StoryEditor

V Európe už viac nie sú štáty, ale len provincie, kritizuje Klaus

16.04.2014, 18:19
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Za svoju prehru aj prehru pre desať miliónov Čechov považuje bývalý český prezident Václav Klaus súčasný proeurópsky kurz Česka. Prehrou je podľa neho aj skutočnosť, že vláda Bohuslava Sobotku (ČSSD) nebude uplatňovať výnimku z Charty základných práv Európskej únie v Lisabonskej zmluve, ktorú eurokritik Klaus ako hlava štátu presadil.

Lisabonskú zmluvu, ktorá upravila fungovanie EÚ, Klaus vraj nemal silu nepodpísať, pretože v odpore proti nej zostal v celej Európe sám. Exprezident to povedal v rozhovore pre ČTK.

"Ako prehru pre seba, ale ešte viac pre desať miliónov občanov Českej republiky to v každom prípade považujem. Považujem to za obrovskú nezodpovednosť dnešnej politickej reprezentácie, že sa správa tak, ako sa správa," komentoval Klaus fakt, že Sobotkova vláda aj prezident Miloš Zeman presadzujú čo najväčšiu integráciu nášho západného suseda do európskych štruktúr a sú za prijatie eura.

Euroskeptik Klaus tiež poznamenal, že sám v referende o pristúpení k Európskej únii v roku 2003 hlasoval proti vstupu Česka do únie.

Skutočnosť, že terajšie vedenie krajiny presadzuje v prístupe k únii to, proti čomu Klaus v čase svojho prezidentovania bojoval, však bývalý prezident označil len za prehratý zápas. "V terminológii našej hokejovej ligy to nie je prehratý celý ročník. Je to jeden zápas. A ja verím, že história nekončí a že nie je všetkým dňom koniec," dúfa Klaus vo zvrat českého postoja k únii. Nepredpokladá však, že on by sa ho dožil. "To by som skôr bol optimistickejší pre moje deti alebo vnukov," poznamenal.

Klaus ako veľký odporca Lisabonskej zmluvy, ktorá reformuje fungovanie EÚ odmietal dlho tento dokument podpísať a svoj ​​podpis nakoniec podmienil tým, že si Praha vyjedná výnimku z Charty základných práv EÚ, ktorá je súčasťou zmluvy. Vtedajší prezident sa obával možnosti prelomenia takzvaných Benešových dekrétov a uplatnenie majetkových nárokov sudetských Nemcov vysídlených z Československa po druhej svetovej vojne, aj keď právny experti takéto riziko väčšinou vylučovali. Výnimku pre Česko schválil summit únie na jeseň 2009, Sobotkova vláda ale vo februári krátko po nástupe do úradu oznámila, že ju nebude uplatňovať.

Klaus sa v rozhovore vrátiť aj k svojmu podpisu Lisabonskej zmluvy. "Nemal som silu tú Lisabonskú zmluvu nepodpísať. Bol som absolútne sám v celej Európe a hrať akéhosi osamoteného Dona Quijota sa mi nezdalo produktívne. Nemal som dostatočnú podporu ani v Českej republike, kde ani vláda, nehovoriac o ďalších inštitúciách, ako je ústavný súd, neboli na mojej strane," povzdychol si prezident z rokov 2003 až 2013.

S reformným dokumentom EÚ však dodnes nesúhlasí. "Definitívne Európska únia prestala byť Európou štátov, ale stala Európou provincií alebo gubernií. To je podľa môjho názoru zásadná zmena, ku ktorej došlo," súdi o dopadoch prijatia náhrady za pôvodne zvažovanú európsku ústavu.

Stále viac v Európe podľa Klausa dominujú Nemecko a Francúzsko. Malým krajinám vrátane Slovenska podľa neho európske mocnosti nenačúvajú. V skutočnosti rozhoduje nemecká kancelárka Angela Merkelová spolu s francúzskym prezidentom, kritizoval Klaus.

01 - Modified: 2006-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tisíce ľudí opúšťajú Mercedes
01 - Modified: 2022-03-16 14:53:21 - Feat.: - Title: Vstup Ukrajiny je šanca ako konečne zmeniť Európsku úniu 02 - Modified: 2022-03-16 06:38:11 - Feat.: - Title: Európsku budúcnosť Ukrajiny treba pripraviť už dnes 03 - Modified: 2022-01-25 19:25:25 - Feat.: - Title: Únia chce podporovať líbyjské sily aj napriek ich zločinom voči migrantom, informuje agentúra AP 04 - Modified: 2021-10-08 11:37:36 - Feat.: - Title: Tucet krajín vrátane Slovenska žiada Eurokomisiu o hraničné bariéry proti vstupu migrantov 05 - Modified: 2021-09-24 15:18:30 - Feat.: - Title: Štáty EÚ majú problém nájsť zjednocujúci postoj v otázkach klímy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 07:30