StoryEditor

Muž, ktorý dal Bratislave Megapolis

18.02.2014, 08:08
Najbohatší Maďar a prvý podnikateľ. To je Sándor Demján v seriáli Investiční mágovia.

Jeho meno sa spája s prvým maďarským obchodným reťazcom, prvou kreditnou bankou, no skutočne začal zarábať až na nehnuteľnostiach. Sándor Demján patrí dlhodobo k najbohatším Maďarom. V minuloročnom rebríčku maďarského ekonomického denníka Napi Gazdaság’s 2013 sa umiestnil v prvej päťke.     


Prvý milión
Mal iba 24 rokov a čerstvý diplom v ruke, keď mu ponúkli miesto prezidenta spotrebného družstva Gorsium. To sa v tom čase topilo v dlhoch a mladý Demján prišiel hneď s niekoľkými riešeniami problémov. Na ďalšie ponuky nemusel dlho čakať. Onedlho ho oslovili s ponukou, aby pre družstvo vybudoval prvý obchodný dom v Budapešti. Ten neskôr prerástol do siete reťazcov Skala so 67 pobočkami po celej krajine. „Išlo o prvý obchodný reťazec v komunistickom svete,“ spomína pre Krakow Post milionár. No k prvému miliónu mal ešte ďaleko. K tomu sa dostal až začiatkom deväťdesiatych rokov. Pôsobil v tom čase ako zahraničný zástupca Maďarského združenia podnikateľov a chytil sa príležitosti. „Takmer skrachovaná ruská štátna nákladná spoločnosť Kamaz sa chcela stať akciovkou a vyhlásila tender na poradenskú firmu, ktorá by jej navrhla, ako postupovať,“ opisuje Demján pre poľský portál. Do zápasu o túto príležitosť sa pustilo niekoľko známych, ale zároveň aj drahých poradenských firiem. Demján všetko stavil na jednu kartu, keď vyhlásil, že jeho spoločnosť urobí to isté ani nie za 10 percent z ceny, ktorú navrhovala konkurencia. „Tiež som im sľúbil, že ak neuspejem, zaplatím im tri milióny dolárov,“ dodáva s úsmevom Demján. Ani nie v priebehu týždňa predal všetky akcie Kamazu. Ruská spoločnosť tak nielen že nezanikla, ale vykázala aj poriadny zisk. „Nebol to teda jeden milión, ale podstatne viac,“ uzatvára Demján.
Obchodník, bankár aj realiťák
Sándor Demján síce stál pri vzniku prvého obchodného reťazca a prvej maďarskej kreditnej banky, no v deväťdesiatych rokoch čiastočne otočil. Zaujal ho trh s realitami. Cítil, že v postkomunistickej Európe sa onedlho prebudí trh s nehnuteľnosťami a stane sa dominantným odvetvím. Očakával masovú výstavbu bytov, kancelárií aj hotelov. V roku 1997 preto založil developerskú spoločnosť TriGranit, ktorá sa onedlho stala jednou z najúspešnejších v regióne strednej a východnej Európy. O desať rokov neskôr úspešne expandoval na ruský trh.
Slovenské Las Vegas?
Sándor Demján je vášnivým hráčom pokru, čo potvrdzuje aj jeho účasť na svetových turnajoch. A je presvedčený, že kartové hry nemajú ďaleko od biznisu. Človek vraj pri nich musí strategicky rozmýšľať aj niekoľko ťahov dopredu a využívať vrodenú súťaživosť. Bez nej totiž ani biznis nie je biznisom. V prípade tohto maďarského multimilionára to platí obzvlášť. „Myslím si, že Európe chýba miesto, ako je Las Vegas, ktoré by bolo zasvätené všetkým druhom zábavy,“ vyjadril sa Demján pred vyše štyrmi rokmi. Aj keď tvrdí, že tým nemyslí iba kasína, ale aj miesto, kde sa môžu predviesť svetoví umelci, a ktoré pokryje všetky oblasti zábavného priemyslu, tieto jeho „kartové“ tromfy mu v prípade Slovenska nepomohli a posledné investičné plány musel prehodnotiť. Slováci totiž dali jeho plánovanému kasínu stop a miesto neho si vypýtali akvapark. Neďaleko rakúskych hraníc sa tak už tento rok začne plánovaná výstavba komplexu Metropolisu, ktorá má u nás vytvoriť stovky nových pracovných miest. „Zábava a turizmus sú budúcnosťou svetového biznisu, to je dôvod, prečo do toho idem,“ dodáva Demján pre Krakow Post.  
Vzdeláva nádejných biznismenov
Sándor Demján je známy svojím „štipľavým“ jazykom, ktorým sa nehanbí vyjadriť nahlas svoj postoj. Týka sa to najmä ekonomických otázok, pri ktorých vie presne pomenovať slabé body, ktoré nakoniec aj tak prerastú do existujúcich problémov. A to na ňom obdivujú nádejní podnikatelia. Má totiž vynikajúci „čuch“ na biznis. Sedemdesiatnik Demján nezabudol ani na svoje začiatky. Narodil sa v malom rumunskom meste a počas druhej svetovej vojny prišiel o otca. Matka sa o neho a súrodencov nevedela postarať, a tak malého Sándora umiestnili v sirotinci. No zlý začiatok ho nezlomil. Zaumienil si, že keď vyrastie, bude „hrdinom“, a toto predsavzatia sa mu čiastočne aj splnilo. Aj napriek miliónom na svojom účte chce niečo vrátiť aj spoločnosti. Ako väčšina boháčov, aj on založil vlastnú nadáciu. Okrem toho sa rozhodol pomôcť nádejným podnikateľom cez svoju vyššiu odbornú školu manažmentu v Budapešti, na ktorej spolupracuje s najbohatším Maďarom vo svetovom rebríčku Georgeom Sorosom.

01 - Modified: 2006-01-26 13:22:04 - Feat.: 0 - Title: Občania hodnotia sudcov prevažne kladne
01 - Modified: 2017-07-05 15:58:21 - Feat.: - Title: Henry Ford: Kapitál na firmu vyzbieral na ulici a odštartoval automobilovú revolúciu 02 - Modified: 2017-07-19 16:58:36 - Feat.: - Title: "Strýčko Sam" vybudoval multimiliardový biznis na kolene. Dnes je najväčší na svete 03 - Modified: 2014-10-14 07:36:53 - Feat.: - Title: Muž v tieni Billa Gatesa. Paul Allen, spoluzakladateľ Microsoftu 04 - Modified: 2014-06-03 10:28:54 - Feat.: - Title: Žena z Wall Street, ktorá radí miliardárom 05 - Modified: 2014-02-25 09:59:05 - Feat.: - Title: Achmetov. Muž, ktorý má na výplatnej páske aj Janukovyča
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:31