StoryEditor

Rusko chce zaplniť prázdne pláže Krymu. Za štátne peniaze

16.06.2014, 16:01
Autor:
redred
Ukrajinci sa na Krym nehrnú, Rusom je to ďaleko. Štát chce obnoviť dotované dovolenky.

Keď Rusko na začiatku tohto roka zabralo čiernomorský polostrov Krym, nezískalo len prístav pre svoje námorníctvo a opustenú ukrajinskú vojenskú základu, ale aj množstvo štrkových pláží, ktoré kedysi bývali obľúbeným turistickým miestom pre milióny občanov Sovietskeho zväzu. Tento rok v lete však bude potrebné nájsť nové spôsoby, ako do oblasti prilákať turistov, píše agentúra AP.

Prázdne pláže

Už niekoľko rokov prichádzali na Krym v lete asi dve tretiny zo šiestich miliónov turistov z Ukrajiny. Tento rok však kvôli anexii polostrova Ruskom dovolenku na Kryme plánuje len naozaj veľmi málo Ukrajincov. A do novo získanej oblasti svojej krajiny sa nehrnú ani Rusi. Tí buď dávajú prednosť luxusnejším destináciám, alebo ich odrádza ťažké dopravné spojenie na Krym. Kvôli bojom medzi vládnymi jednotkami a rezervované vzťahy so separatistami sú prakticky zablokované všetky pozemné komunikácie na juhovýchode Ukrajiny.

Pláže na Kryme sú tak na začiatku letnej sezóny až strašidelne prázdne a živobytie mnohých miestnych je ohrozené. Kremeľ sa preto rozhodol prísť s dômyselným nápadom, ako prilákať turistov na polostrov. Požiadal štátne firmy, aby prinútili svojich zamestnancov stráviť dovolenku na Kryme tak, že im zaplatí celú cestu, alebo aspoň jej časť. Turistická agentúra Rostourism dokonca poslala minulý týždeň list najväčším štátnym firmám s "návrhom", aby kúpili zájazdy na Krym desiatkam tisíc zamestnancov.

Dovolenky zadarmo

V čase Sovietskeho zväzu poskytovalo svojim zamestnancom letnú dovolenku množstvo štátnych podnikov. Tieto dovolenky organizovali odbory a boli buď zadarmo alebo dotované. Najviac dostupné boli pre zamestnancov v priemysle, najmä pre tých, ktorí pracovali v drsných podmienkach. Veľké firmy vlastnili ozdravovne a zostalo po nich mnoho veľkolepých "palácov pre zamestnancov" v prímorských letoviskách po celom bývalom Sovietskom zväze.

Niektoré firmy si ponechali svoje ozdravovne na pobreží Čierneho mora v Rusku a stále niektorým zamestnancom poskytujú letnú dovolenku zadarmo. Iné síce už dávno svoje ozdravovne predali, stále však prispievajú zamestnancom na letné dovolenky.

Štyridsaťtriročná Oxana Maširovová z elektrárenskej spoločnosti RusHydro povedala AP, že je šťastná, že sa jej podarilo získať dotovanú dvojtýždňovú dovolenku na Kryme koncom júla. Má stále vrelé spomienky z detstva na dovolenku na tomto polostrove, na ktorom však nebola už 15 rokov, a chce jeho krásy ukázať svojmu synovi. RusHydro ponúka svojim zamestnancom každým rokom príspevky na dovolenku. Tento rok však ponúkla vyššie príspevky všetkým, ktorí vyrazia na Krym. Firma očakáva, že približne 6000 jej zamestnancov sa rozhodne stráviť dovolenku na Kryme.

Dotácie aerolinkám

Turistom však hrozí, že sa nebudú mať na Krym ako dostať. V uplynulých rokoch veľká časť turistov z Ukrajiny i Ruska cestovala na Krym vlakom. Zo dvoch miliónov ruských turistov ich vlani na Krym priletelo len asi 300 tisíc. Kvôli nepokojom na severovýchode Ukrajiny je vlakové spojenie z Ruska v podstate prerušené. Ruská vláda poskytla dotácie aerolinkám, aby predávali lacnejšie letenky, a Aeroflot urobil z Krymského hlavného mesta prvú destináciu svojich nových nízkonákladových aeroliniek, ktoré majú spiatočnú letenku ponúkať za 58 dolárov. Pri hľadaní na internetových stránkach firmy sa však objavuje iba jednosmerná letenka v cene 100 dolárov.

Krymské hlavné mesto Simferopol má iba malé letisko. Od pobrežia je vzdialené 45 kilometrov. Cesty na polostrove, a to vrátane tých, ktoré spájajú veľké mestá, sú často vo veľmi zlom stave.

Krym tak bude potrebovať obrovské investície, aby prilákal turistov. Od otvorenia sovietskych hraníc pred 23 rokmi milióny Rusov objavili lacné zájazdy do Turecka a Egypta. Mnoho z nich sa odvtedy radšej vyhýba citeľne predraženým cestám na ukrajinské a ruské pobrežie Čierneho mora s veľmi nízkou kvalitou ubytovania. Príroda Krymu je síce úžasná, ale infraštruktúra sa od pádu Sovietskeho zväzu takmer nezmenila, čo z neho robí cieľovú destináciu pre turistov s iba veľmi základnými potrebami.

01 - Modified: 2006-06-27 17:24:00 - Feat.: 0 - Title: V Číne na deň boja proti drogám popravili 27 dílerov
01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 03 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 04 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:14