StoryEditor

Ak sa oddelíme, naša ekonomika utrpí

18.09.2014, 00:00
Odporca odtrhnutia. Patrick Harkness, profesor Glasgowskej univerzity v Škótsku, v rozhovore pre HN:

 

Patrick Harkness učí na Fakulte inžinierstva, kde sa zaoberá technikou vesmírnych systémov. Okrem pôsobenia na akademickej pôde sa aktívne angažuje v kampani. „Radšej, ako strácať čas, peniaze a kariéry mladých ľudí, aby sme navrátili status quo pre údajné dobro Škótska, by sme mali budovať svetlejšiu budúcnosť pre každého,“ znie Harknessov kľúčový argument.

Prečo ste sa rozhodli aktívne angažovať v kampani?

Radšej, ako strácať čas, peniaze a kariéry mladých ľudí, aby sme navrátili status quo pre údajné dobro Škótska, by sme mali budovať svetlejšiu budúcnosť pre každého, a to v Spojenom kráľovstve.

Aké sú hlavné nástrahy samostatného Škótska?

Spojené kráľovstvo má veľmi silnú a diverzifikovanú ekonómiu, zatiaľ čo škótska populácia starne a bola by veľmi závislá od palív a oleja, ktorých cena sa mení z roka na rok. Nezanedbateľný je aj fakt, že Spojené kráľovstvo by nedovolilo samostatnému Škótsku používať libru ako menu. Samostatné Škótsko by muselo uzavrieť nové dohody.

Úvahy o používaní libry sa však rôznia...

Za zmienku stojí aj fakt, že nacionalisti presviedčajú voličov, že Škótsko si libru nechá. Argumentujú, že nie je v nikoho záujme sťažovať obchodovanie inou menou a Británia Škótsku preto dovolí nechať si libru. Británia však naďalej tvrdí, že oddelenie Škótska by predstavovalo risk a nedovolí krajine, ktorá sa od celku odtrhne, aby si nechala spoločnú menu. Opustenie Spojeného kráľovstva teda znamená stratu libry.

Veľa sa rozpráva o politických aspektoch odtrhnutia. V čom by samostatnosť Škótom ublížila?

Spojené kráľovstvo je považované za slobodnú krajinu. Samostatné Škótsko by pravdepodobne implementovalo jeho zákony. Potom by Škótsko mohlo robiť zmeny, aké by chcelo, samozrejme, v súlade s normami Európskej únie, v prípade, ak by ostalo jej súčasťou. Je veľmi dôležité poznamenať, že Škótsko má už teraz, ako súčasť Spojeného kráľovstva, veľkú moc meniť zákony na svojom území. Výnimkou je zahraničná politika, v ktorej má parlament Spojeného kráľovstva výhradné postavenie.

A čo právo na sebaurčenie národa?

Toto právo Škótsko má. Dokazuje to aj fakt, že parlament Spojeného kráľovstva garantoval Škótsku bez akýchkoľvek zásahov možnosť samostatne sa rozhodnúť v referende. V konštitučných otázkach by inak rozhodoval sám. Spojené kráľovstvo teda prisľúbilo, že rozhodnutie Škótov bude rešpektovať.

Fakt si myslíte, že by sa práva Škótov osamostatnením zhoršili?

To je ťažká otázka. Na práva v Škótsku v niektorých oblastiach dohliada škótsky parlament a v iných parlament Spojeného kráľovstva. Oddelenie by zahŕňalo mať len samostatný škótsky parlament, ktorý bude sám rozhodovať o všetkom. Obidva parlamenty sú však schopné dobrých aj zlých rozhodnutí.

Akú štátnu formu by nové, samostatné Škótsko prijalo?

Kráľovná Spojeného kráľovstva Alžbeta II. je tiež kráľovnou ostatných krajín, ako Kanady, Austrálie a Nového Zélandu. Nacionalisti nechcú oddelenie od monarchie, chcú, aby Alžbeta II. ostala novou kráľovnou Škótska.

Avšak, sú tu podozrenia, že to nie je len kvôli kráľovninej popularite, ale kvôli tomu, že snaha zosadiť ju by stála drahocenné hlasy. Kráľovnej sa však zatiaľ nikto nespýtal, či by rolu novej kráľovnej Škótska prijala.

01 - Modified: 2006-10-18 21:09:03 - Feat.: 0 - Title: Chelsea porazila Barcelonu 1:0
01 - Modified: 2024-04-18 19:05:11 - Feat.: - Title: Manžela bývalej škótskej premiérky Sturgeonovej opäť zatkli 02 - Modified: 2024-03-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Erotická show v prírode s tajnou jaskynnou párty. Na povrch vyplávalo kontroverzné verejné financovanie v Škótsku 03 - Modified: 2024-01-31 13:19:53 - Feat.: - Title: Silný vietor v Škótsku narušil vlakovú aj lodnú dopravu, počasie sa má ešte zhoršiť 04 - Modified: 2024-01-16 16:13:28 - Feat.: - Title: Britský parlament zamietol návrh udeľujúci Škótsku právomoc na referendum 05 - Modified: 2023-12-06 12:47:09 - Feat.: - Title: Chcel si sa previezť ikonickou trasou Rokfortským expresom? Máme zlú správu, známa trasa je ohrozená
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:30