StoryEditor

Česi zarábajú na ukrajinskej kríze. Dostávajú peniaze za nedodaný plyn

16.03.2015, 12:26
Autor:
TASRTASR


Európski obchodníci s plynom, vrátane českých, prišli na spôsob, ako na rusko-ukrajinskej kríze ľahko zarobia veľké peniaze. Informuje o tom portál iHNed. Vedeli, že ruský štátny gigant im plyn objednaný navyše, ale v súlade s dodávateľskými zmluvami, v dôsledku sporov s Ukrajinou nedodá. Za nedodaný plyn inkasujú od Gazpromu penále.

Dodávky Gazpromu do strednej Európy klesli v poslednej štvrtine vlaňajška medziročne o polovicu.

Ide pritom o nezanedbateľné sumy. "Pokuta môže byť až v hodnote ceny plynu, ktorý Gazprom nedodal," uviedol pre denník Hospodářske noviny zdroj z českej spoločnosti, ktorá s plynom obchoduje.

Zmluvy s Gazpromom podľa neho umožňujú odberateľom objednávať navyše až pätinu bežného množstva plynu. Pokiaľ by to všetci jeho európski zákazníci využili, na pokutách by Gazprom za uplynulý polrok mohol prísť o stovky miliónov dolárov.

Jeden z najväčších energetických koncernov v Európe, nemecký RWE, denníku potvrdil, že odškodnenie od Rusov dostal. "Gazprom neplnil dôsledne svoje zmluvné záväzky, dostávali sme kompenzácie. Z dôvodu citlivosti témy to však nebudeme ďalej komentovať," uviedol hovorca spoločnosti Michael Murphy.

Gazprom, ktorý pokrýva štvrtinu celkovej európskej spotreby plynu, tak doplatil na úsilie zabrániť Ukrajine, aby sa vymanila zo závislosti od ruského plynu. O to sa Kyjev pokúša od začiatku konfliktu s Ruskom a uzatvára zmluvy o dodávkach kľúčovej energetickej suroviny z Európskej únie. Moskva to chcela prekaziť tým, že pred začiatkom zimy začala postupne obmedzovať dodávku suroviny do plynovodov v Európe. Rusko predpokladalo, že Európe nezostane dosť plynu, aby ho mohla posielať ešte aj na Ukrajinu. Moskva súčasne očakávala, že nedostatok plynu zvýši jeho cenu.

Avšak silová taktika Gazpromu nevyšla. V súvislosti s napätím medzi Ruskom a Ukrajinou totiž európski distribútori s krízovým scenárom počítali a plyn cez leto v dostatočnom objeme natlačili do svojich zásobníkov.

Gazpromu navyše nehrala do kariet ani mierne zima. V súvislosti s ňou nemal ruský výpadok taký veľký vplyv, aby Európa dodávky na Ukrajinu zastavila. Západné koncerny začali plyn viac nakupovať aj inde, napríklad skvapalnený plyn importovali z Afriky a Blízkeho východu.

V dôsledku toho prišiel Gazprom v Európe o časť svojho trhového podielu. Najviac sa to prejavilo práve v Česku. Dovoz ruského plynu vlani medziročne klesol o viac ako tretinu. Gazprom tak prišiel o takmer 15 miliárd Kč (549,15 milióna eur).

Gazprom neúspešnú stratégiu zníženia dodávok plynu nedávno opustil a začal ho dodávať naplno. Podľa analýzy ruského denníka Kommersant by sa Gazprom mohol obávať, že nízka cena skvapalneného plynu by klesajúci podiel firmy na európskych trhoch mohla ešte znásobiť.

Aby tomu zabránil, Gazprom bude musieť výrazne znížiť cenu komodity. Odhaduje sa, že ceny, za ktoré ho predáva v Európe, by mohli klesnúť až o tretinu. To by ruský štátny rozpočet pripravilo až o 6 miliárd USD (5,68 miliardy eur) ročne.

1 EUR = 27,315 CZK; 1 EUR = 1,0572 USD

01 - Modified: 2007-04-15 11:24:00 - Feat.: 0 - Title: Zomrel prvý James Bond, Barry Nelson
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:57