StoryEditor

Oceliarsky gigant U. S. Steel má rekordnú stratu. Vyše tristo miliónov

22.07.2014, 16:27
Autor:
tasr, stltasr, stl

Hutnícka spoločnosť U. S. Steel Košice zaznamenala za rok 2013 čistú stratu 369 miliónov eur. Zhoršenie hospodárskeho výsledku v porovnaní s rokom 2012, ktorý firma skončila v pluse na úrovni 28 miliónov eur, podľa výročnej správy podniku odráža vplyv zníženia hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení, a nehmotného majetku, ako aj poklesu predajných cien.

Tržby a ostatné výnosy boli vlani na úrovni 2,243 miliardy eur, strata z prevádzkovej činnosti 462 miliónov eur. Zníženie hodnoty nehnuteľností, strojov a zariadení, a nehmotného majetku zaúčtovala spoločnosť vo výške 466 miliónov eur. "Tento náklad bol čiastočne kompenzovaný vplyvom odloženej dane vo výške 103 miliónov eur zahrnutej v položke ostatného neobežného majetku," píše sa v zverejnenej výročnej správe.

Podľa prezidenta U. S. Steel Košice Georga F. Babcoka bolo vlani pre firmu prioritou zvyšovať výkonnosť firmy, odlíšiť sa od konkurencie a poskytovať zákazníkom kvalitné produkty a služby. "Vďaka lepšej kvalite našich výrobkov, včasnosti dodávok, služieb a kratšej dodacej lehote sme sa dokázali zviditeľniť v očiach našich zákazníkov," uviedol v hodnotení roka. Najdôležitejším cieľom zostáva podľa neho bezpečnosť a nulová úrazovosť.

Šéf hutníckej spoločnosti ďalej konštatoval, že ekonomické podmienky v Európe boli naďalej zložité a európska ekonomika sa zotavovala pomalšie, ako napríklad v USA. Navyše, meniaci sa systém obchodovania s povolenkami CO2, a tiež ambiciózne ciele Európskej únie (EÚ) v oblasti životného prostredia, vyžadujúce od priemyselných výrobcov veľké investície, ich znevýhodňovali oproti konkurencii mimo EÚ.


Prezident U. S. Steel Košice George F. Babcoke. Snímka: HN/Tomáš Tišťan

"Z takýchto podmienok vyplývali aj riziká pre podnikanie spoločnosti U. S. Steel Košice, s.r.o., ktorá bola zároveň znevýhodnená aj vysokými cenami energií na Slovensku v porovnaní s hutníckymi výrobcami v okolitých štátoch. Očakávame, že naše trhy, prioritne v krajinách V4, budú aj v roku 2014 veľmi náročné a konkurenčné, a budeme musieť bojovať o každú príležitosť, ktorú nám poskytnú," uviedol Babcoke.

Za nevyhnutnosť označil prezident firmy integrovať klimatické ciele, ako aj energetickú politiku EÚ s prioritami priemyselnej politiky tak, aby sa navzájom dopĺňali a podporovali, a neprotirečili si. "Nemenej dôležitá je aj predvídateľnosť politík a krokov EÚ, keďže investičné rozhodnutia v našom sektore robíme v horizonte desať a viac rokov," dodal.

Súčasťou zmien v minulom roku v podniku bolo naštartovanie iniciatívy Carnegie, zahŕňajúcu transformáciu spôsobu podnikania s cieľom udržateľnej ziskovosti a zabezpečenia konkurenčnej výhody v budúcnosti. Ide pritom o zásadné prehodnotenie podnikových procesov v ich plnom rozsahu.

Za minulý rok vyrobil košický U.S. Steel 3,6 milióna ton surového železa a 4,2 milióna ton brám. Ku koncu roku zamestnával 10.458 ľudí, prevažne s odbornou technickou špecializáciou.

01 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 02 - Modified: 2024-04-13 12:09:10 - Feat.: - Title: Akcionári U.S. Steel schválili prevzatie japonským koncernom Nippon Steel, politici v USA namietajú 03 - Modified: 2024-03-14 13:02:22 - Feat.: - Title: Americká spoločnosť pre amerických oceliarov. Biden sa vyslovil proti predaju skupiny U.S. Steel Japoncom 04 - Modified: 2024-03-13 20:43:57 - Feat.: - Title: Odbory sú proti, Biden má obavy z prevzatia U.S. Steelu japonskou skupinou. Môže si pohnevať blízkeho spojenca 05 - Modified: 2024-02-14 18:30:00 - Feat.: - Title: Bez Steelky plány Bruselu nesplníme. Najviac nás bude bolieť manko stoviek miliónov eur a ohrozený priemysel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:40