StoryEditor

Zabudnite na dolár. Ruské firmy prechádzajú na čínsky juan

09.06.2014, 13:44
Autor:
finfin
Ruské firmy reagujú na sankcie západu prechodom z doláru na čínsky juan.

Ruské podniky sa začali pripravovať na zmenu zmlúv a miesto amerických dolárov v nich ako s vyrovnacou menou počítajú s menami iných krajín, často napríklad čínskeho jüanu. Zameriavajú sa ale aj na iné ázijské meny. Tvrdia to bankári, ktorých citoval denník Financial Times (FT). Údajné plány ruských firiem súvisia podľa nich s obavami, že západné sankcie by mohli ruským firmám prístup k dolárom sťažiť.

"V posledných týždňoch je na trhu značný záujem zo strany veľkých ruských korporácií o využívaní rôznych produktov v žen-min pi (oficiálny názov pre čínsky jüan) a v iných ázijských menách, a tiež o zakladanie účtov v ázijských lokáciách," povedal FT šéf Deutsche bánk v Rusku Pavel Tepluchin.

Generálny riaditeľ ruskej štátnej banky VTB Andrej Kostin uviedol, že jednou z "hlavných úloh" banky je rozšíriť používanie nedolárových mien. "Vzhľadom na rozsah nášho bilaterálneho obchodu s Čínou je teraz prioritou umožniť vyrovnanie v rubľoch a jüanoch, na čom teraz pracujeme," povedal Kostin počas brífingu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Tento krok, teda otváranie účtov pre obchodovanie v jüanoch, v hongkonských alebo v singapurských dolároch, poukazuje na snahu Ruska obrátiť sa v čase napätých vzťahov s Európou viac k Ázii. Americké a európske banky po ruskom zabraní ukrajinského Krymu tento rok v marci dramaticky spomalili činnosť v oblasti poskytovania úverov v Rusku. Sankcie tlačia ruské spoločnosti k tomu, aby obmedzili závislosť na západných finančných trhoch, podotkol FT.

O možnej zmene kontraktov na inú menu než americký dolár či o denominácii dlhodobých kontraktov na jüan vraj so zákazníkmi rokovala ropná divízia ruského plynárenského podniku Gazprom a ťažobný gigant Norilsk Nickel. Kroky v tomto smere konal aj jeden nemenovaný ruský výrobca, ktorý získava 70 percent príjmov z vývozu v amerických dolároch.

Niektorí politici naznačili, že Moskva by na západné sankcie mala odpovedať úplnou "oddolarizáciou" svojej ekonomiky. Putinov ekonomický poradca Andrej Belousov ale uviedol, že kým Rusko nie je terčom odvetvových sankcií, ktoré by obmedzili prístup ekonomiky k dolárom, nepodnikne podľa jeho názoru žiadne kroky k dosiahnutiu "umelej oddolarizácie".

 

01 - Modified: 2006-06-19 16:17:00 - Feat.: 0 - Title: Gazprom a MOL údajne podajú spoločnú ponuku na Udmurtnefť
01 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 02 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 03 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 04 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:37