StoryEditor

Zadlžený Rím našiel sponzora. Pamiatky bude zachraňovať sultán

09.04.2014, 15:37
Autor:
finfin
Saudovia zaplatia opravy na deviatich rímskych pamiatkach. Mesto na ne totiž nemá peniaze.

Rím nemá financie na opravu svojich chátrajúcich pamiatok. Sponzorov dokonca hľadal aj v moslimských krajinách. A vyplatilo sa mu to. Bohatá rodina Saudov oznámila, že je ochotná pomôcť. Informuje o tom portál iHned.cz.

Saudovia zrejme zaplatia celkom deväť opráv. Medzi nimi je napríklad projekt rekonštrukcie dlho zanedbávaného Augustovho mauzólea, známej hrobky rímskych cisárov a ich rodinných príslušníkov, ktorá niekoľko desaťročí pustla, obývaná bezdomovcami.

Rím ju pôvodne chcel opraviť tento rok, v roku dvetisíceho výročia smrti cisára Augusta v roku 14 nášho letopočtu. To sa ale mestu nepodarilo. Saudovia teraz do rekonštrukcie investujú veľkú časť z potrebných štyroch miliónov eur.

Ďalšie opravy, ktoré saudské peniaze umožnia, sa týkajú napríklad bývalej školy pre gladiátorov Ludus Magnus, kde sa bojovníci pripravovali na zápasy v neďalekom Koloseu, prepojenom podzemnou chodbou. Saudovia tiež prejavili záujem financovať opravu starej rímskej nádrže, ktorá zásobovala komplex kúpeľov vybudovaný za cisára Trajána. Stáť má šesť miliónov eur.

Rím nemá na opravy peniaze, pretože je silne zadlžený už od šesťdesiatych rokov, kedy sa v meste konali olympijské hry. Výška nesplatených záväzkov mesta dosahuje 13 miliárd eur. Pri rekonštrukcii pamiatok preto talianska metropola stále viac spolieha na filantropov a úspešné firmy, ktoré si chcú urobiť reklamu.

Za opravu Španielskych schodov tak napríklad podľa marcovej dohody zaplatí talianska klenotnícka firma Bulgari. Rímsky výrobca topánok Tod 's podľa portálu iHned.cz financuje rekonštrukciu Kolosea a módny dom Fendi má platiť opravu Fontány di Trevi. Hľadanie nových sponzorov sa zintenzívnilo po tom, čo silné dažde spôsobili v marci nové škody na pamiatkach v starovekých Pompejach pri Neapole, kde sa zrútili časti múrov Venušinho chrámu, hrobky a obchodov.

"Taliansko je krajina kultúry, a preto vyzývam podnikateľov: na čo čakáte? Ak môže pamiatku zachrániť súkromný investor, hovorím, prečo mu to nedovoliť? "Vyhlásil taliansky premiér Matteo Renzi.

Rímsky starosta Marino podpísal dohodu so saudským ministrom kultúry, Sultánom bin Salman Al Saud. Saudovia výmenou očakávajú, že Rím im bude pravidelne požičiavať niečo zo svojho kultúrneho bohatstva v múzeách. Osobitný záujem vyjadrili napríklad o zapožičanie slávnej mramorovej sochy Umierajúci Gal z rímskeho Kapitolského múzea.

Ide o kópiu starovekého gréckeho originálu z tretieho storočia pred naším letopočtom, zobrazujúceho zraneného bojovníka. Keď bola pred tromi mesiacmi vystavená v Národnej galérii vo Washingtone, prišlo sa na ňu pozrieť 750 tisíc ľudí.

Taliani súhlasia. "Dohoda má pre nás obrovskú hodnotu. Umožní nám kombinovať získavanie fondov s propagáciou značky Ríma v zahraničí, "vyhlásil starosta Marino citovaný britským denníkom Times. "Máme toľko pamiatok a artefaktov, že ich nemôžeme ani všetky vystaviť kvôli nedostatku priestoru," dodal.

Akú celkovú sumu sú Saudovia ochotní na opravu Ríma venovať, zatiaľ nebolo zverejnené.

01 - Modified: 2006-03-31 12:46:04 - Feat.: 0 - Title: Zuzana Sternová: Komplexná obnova stojí každého vlastníka aspoň pol milióna
01 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili 02 - Modified: 2024-03-23 09:16:20 - Feat.: - Title: KVÍZ: Vieš, kde sa nachádzajú ikony známych svetových miest? 03 - Modified: 2024-03-10 15:20:00 - Feat.: - Title: Vojenské lietadlo prepravuje palestínske deti cez Káhiru do Ríma na liečenie 04 - Modified: 2024-02-05 11:27:36 - Feat.: - Title: Talianski poľnohospodári sa vydali so stovkami traktorov protestovať do Ríma 05 - Modified: 2024-01-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Tristo rokov nevedia historici prísť na jeho účel. Záhadný predmet mohol byť matematický nástroj či rituálny artefakt na veštenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:35