vypočítateľnejšieho obdobia, v ktorom môže v Maďarsku vzniknúť "normálny bankový systém". Podľa agentúry MTI to dnes uviedol v Budapešti hovorca parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Bence Tuzson po tom, čo poslanci parlamentu schválili novelu zákona o devízových hypotékach a férových bankách.

Novela zákona, ktorá je podľa Tuzsona ojedinelou v Európe, nariaďuje bankám v zmluvách prepočítanie devízových hypoték pre spotrebiteľov na forintové. V prípade splatených hypoték dostanú ľudia späť peniaze a v prípade ešte splácaných úverov banky znížia klientom splátky.

Prevodový kurz určila novela zákona na priemer oficiálneho devízového kurzu Maďarskej národnej banky (MNB) v období medzi 16. júnom a 7. novembrom.

Prepočítanie sa uskutoční automaticky začiatkom budúceho roka, pričom dotknutí klienti môžu požiadať za určitých podmienok o zachovanie devízového základu hypotéky.

01 - Modified: 2007-01-07 20:10:52 - Feat.: 0 - Title: Carrefour zostal bez kupca
01 - Modified: 2024-05-06 10:33:11 - Feat.: - Title: Za tri mesiace sa stal Orbánovým vyzývateľom číslo jeden. Péter Magyar sa pustil do jamy levovej 02 - Modified: 2024-05-06 12:02:01 - Feat.: - Title: "Fidesz zradil občanov." Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí 03 - Modified: 2024-05-01 14:43:00 - Feat.: - Title: Von der Leyenová pochválila Maďarov aj napriek tomu, že ju Orbánov Fidesz osočuje 04 - Modified: 2024-04-30 07:54:07 - Feat.: - Title: Banky na Slovensku aj po zavedení špeciálnej dane zvýšili čistý zisk, minulý rok bol v ráde miliárd 05 - Modified: 2024-04-29 12:47:01 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 16:01