StoryEditor

Amerika je drahá. Investori sa čoskoro vrhnú na Európu

02.12.2013, 23:00
Americký akciový trh tento rok preráža jedno historické maximum za druhým. Európa sa však preberá pomalšie.

Rally, v rámci ktorej index S&P 500 v posledných dvoch rokoch neprešiel jedinou korekciou, vytlačila valuácia v zámorí vysoko nad európsku úroveň. Starému kontinentu sa medzitým začalo dariť lepšie a všeobecne sa počíta s tým, že najhoršie fázu dlhovej a bankovej krízy má za sebou. Európska centrálna banka (ECB) začala uvoľňovať menovú politiku, čo by tiež malo akciám prospieť.

Na rozdiel od amerických trhov sa široký európsky index Stoxx Europe 600 zatiaľ nedostal ani na predkrízový rekord. Zatiaľ čo S&P 500 od januára posilnil o 25%, jeho európsky náprotivok má za sebou iba 16% vzostup. Toho si všíma rad amerických investorov.

"Som toho názoru, že americký trh sa vezie trochu moc vysoko. Viac príležitostí sa podľa mňa naskytá v oblastiach ako Európa," tvrdí Brian Jacobsen, hlavný portfóliový stratég Wells Fargo Funds Management, ktorý spravuje aktíva za 236 mld USD. Fond od leta redukuje pozície v menších amerických firmách a zameriava sa na ich náprotivky v Európe.

Európske trhy si prešli dvoma razantnými prepadmi: najskôr po páde Lehman Brothers v roku 2008 a potom o tri roky neskôr, kedy obavy o zdravie verejných financií a bánk na periférii eurozóny hrozili rozložiť spoločnú európsku menu. Potom, čo sa menový blok vymanil z šesť kvartálov trvajúcej recesie, mnoho investorov voči Európe pookrialo. Podielové fondy a ETF sústreďujúci sa na tituly na kontinente zaznamenávajú príliv prostriedkov 20 týždňov v rade, čo je podľa Bank of America nebývalo dlhá séria.

"ECB a EÚ v zásade dali silne najavo, že stoja pri eure ako jednotnej mene. To eliminovalo niektoré veľké riziká, ktorá tu existovali posledných pár rokov," vysvetľuje americký pohľad na vec Jamie Doyle, manažér stredne veľkého fondu z Los Angeles. Z voľných prostriedkov, ktoré majú portfólioví stratégovia k dispozícii na investície kdekoľvek po svete, má fond v USA len 40%, najmenej vo svojej histórii. Aj Doyle sa domnieva, že európske tituly predstavujú lákavejšiu príležitosť.

Hlavným plusom Európy je atraktívnejšia valuácia, obzvlášť vzhľadom na spomaľujúcu dynamiku výsledkov amerických korporácií v posledných kvartáloch. Forwardový pomer P / E (na základe prognózy ziskov v najbližších 12 mesiacoch podľa údajov spoločnosti Factset) u Stoxx Europe 600 dosahuje hodnoty 13,7. Americký S & P 500 sa obchoduje za 15,1-násobok odhadovaných ziskov.

"Keď sa niekto sústredí na valuáciu, môže dať prednosť lacnejšiemu Siemensu pred General Electric," mieni Wasif Latif z fondu USAA Investments s odkazom na nemecký priemyselný gigant a jeho amerického konkurenta. GE sa obchoduje za 15,6 násobok zisku odhadovaného analytikmi pre budúci rok. Zodpovedajúca hodnota P / E u Siemensu je 14,2. Americký rival sa v porovnaní môže pochváliť o tretinu vyššími tržbami, trikrát vyšším čistým ziskom za uplynulé štyri kvartály, ktorý navyše medziročne neklesol toľko čo pri Siemense, a tiež takmer dvojnásobnú maržu na prevádzkovej aj ziskové úrovni.

"Spojeným štátom sa skrátka veľmi dlho naozaj darilo a v porovnaní so zvyškom sveta zdraželi," tvrdí David Garff, ktorý šéfuje investičnému oddeleniu v spoločnosti Accuvest Global Advisors. Jeho analytický tím radí americký trh v rebríčku 32 krajín až na 11. miesto. Na prvé priečky dáva Nemecko, Rakúsko a Holandsko.

Niektorí investori avšak radia veľmi dobre vyberať. "V Európe sú k dostaniu skvelé kúpy, pretože niektoré špičkové spoločnosti sa obchodujú veľmi lacno," pripúšťa Milton Ezrati zo spoločnosti Lord Abbett & Co., ktorá spravuje majetok za 140 mld USD. Jedným dychom ale dodáva, že rast európskych ekonomík bude veľmi nerovnomerný a že plošné investovanie na kontinente môže byť veľmi nebezpečné.

(Zdroje: WSJ, YahooFinance)

01 - Modified: 2005-10-06 08:11:00 - Feat.: 0 - Title: Odchodné až po desiatich rokoch služby
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 05 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:28