StoryEditor

Penta investuje do realít. Malých firiem sa zbaví

30.04.2013, 12:08
Autor:
TASR, pebTASR, peb
Spoločnosť Penta Investments vlani investovala približne 370 miliónov eur.

Podľa managing partnera firmy Jaroslava Haščáka išlo o nové projekty, ako aj expanzie už existujúcich. "Investovali sme jednak do úplne nových projektov a jednak ako doplňujúce akvizície k platformám, ktoré máme v portfóliu niekoľko rokov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Haščák.

Celkovo spoločnosť v roku 2013 realizovala 6 akvizícií. Išlo o kúpu poľskej spoločnosti EM&F Group, ktorá sa sústreďuje na retail, hračky a jazykové školy. Penta takisto kúpila nemeckú strojársku firmu Gehring Technologies. V rámci expanzie spoločnosti Dr. Max prebehla v Česku akvizícia lekární Lloyds a distribútora Gehe. "Ďalej to bola akvizícia do našej firmy AB Facility. Konkrétne sme kúpili hráča číslo 4 v Poľsku Clar Systems," uviedol Haščák. V rámci svojho podnikania v potravinárstve kúpila Penta Investments českú spoločnosť Masokombinát Plzeň.

Ďalším novým českým projektom v portfóliu investičnej skupiny je administratívno rezidenčný komplex Waltrovka v Prahe. Práve realitné projekty sa stávajú pre skupinu čoraz viac dôležitejšími, pričom by mali v budúcnosti zaberať aj väčší podiel v portfóliu firmy. "Urobili sme rozhodnutie, že sa začneme venovať projektom v segmente real estate aj v Poľsku," vyhlásil Haščák. Ako dodal, v tejto súvislosti oznámi firma v blízkej budúcnosti nové akvizície.

Spoločnosť vlani realizovala aj predaj jednej zo svojich spoločností. Sieť medicínskych laboratórií na Slovensku, v Česku a Poľsku predala za 116 miliónov eur. "Po siedmich rokoch sme predali firmu Alpha Medical. Kupujúcim bol anglický fond Mid Europa Partners," konštatoval Haščák.

V tomto roku bude pokračovať predaj malých spoločností. Penta má v portfóliu vyše päťsto spoločností. "Môže ich byť až polovica," povedal Hospodářským novinám Haščák na otázku, koľkých firiem sa predaj môže týkať. "Časovo nás príliš zaťažuje riadiť a čítať reporty hŕby firiem, ktoré sa na zisku celej skupiny podieľajú len zlomkom," načrtol jeden z dôvodov ďalší spoluzakladateľ Penty Marek Dospiva.

Základom biznisu Penty je kúpiť firmu, niekoľko rokov ju konsolidovať a následne ju predať. V súlade s tým skupina tento rok plánuje aj jeden väčší "exit" - predaj Aera Vodochody. Podľa Haščáka je teraz hodnota firmy, do ktorej skupina vstúpila v roku 2007, hore. Pomohli tomu dve zákazky od kanadského Bombardieru a brazílskeho Embraeru. V oboch prípadoch ide o dlhodobé dodávky dielov krídel pre nové modely dopravných lietadiel.

Investičná skupina vlani zamestnávala celkovo 33.000 ľudí, pričom spoločnosti z jej portfólia vytvorili viac ako 500 nových pracovných miest. Najväčším zamestnávateľom je AB Facility s 11.500 pracovníkmi, po ktorej nasledujú EM&F Group (7000) a Svet zdravia (4000). "Najväčší počet zamestnancov majú firmy, ktoré sú náročné na ľudskú prácu," podotkol Haščák.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:33