StoryEditor

„O peniaze sa nebojíme, aj tak nemáme nič uložené

07.07.2015, 00:00
Výsledky nedeľňajšieho referenda priniesli do aténskych ulíc radosť. Ľudia hovoria o víťazstve demokracie.

„Keď som pred štrnástimi rokmi nastúpil do práce, zarábal som dvetisíc eur. Teraz je to polovica z toho,“ hovorí mi na aténskom námestí Syntagma 32-ročný Thasos, ktorý je zamestnaný v metre ako technik. Za rapídne zníženie platu viní predchádzajúcu vládu. Práve tá nepriškrtila veľké korporácie, ktoré neplatili dane a krajina sa zadlžila.

Spolu proti návrhu

„Referendum nebolo iba ekonomickou otázkou, ale najmä politickou. V minulosti naši politici urobili veľa zlého a veríme, že Syriza to môže zmeniť,“ pokračuje Thasos. Podľa vlastných slov ani nepozná človeka, ktorý v referende hlasoval áno.

Toho, že čoskoro môžu gréckym bankám dôjsť peniaze, sa vôbec neobáva. „Veď ja nemám ani nič uložené,“ dodáva s úsmevom technik vozňov v aténskom metre.

Zdroj: TASR/Petros Karadjias

Rovnako odpovedajú všetci, ktorých som v pondelok na námestí Syntagma stretla. Nikto sa nebojí, lebo nič nemá. „V tomto stánku predávam už desať rokov. Za ten čas mi klesol predaj o takmer sedemdesiat percent. Nechcem peniaze, chcem len, aby som mal prácu,“ hovorí 42-ročný majiteľ novinového stánku Spiros a podáva gréckej dôchodkyni výdavok za najnovší výtlačok novín s výsledkami referenda na titulnej strane.

Niektorí ľudia pred stánkom len tak postávajú a čerstvú tlač si čítajú priamo na pulte. „V nedeľu som bol oslavovať tu na námestí naše víťazstvo. Vládla tu srdečná a príjemná atmosféra. Ľudia sa tešili, že sme ukázali náš názor a vieru v demokraciu,“ pokračuje Spiros.

Nie všetci prívrženci gréckeho „oxi“, teda odmietnutia reforiem, však vyšli do ulíc. „Som spokojný, že sme vyhrali. Ale tu nie je čo oslavovať. Pred nami je ťažká cesta a veľa práce,“ tvrdí mi s vážnou tvárou a bojovnou náladou mladý čašník Dimitrios a ďalej obsluhuje pokojných hostí na terase kaviarne.

Ukázali, že sú slobodní

Stretnúť niekoho, kto by bol sklamaný z výsledkov, je naozaj ťažké. Z ľudí cítiť súdržnosť a národnú hrdosť. Akoby výsledky referenda brali ako grécke víťazstvo nad krivdou, ktorá sa im deje.

Strach z nadchádzajúcich udalostí necítiť. „Myslím, že ich mentalita je úplne iná, než na akú sme zvyknutí my. Keby sa niečo podobné stalo u nás, viem si predstaviť, že ľudia by upadli do depresie,“ hovorí mi mladá Češka Květa Zabilková, na ktorú som náhodou naďabila v kvetinárstve. V najbližšom čase sa plánuje do Atén presťahovať za priateľom i kvôli gréckej pokojnej mentalite.

Tá je niekedy až extrémna. „Nebol som hlasovať. Mne je to celé jedno. Aj tak všetci politici kradnú a nič nezmenia,“ hovorí mi vojak z povolania Milto a radšej sa zo slnkom vyhriateho námestia Syntagma ide presunúť na pláž.

Ako dopadlo referendum:

61,31 percenta voličov odmietlo reformy požadované veriteľmi

38,69 percenta ich podporilo

5,8 percenta hlasovacích lístkov bolo neplatných

62,5 percenta dosiahla účasť

Minirozhovor

„To, čo chceli veritelia, je bláznovstvo“

Marios,29 rokov, predavač v stánku so suvenírmi na aténskom námestí Syntagma, ktorý v referende hlasoval za jednoznačné nie.

Prečo vás výsledky referenda tak potešili?

Je veľké bláznovstvo hovoriť ľuďom, aby nežili, nepracovali a iba platili peniaze. Presne to by od nás Európa chcela, ale to je nemysliteľné.

Dlhy však treba platiť...

S tým súhlasím. Nechcem, aby nám dlh odpustili a potom sa na nás pozerali spôsobom, že to ste vy Gréci, ktorým sme škrtli záväzky. Nechcem byť nikomu nič dlžný, ale nedá sa to zaplatiť naraz. Chcú nás úplne zodrať, sme v ich očiach veľmi nízko.

Nebojíte sa okamihu, keď banky nebudú mať peniaze a Grécko zbankrotuje?

Viem, že nás čaká ťažká úloha. Aj keď budeme musieť prejsť na drachmu. Vyhrnieme si však rukávy, nastavíme vlastný smer ekonomiky a budeme pracovať. Boj sa začína až teraz.

Napríklad zoškrtáte nadmerné výdavky?

Áno, aj to je potrebné, nemôžeme bezhlavo míňať, ale nedá sa to urobiť pri všetkom. Na armáde šetriť nebudeme. Máme jednu z najväčších a najlepších armád, a tak aj ostane. Máme problémy s Turkami, za dverami je aj Islamský štát. Nemôžeme riskovať, že prídeme o svoju krajinu. V boji padnúť môžeme, ale nech od nás nechcú, aby sme umreli ekonomicky.

Ako sa momentálne žije bežným Grékom? Viete to porovnať s minulosťou?

Určite oveľa ťažšie. Napríklad pollitrová minerálka stojí 50 centov, keď sme platili drachmou, bolo to 30 centov. Všetko zdraželo. Ja predávam v tomto stánku, a keďže je tu veľa turistov, biznis ide celkom dobre. Zarábam 550 eur a šéf mi dá niekedy aj dve stovky navyše, takže sa nemôžem sťažovať. Ale môj otec má operované srdce, a kým kedysi dostával invalidný dôchodok 600 eur, teraz dostáva 300 eur, takže mu pomáham, ako môžem.

Päť vecí, ktoré vás momentálne v Grécku prekvapia

Grécka mentalita

Južanská mentalita, ktorá si z ničoho nerobí veľké starosti, je všeobecne známa. Je však zarážajúce, že Grékom ostáva aj v momente, keď reálne hrozí, že krajina zbankrotuje. Ľudia hovoria, že sa ničoho neboja, lebo nemajú, čo stratiť.

Turistický ruch

Ten si žije vo vlastnej bubline a nič sa ho netýka. Návštevníci si s krízou krajiny, do ktorej pricestovali, nezaťažujú hlavu a veselo sa fotia pred turistickými pamiatkami.

Svetové médiá

Stretnete tu najvychytenejšie mediálne štáby z celého sveta vrátane Washington Post či CBS. Novinári na ulici oslovujú ľudí, pýtajú sa na názor, točia, fotia a posielajú do redakcií.

Pokojný život

Napriek tomu, že krajina zažila dôležité referendum, celú noc oslavovala, dnes pokračuje v bežnom živote. Nedeľu pripomínajú jedine dnes už staré agitačné plagáty.

Rady pred bankomatmi

Táto situácia trvá už dlhšie. Po pokojnejšej nedeli, keď Aténčania nechali výber hotovosti na neskôr, sa od pondelka pred bankomatmi opäť tvoria dlhé rady čakajúcich.

01 - Modified: 2007-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Leto s HN
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 02 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 03 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré misie hraničia so samovraždou. Rusi strieľajú aj po zdravotníkoch, hovorí ukrajinský vojak 04 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 05 - Modified: 2024-02-08 14:51:57 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí prišli do centra Atén demonštrovať proti zákonu o vysokých školách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:51